Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ξεκίνησε ο διάλογος κυβέρνησης - Καταλανών αυτονομιστών

Copyright 2020 The Associated

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ο διάλογος ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και την αυτονομιστική περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ξεκίνησε την Τετάρτη το απόγευμα, σε μια προσπάθεια να «διευθετηθεί» η «πολιτική κρίση» στην Καταλονία και να εξασφαλίσει η μειοψηφική κυβέρνηση Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) - «Ουνίδας Ποδέμος» την κοινοβουλευτική στήριξη των καταλανικών κομμάτων στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση με τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, Κιμ Τόρα, και με αντιπροσωπεία των δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην περιφερειακή κυβέρνηση - «Μαζί για την Καταλονία» (JxCat) και Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας (ERC) - δεν υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα. Ωστόσο το «θετικό κλίμα» οδήγησε υπουργούς της κυβέρνησης Σάντσεθ να εκφράσουν σχεδόν βεβαιότητα για την έγκριση του προϋπολογισμού. Εξάλλου, κυβερνητικά επιτελεία βρίσκονται εδώ και καιρό σε επαφή με την ERC και το αυτονομιστικό κόμμα των Βάσκων, Bildu, δυνάμεις οι οποίες διευκόλυναν το σχηματισμό κυβέρνησης PSOE - «Ποδέμος».

Χτες, στην ψηφοφορία για τους στόχους του ελλείμματος και το ανώτατο όριο των κρατικών δαπανών, η οποία θεωρείται το προοίμιο της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, η ERC και το Bildu απείχαν, ανοίγοντας το δρόμο για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης PSOE - «Ποδέμος», Μαρία Χεσούς Μοντέρο, είχε εκφράσει νωρίτερα «εμπιστοσύνη για αυτή την ψηφοφορία», υπενθυμίζοντας με νόημα ότι «για να υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες (σ.σ. από το διάλογο Καταλανών - κυβέρνησης) είναι προφανές ότι απαιτείται προϋπολογισμός»...

Στην πρώτη συνάντηση Σάντσεθ - Τόρα συμφωνήθηκε τα δύο επιτελεία να συναντιούνται κάθε μήνα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη με στόχο μια πιθανή συμφωνία, υπό τον όρο ότι θα είναι «στο πλαίσιο της εξασφάλισης της νομιμότητας», προφανώς για να αποφευχθεί ο όρος «Σύνταγμα», που απαγορεύει την «ανεξαρτησία» περιφερειών και τη διεξαγωγή αντίστοιχων δημοψηφισμάτων.

Πάντως οι Καταλανοί εμφανίζονται να υπερασπίζονται στο διάλογο το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» και την αμνηστία των αυτονομιστών πρώην ηγετών της Καταλονίας που βρίσκονται στη φυλακή ή καταζητούνται εξαιτίας του δημοψηφίσματος του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ