Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ολοκληρώνεται το εγχείρημα... »

Το γεγονός ότι πίσω από τις κάλπικες και προπαγανδιστικές αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων για το Ασφαλιστικό βρίσκεται ο ενιαίος χαρακτήρας της αντιασφαλιστικής επίθεσης διαρκείας, που προώθησαν και προωθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος του κεφαλαίου, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με τις χτεσινές παρεμβάσεις του στη Βουλή. Χαρακτηριστικά, αναγνώρισε ότι ο νέος νόμος που έφερε και ψήφισε η ΝΔ αποτελεί τη «συνέχιση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την Πετραλιά...», συνεχίστηκε από τους νόμους των επόμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ξανά της ΝΔ και ακολούθως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και... «τώρα πλέον ολοκληρώνεται αυτό το εγχείρημα!».

Και μπορεί, βέβαια, ο υπουργός Εργασίας να εστίασε στη «συνέχεια» στο ζήτημα των «ενοποιήσεων» των Ταμείων, το οποίο ολοκληρώνεται με την υπαγωγή του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές, εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ και τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, ωστόσο όλη αυτή η αλυσίδα των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων, στην οποία αναφέρθηκε αφορά το σύνολο των παραμέτρων της Κοινωνικής Ασφάλισης (αύξηση ορίων ηλικίας, περικοπή συντάξεων, μείωση κρατικής χρηματοδότησης, απαλλαγή επιχειρήσεων από εισφορές κ.ά.).

Αλλωστε, και οι «ενοποιήσεις» Ταμείων δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα, όπως επιχειρεί να το παρουσιάσει ο υπουργός, ούτε έγιναν και γίνονται μόνο για να επιτευχθούν «οικονομίες κλίμακας», όπως ισχυρίζεται. Οι λεγόμενες «ενοποιήσεις» υπηρέτησαν τη γενική στόχευση κεφαλαίου - κυβερνήσεων για μείωση των παροχών (συντάξεις, υγεία) προς τους ασφαλισμένους. Ετσι, κάθε φορά οι ενοποιήσεις Ταμείων γίνονταν «προς τα κάτω», με άξονα τις λιγότερες παροχές, την αφαίρεση δικαιωμάτων, ακόμα και την αφαίμαξη αποθεματικών που διέθεταν τα Ταμεία.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και η υπαγωγή του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, που προωθείται με το νέο νομοσχέδιο, η τελευταία δηλαδή ενοποίηση σε ένα υπερταμείο, μέσω της οποίας και πάλι υπηρετούνται οι ίδιοι μακροχρόνιοι αντιασφαλιστικοί στόχοι του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, με τον τρόπο αυτό «μπαίνει χέρι» τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ και μάλιστα όταν στο συγκεκριμένο Ταμείο το κράτος δεν έχει δώσει ποτέ ούτε ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, από τις εισφορές των ασφαλισμένων, τον κόπο και τον ιδρώτα τους, σχεδιάζεται να προωθηθεί ο επόμενος στόχος που είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η παράδοσή τους στα αρπακτικά της ιδιωτικής ασφάλισης, καλύπτοντας το λεγόμενο «κόστος μετάβασης» στο νέο αμιγώς ιδιωτικό σύστημα.

Η εξαγγελία, άλλωστε, του Γ. Βρούτση ότι τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα φέρει νόμο για την παραπέρα διευκόλυνση των Επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία αποτελούν μορφή ιδιωτικής ασφάλισης, επιβεβαιώνει ότι η αντιασφαλιστική επίθεση είναι βαρέλι δίχως πάτο. Η σχεδιαζόμενη αποφασιστική ενίσχυση των Επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία χρόνια τώρα ενιαία στηρίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι δυνάμεις τους στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που βγαίνει σαν «λαγός» αυτού του σχεδιασμού, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η αντιασφαλιστική επίθεση δεν σταματάει με τον νόμο - λαιμητόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, συνεχίζεται και κλιμακώνεται ενιαία από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτήν την ενιαία επίθεση, η σημαντική απεργιακή μάχη που δόθηκε σε όλη τη χώρα στις 18 Φλεβάρη σε αντιπαράθεση μάλιστα με την αντιαπεργιακή στάση του εργατοπατερισμού, τα χτεσινά συλλαλητήρια σε μια σειρά από πόλεις, το πλατύ άνοιγμα που οργάνωσαν με αυτό το θέμα εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αποτελούν παρακαταθήκη για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η πάλη των εργαζομένων και του λαού για δημόσια, υποχρεωτική, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.


Ζ.

Αντι-ΚΚΕ τύφλωση και τυχοδιωκτισμός...

Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ, του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα πανεπιστήμια έχουν αρχίσει διάφορους αντι-ΚΚΕ και αντι-ΠΑΜΕ εξυπνακισμούς, με αφορμή το «συνέδριο» της ΓΣΕΕ την Τρίτη 25/2. Εγκαλούν το ΠΑΜΕ γιατί, όπως λένε, «συνθηκολόγησε» και δεν αποχώρησε από τις εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ. Αυτά παθαίνεις όταν προσπαθείς να χωρέσεις την πραγματικότητα στο σχήμα που σε βολεύει.

Γιατί η πραγματικότητα λέει ότι αυτοί που έδωσαν τη μάχη τόσους μήνες με τη συνδικαλιστική μαφία, αλλά και την περασμένη Τρίτη, μέσα και έξω, στο Καβούρι, δεν ήταν προφανώς ούτε ορισμένες δεκάδες μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε βέβαια οι αντιπρόσωποί τους - που ούτε μεταξύ τους δεν συμφώνησαν για το ποια στάση πρέπει να κρατήσουν - αλλά οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ούτε μια δήλωση της προκοπής δεν μπόρεσαν να κάνουν οι δυο από τους τρεις που αποχώρησαν από το «συνέδριο», στην οποία δεν βρίσκει κανείς ούτε καταγγελία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ούτε αναφορά στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, παρά μόνο γενικολογίες.

Αλλά και πριν από το Καβούρι υπήρχαν η Ρόδος, η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, η Κατερίνη, η Καβάλα, το Ηράκλειο, η Εύβοια, η Κοζάνη, η Βέροια, η Αλεξανδρούπολη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ομοσπονδία Μετάλλου και πολλά άλλα. Μπορούν να πουν μια περίπτωση που έκαναν κάτι; Αντίθετα, μιλούσαν και μιλούν για «μάχη μηχανισμών για τις καρέκλες», κρατώντας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον «αστικοποιημένο και κομματικοποιημένο συνδικαλισμό».

Η πραγματικότητα επίσης λέει ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με την αποφασιστική τους στάση μέσα κι έξω από το «συνέδριο» - παρωδία, ακύρωσαν το σχεδιασμό Παναγόπουλου - Κιουτσούκη - Βασιλόπουλου, κυβέρνησης και εργοδοσίας, που δεν ήθελαν «στα πόδια τους» ταξικές Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Για να έχουν το πεδίο ανοιχτό για να χειραγωγούν Ομοσπονδίες και σωματεία, να μαγειρεύουν συσχετισμούς, και το κυριότερο, να προωθήσουν ανενόχλητοι ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία και τον χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος, να υπονομεύουν αγωνιστικές διεργασίες που αναπτύσσονται από τα κάτω, να σπέρνουν χωρίς εμπόδια το δηλητήριο της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας.

Αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Οι ταξικές δυνάμεις δεν τους έκαναν τη χάρη και βγαίνουν απ' αυτήν τη μάχη πιο δυνατές, πιο μαχητικές στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για την ισχυροποίηση των σωματείων και των συνδικάτων, για σωματεία ταξικά - όχι κυβερνητικά και εργοδοτικά. Σε έναν πόλεμο που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Το να ενοχλείται η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ απ' αυτήν την εξέλιξη, είναι κατανοητό. Αλλά η ενόχληση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των ΕΑΑΚ δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα του απλού τυχοδιωκτισμού...

Υπάρχουν βέβαια αγωνιστές από αυτόν το χώρο που θα δώσουμε μαζί τις μάχες που έχουμε μπροστά. Η αγωνία τους να ορθώσουν τείχη μαρτυρά τη χρεοκοπία της πολιτικής τους, πολιτική ουράς των «αριστερών κυβερνήσεων» και υπεράσπισης των κόκκινων γραμμών της «αριστερής» διαχείρισης «μέχρι τέλους».

Υ.Γ. Μιλώντας για τυχοδιωκτισμό, οι ίδιες δυνάμεις τους τελευταίους μήνες κάνουν επίθεση στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι «ρέπουν στον εθνικισμό», αναφερόμενες στην πρωτοπόρα δράση τους στα νησιά του Αιγαίου ενάντια στις συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές, και σε αντιπαράθεση με το ρατσιστικό δηλητήριο... Ομως, μετά από τις μαζικές και δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες στα νησιά, άλλαξαν τροπάρι και μιλάνε για «λαϊκή εξέγερση» κ.α. Σε τέτοιες κωλοτούμπες οδηγεί η αντι-ΚΚΕ τύφλωση...


Ρ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ