Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ε, όχι και θύματα!

Τη θυματοποίηση των δυνάμεων καταστολής που σάπισαν στο ξύλο τους νησιώτες, προκαλώντας αναίτια ζημιές και καταστροφές σε περιουσίες ώστε να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται για να μη γίνουν τα νησιά φυλακές της ΕΕ, επιχειρεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πάει πολύ όμως να παρουσιάζονται ως «θύματα» οι ορδές των αστυνομικών που επί δύο μέρες λειτουργούσαν ως στρατός κατοχής στα νησιά, κατ' εντολή της κυβέρνησης, η οποία νόμιζε ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα επιβάλει το σχεδιασμό της και θα καταστείλει τις αντιδράσεις. Η αναχώρησή τους με την ουρά στα σκέλια το πρωί της Πέμπτης ήταν η καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, εντείνοντας σε όλα τα μέτωπα την καταστολή. Και μόνο η εικόνα των ντυμένων με πολιτικά ΜΑΤατζήδων στο λιμάνι των Μεστών της Χίου να τραμπουκίζουν μέχρι και λίγο πριν ανέβουν στο πλοίο της αναχώρησης είναι αποκαλυπτική για το τι επιδίωκε η κυβέρνηση στέλνοντας τις δυνάμεις καταστολής στα νησιά.

Υποκρισία

«Το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί σωστά η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας»... Με την παραπάνω αιτιολογία, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου ψήφισμα αλληλεγγύης στο λαό της Λέσβου και της Χίου, το οποίο κατατέθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, προσηλωμένος στις απαράδεκτες συμφωνίες οι οποίες φέρουν την υπογραφή του και εντείνουν τον εγκλωβισμό χιλιάδων εξαθλιωμένων στα νησιά, καταψήφισε τα εξής αιτήματα: Τη διάλυση των στρατοπέδων τύπου «Μόριας», την άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου, την παύση των επιχειρήσεων καταστολής. Ε, το μόνο που μένει στους ΣΥΡΙΖΑίους είναι να τσακώνονται με τη ΝΔ στα τηλεπαράθυρα για το ποιος από τους δύο μπορεί να εφαρμόσει καλύτερα τις «δεσμεύσεις» της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής. Ποιος από τους δύο μπορεί να επιβάλει στους νησιώτες, είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο, τη μετατροπή του τόπου τους σε φυλακές της ΕΕ. Γι' αυτό και περισσεύει η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ όταν ζητάει από την κυβέρνηση να αποσύρει την ΠΝΠ για τις επιτάξεις χώρων όπου σκοπεύει να δημιουργήσει τα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αποστομωτική...

Αποστομωτική απάντηση στην αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ...έκανε περισσότερα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων δίνει η καταγγελία που δημοσιεύουμε στη στήλη: Ο Χ. Λ. (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είναι υπερήλικας με σοβαρά προβλήματα υγείας, εντελώς άπορος, χωρίς οικογένεια, ανασφάλιστος, εδώ και χρόνια μπλεγμένος σε μια ατέρμονη διαδικασία για τη διακρίβωση του αν δικαιούται ή όχι σύνταξη, με συνέπεια να μη λαμβάνει ούτε το ελάχιστο ποσό της απορίας. Για το σοβαρότερο απ' τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, γείτονες του έκλεισαν ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο. Το ραντεβού κλείστηκε αρχές Γενάρη για τέλος Φλεβάρη. Δηλαδή, σχεδόν δύο μήνες αναμονής. Πράγματι εκεί εξετάστηκε, αλλά ο γιατρός του έδωσε παραπεμπτικά για επιπλέον εξετάσεις, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το πρόβλημά του. Ως ανασφάλιστος, τα παραπεμπτικά αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, στα οποία εξάλλου αδυνατεί και να πληρώσει. Στις δημόσιες δομές Υγείας, το ραντεβού για μία απ' τις εξετάσεις αυτές κλείστηκε για τις 17 Απρίλη.

... απάντηση

Εν ολίγοις, απ' τις αρχές Γενάρη ο άνθρωπος αυτός θα φτάσει Μάη για να έχει μια εικόνα τού τι ακριβώς του συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσει! Αναμονή που για κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Για να μη συζητήσουμε βεβαίως μετά τι συμβαίνει με έναν ανήμπορο υπερήλικα, δίχως οικογένεια, εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτεί κ.λπ. κ.λπ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και πάνω της θρυμματίζεται κάθε προσπάθεια της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης να την παρουσιάσουν με το κεφάλι κάτω, προσυπογράφοντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που συνθλίβει τις ανάγκες ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Συμπολίτευση

«Ετοιμος να βάλει πλάτη» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας προς την κυβέρνηση για τη «διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», που θα σέβεται βέβαια και θα υλοποιεί εξολοκλήρου τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Αναπαράγοντας την ίδια προθυμία, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης εξέφρασε και τη συμφωνία του με τις πρόσφατες δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη πως «το Μεταναστευτικό είναι πάνω από το μπόι της Ελλάδας», λες και οι αιτίες που το γεννούν, αλλά και οι πολιτικές που το διαχειρίζονται, είναι κάτι σαν ...καιρικό φαινόμενο! Φυσικά, καμία αναφορά δεν έκανε στο «μπόι» που θέλει να σηκώσει η ελληνική αστική τάξη, παίζοντας ενεργό ρόλο σε επικίνδυνα παιχνίδια, που εξωθούν στην προσφυγιά χιλιάδες ξεριζωμένους, φυλακίζοντάς τους στη συνέχεια στα νησιά, υπηρετώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ και τις Συμφωνίες με την Τουρκία, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συμβιβασμών. Η «δομική αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

380 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος αναγνωρίζει ως επίσημη θρησκεία του κράτους τον Χριστιανισμό.

1770 Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων («Ορλοφικά»). Η εξέγερση, της οποίας ηγήθηκαν οι χριστιανοί κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου, αφορίστηκε από το Πατριαρχείο και κατεστάλη από τις οθωμανικές δυνάμεις.

1919 Οι επαναστατημένοι Γερμανοί εργάτες κηρύσσουν τη Σοβιετική Δημοκρατία στην πόλη του Μπράουνσβιγκ.

1921 Στον Βόλο, με την καθοδήγηση του ΣΕΚΕ (Κ) κηρύσσεται πανεργατική απεργία και οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον κίνδυνο του θανάτου από την πείνα. Επί δύο μέρες ο λαός κυριαρχεί στην πόλη. Η κυβέρνηση στέλνει στρατό και χτυπάει τους εργαζόμενους. Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ανάμεσά τους και ο Α. Μπεναρόγια.

1945 Ο ΕΛΑΣ αποστρατεύεται κατά τους όρους της Συμφωνίας της Βάρκιζας.

1947 Το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφασίζει τη διάλυση της ΕΠΟΝ.

1953 Υπογράφεται στην Αγκυρα Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - Γιουγκοσλαβίας.

1957 Ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποφασίζουν την ανασυγκρότηση του Κόμματος Φιλελευθέρων.

1968 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στη Στοκχόλμη τη δημιουργία του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).

1977 Με απεργία των εμποροϋπαλλήλων αρχίζει η πειραματική εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Αθήνας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από τις 9 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 15 του Μάη.

1979 Δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά πέθαναν από ασιτία το 1978 στις μη ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής. Τα δέκα εκατομμύρια από αυτά θα ζούσαν, αν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Αυτές τις μακάβριες στατιστικές αποκαλύπτει ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του «Διεθνούς Ετους Παιδιού».

1986 Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε δολοφονείται από άγνωστο άνδρα, ενώ περπατούσε με την σύζυγό του σε δρόμο της Στοκχόλμης. Μυστηριώδης οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη αναφέρει ότι «η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στα βιβλία της Ιστορίας».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ