Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσδοκίες για «νέα σελίδα» και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Οι όροι και τα ανταλλάγματα για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, μπροστά και στις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα (τον Απρίλη), αλλά και ως στοιχείο της διαρκούς όξυνσης των παζαριών για το ρόλο της Κύπρου στις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους (και ξανά υποψήφιος για την «προεδρία») Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε χτες ότι Ηνωμένα Εθνη, ΕΕ και «ελληνοκυπριακή πλευρά» αποδέχονται ότι έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα στο φυσικό αέριο, άρα πρέπει «να καθίσουμε να βρούμε μια κοινή διέξοδο... Ως Κύπριοι να βρούμε τον τρόπο του διαμοιρασμού. Μπορούμε να άρουμε τις εντάσεις και να συναντηθούμε στο δρόμο της λογικής. Σε αντίθετη περίπτωση δεν πρέπει να είναι μάντης κανείς για να δει ότι μπορεί να μεγαλώσουν οι εντάσεις. Ακόμα και αυτό δείχνει πόσο χρειάζεται η λύση του Κυπριακού...». Πρόσθεσε δε ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Τουρκίας με την περιοχή και την ΕΕ», σπεύδοντας να επιβεβαιώσει ξανά τον διχοτομικό χαρακτήρα των σχεδιασμών για το νησί, επαναλαμβάνοντας ότι η πιο ρεαλιστική επιλογή, την οποία υποστηρίζει και η διεθνής κοινότητα, είναι ένα ομοσπονδιακό οικοδόμημα με δύο πολιτικά ίσα ιδρυτικά κράτη.

Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους και επίσης υποψήφιος για την «προεδρία» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι ουδέποτε πρόκειται να πει πως δεν θα συνομιλήσει (με την ελληνοκυπριακή πλευρά) και υπογράμμισε ότι «βάση της λύσης θα είναι η πολιτική ισότητα και δύο κυρίαρχα κράτη που θα υπάρχουν δίπλα δίπλα». Μεταξύ άλλων, τάχθηκε υπέρ και της πρότασης που επανέφερε ο Ακιντζί, για τη σύσταση κοινής επιτροπής (Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων) που θα ασχοληθεί με τους υδρογονάνθρακες και την «αξιοποίησή» τους, αναφέροντας ότι μια τέτοια επιτροπή θα τεστάρει και την ετοιμότητα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων «να διαχειριζόμαστε από κοινού και να έχουμε μαζί τον πλούτο», για να καταλήξει ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε ενεργά τα δικαιώματά μας μαζί με την Τουρκία. Τέλειωσε η περίοδος που οι Ελληνοκύπριοι έπρατταν και εμείς (απλά) παραπονιόμασταν».

Ξεκίνησε το τρίτο γεωτρύπανο, λέει ο Ντονμέζ

Στο μεταξύ, ο «υπουργός Ενέργειας» της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι «το τρίτο γεωτρύπανό μας, για το οποίο έδωσε τα καλά νέα ο Πρόεδρός μας, ξεκίνησε την πορεία του. Το γεωτρύπανο που έχει γεμίσει τα πανιά του με τη στήριξη του έθνους μας κατευθύνεται στη χώρα μας. Να είναι καλορίζικο». Πρόκειται για το τρίτο ερευνητικό σκάφος που η Αγκυρα θα διαθέσει για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με σημαία Νησιών Μάρσαλ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εκτελεί εργασίες μέχρι και σε βάθος 11.400 μέτρων.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν επανήλθε χτες στα συνολικότερα ενεργειακά σχέδια της χώρας του. «Η χώρα μας βρισκόταν μέσα στο σκοτάδι. Εκτός από την κινητοποίηση των πηγών του νερού, της ηλιακής και αιολικής ενέργειας της χώρας μας, ανοίγουμε τις πύλες μιας νέας εποχής στην Ενέργεια με τις γεωτρήσεις που διεξάγουμε στη Μεσόγειο. Δεν είχαμε πλωτά γεωτρύπανα, ούτε ερευνητικά πλοία. Τώρα διαθέτουμε 2 ερευνητικά πλοία και 3 πλωτά γεωτρύπανα», σχολιάζοντας ότι με τον εξοπλισμό που διαθέτει πλέον η Τουρκία για εξόρυξη κάθε είδους πηγών Ενέργειας, μπορεί να βοηθήσει και άλλες χώρες. «Οπως θα κάνουμε τόσες έρευνες στις δικές μας θάλασσες, έτσι θα πάμε και σε άλλες θάλασσες να κάνουμε το ίδιο. Αποκτήσαμε αυτήν τη δυνατότητα. Και στη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη, αυτή η δυνατότητα ήταν που τρέλανε κάποιους συγκεκριμένους κύκλους», είπε.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ