Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2019 - αριθ. φύλλου: 13265

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

ΣΕΛ.  9
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Βαθαίνει η εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια ανεξάρτητα από την κυβερνητική εναλλαγή

Ο ρόλος της Ελλάδας σε Βαλκάνια - ΝΑ Μεσόγειο και η ενίσχυση των «συνεκπαιδεύσεων» με τις ΗΠΑ περιέχονται στη βαριά ατζέντα


ΣΕΛ.  5

«Κλείσιμο» αντιλαϊκών εκκρεμοτήτων και προεκλογικά παιχνίδια στο παρά πέντε...

Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Απαράδεκτη διαδικασία. Μεγάλα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους

  • Σειρά αντιλαϊκών νομοσχεδίων και τροπολογιών, που στρώνουν το έδαφος στην επόμενη κυβέρνηση να κλιμακώσει παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση, καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «κλείνοντας» εκκρεμότητες για λογαριασμό του κεφαλαίου, λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή για τις εκλογές.
  • Προεκλογικά παιχνίδια στην πλάτη του λαού με την εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα ότι θα καταθέσει τις επόμενες μέρες τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, που η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει. Μόλις στις 15 Μάη, η κυβέρνηση είχε απορρίψει σχετική τροπολογία του ΚΚΕ, μαζί με άλλα μέτρα πραγματικής ανακούφισης και στήριξης του λαού.

ΣΕΛ.  6   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σοβαρά ερωτήματα

Σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες συνεχίζουν να προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, ζητάει να διευρυνθεί η ατζέντα, προωθώντας το σχέδιο για μια εφ' όλης της ύλης διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» στην Ανατ. Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, που συναντά «χλιαρές» και τυπικές αντιδράσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τους οποίους κατά τ' άλλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως «εγγυητές» των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, την ώρα μάλιστα που συμμετέχει με συγκεκριμένο καταμερισμό στο αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο για διατήρηση της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Θυμίζουμε ότι η διαπραγμάτευση των ΜΟΕ αποφασίστηκε στην τελευταία επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Αγκυρα και κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως η αφετηρία για να γίνουν το επόμενο διάστημα «ιστορικά βήματα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το ΚΚΕ είχε από τότε προειδοποιήσει ότι ο διάλογος αυτός δεν έχει στόχο να μειώσει την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, αφού και στο παρελθόν τα ΜΟΕ δεν απέτρεψαν, αντίθετα υπέθαλψαν θερμά επεισόδια στο Αιγαίο, που αναβάθμισαν τον «διαιτητικό» ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ακόμα πιο καθαρά ότι με όχημα τη διαπραγμάτευση για τα ΜΟΕ, προετοιμάζεται ένα συνολικότερο παζάρι πάνω στις διεκδικήσεις που σταθερά προβάλλει η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με στόχο να δρομολογηθούν διευθετήσεις, που θα διευκολύνουν τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων, κυρίως στην Ενέργεια.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές αξιοποιούνται επίσης από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ως ένα επιπλέον «κανάλι» στο παζάρι που κάνουν με την Τουρκία, αναφορικά με το ρόλο της στην περιοχή, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει η παράδοση των «S-400» από τη Ρωσία και αυξάνει η ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ένα από τα επιχειρήματα που πρόβαλε η κυβέρνηση για να μη διακοπούν προεκλογικά οι διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ, μετά και την παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας, ήταν ότι δεν μπορεί να κλείσει ένας τέτοιος «δίαυλος επικοινωνίας» με την Τουρκία, σ' αυτήν την κρίσιμη φάση για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Ενόψει μάλιστα της επίσκεψης Αποστολάκη στις ΗΠΑ, στα τέλη της βδομάδας, όπου στην ατζέντα θα βρεθούν όλα αυτά τα θέματα, το τελευταίο που θα έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να «παγώσει» τη διαπραγμάτευση για τα ΜΟΕ, που γίνεται με την εποπτεία των ΗΠΑ και που οι στόχοι της ξεπερνάνε κατά πολύ τη «συνεννόηση» μεταξύ στρατιωτικών για την αποφυγή «θερμών επεισοδίων» στο Αιγαίο.

Αποκαλυπτική είναι και η στάση της ΝΔ, που ετοιμάζεται να διαχειριστεί όλες τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για «μυστική διπλωματία», ενώ στηρίζει τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή και δεσμεύεται να τον προχωρήσει με αποφασιστικότητα.

Η κλιμάκωση των αμφισβητήσεων της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή και κυρίως ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία κάνουν ακόμα μεγαλύτερους τους κινδύνους για τον λαό από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, όπου πλειοδοτεί η ΝΔ, ανυπομονώντας να πιάσει το νήμα από εκεί που το αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα επομένως που προκύπτει μπροστά και στις εκλογές, είναι με ποια δύναμη στο πλευρό του θα μπορέσει ο λαός να βάλει εμπόδια σε όλα αυτά τα επικίνδυνα σχέδια, να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, να διαμορφώσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης, παλεύοντας ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Κι αυτή η δύναμη είναι μόνο το ΚΚΕ!ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Κινητοποίηση σήμερα για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς
  • Στάση εργασίας στην Αττική και συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Παρέμβαση και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
  • Διεκδικούν: Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
  • Την απεργία στις 19 Ιούνη προετοιμάζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

ΣΕΛ.  10


ΚΚΕ
Μήνυμα προς τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινάνε αύριο από τα ΕΠΑΛ

ΣΕΛ.  11
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Σε εφαρμογή ένα ακόμα δώρο προς το κεφάλαιο

ΣΕΛ.  10
ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Με ακόμα χειρότερους όρους από τη νέα χρονιά

ΣΕΛ.  14
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σενάρια για ανακήρυξη ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο

ΣΕΛ.  4


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org