Τρίτη 4 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Κλείνει «εκκρεμότητες» της τελευταίας στιγμής για λογαριασμό του κεφαλαίου

Τις τελευταίες διευθετήσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου σπεύδει να τακτοποιήσει η κυβέρνηση στο «παρά πέντε», δηλαδή λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή λόγω των εκλογών της 7ης Ιούλη.

Χτες κατατέθηκαν τα νομοσχέδια που αφορούν τις αντιδραστικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ενώ την περασμένη Παρασκευή, 31 Μάη, κατατέθηκε το νομοσχέδιο με το οποίο εξαιρούνται για 25 χρόνια από την κατεδάφιση αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων (βλέπε σελ. 9). Το πότε τα νομοσχέδια αυτά θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασιστεί σήμερα, οπότε έχει προγραμματιστεί, στις 11 π.μ., διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Οσον αφορά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έχουν κατατεθεί με μορφή δύο νομοσχεδίων, από τα οποία το πρώτο φέρει τον τίτλο «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα» και το δεύτερο «Κύρωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ. στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αφορούν την προσαρμογή επί το αντιδραστικότερον της ποινικής νομοθεσίας στις «νέες συνθήκες» και ανάγκες του αστικού κράτους, κάνοντας πιο αποτελεσματικό το «μαστίγιο» του αστικού κράτους, όπως αυτό προσδιορίζεται μέσα από τον Ποινικό Κώδικα, με το αρχικό σχέδιο να προβλέπει μεταξύ άλλων την εισαγωγή των θεσμών της ποινικής διαπραγμάτευσης, της ποινικής διαταγής και την επέκταση του θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής, που εφαρμόζονται κατά κόρον στις ΗΠΑ.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στα δάση έχει τίτλο: «Ανάρτηση δασικών χαρτών περιοχών εντός των ιωδών περιγραμμάτων, διαδικασία ελέγχου, περιβαλλοντική διαχείριση αυτών και άλλες διατάξεις».

Τα νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Τρίτη, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, στις 11 Ιούνη αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής λόγω πρόωρων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ