Τετάρτη 22 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Οι ακατάλυτοι δεσμοί των ναυτεργατών με το ΚΚΕ να εκφραστούν και στην κάλπη

Σε ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής

Οι ακατάλυτοι δεσμοί του ΚΚΕ με τους ναυτεργάτες, σφυρηλατημένοι μέσα από τους σκληρούς ταξικούς αγώνες ενάντια στην άγρια εκμετάλλευση από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, αναδείχθηκαν και χτες, όταν σύσσωμο το πλήρωμα του ακτοπλοϊκού πλοίου «Ελ. Βενιζέλος» υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, την οποία αποτελούσαν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ, νυν ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος του Κόμματος, ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και επίσης υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Κόμματος κ.ά.

Ο Κ. Παπαδάκης, μιλώντας στους ναυτεργάτες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην τραπεζαρία του πλοίου, αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτούς τους βαθείς δεσμούς του ΚΚΕ με τους ναυτεργάτες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αγώνας μικρός ή μεγάλος για το δίκιο τους, που να μη φέρει τη σφραγίδα του ΚΚΕ, που να μην είναι οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

Οπως επισήμανε, αυτό είναι βασικό κριτήριο ψήφου, και τους κάλεσε να κάνουν λογαριασμό, ότι αυτοί που τώρα έβαλαν τη φιλεργατική τους προβιά και μιλάνε εξ ονόματος του λαού και ζητάνε την ψήφο του, είναι οι ίδιοι που σε κάθε απεργία «λυσσάνε και πέφτουν πάνω στους ναυτεργάτες σαν τα μαύρα σκυλιά, φωνάζοντας τη μια για την ταλαιπωρία των επιβατών, την άλλη για τα εμπορεύματα των μεγαλεμπόρων» κ.λπ. Θύμισε τις επιστρατεύσεις με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τους εφοπλιστές κάθε φορά να δίνουν εντολές στις δυνάμεις καταστολής πού να χτυπήσουν, αλλά και τις δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που όταν ακόμα ήταν στην αντιπολίτευση είχε δώσει δείγμα γραφής, χαρακτηρίζοντας τις ναυτεργατικές απεργίες «εξαλλοσύνες».

Είναι οι ίδιοι, επισήμανε (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ναζιστική Χρυσή Αυγή) που απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ στη συνταγματική αναθεώρηση, να καταργηθεί το άρθρο 107 που προβλέπει απίστευτα προνόμια και φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, οι οποίοι πληρώνουν φόρο εθελοντικά, που η σημερινή κυβέρνηση τον μείωσε από τα 140 στα 40 εκατ. ευρώ, όταν για τους εργαζόμενους η φοροληστεία αγριεύει. «Ο,τι σου κόβουν, με τους φόρους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας», με αποτέλεσμα και τον έναν ακόμα νεκρό που θρηνούν από τη Δευτέρα οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, «γίνεται φοροαπαλλαγή, προνόμιο στο μεγάλο κεφάλαιο για να μην έχει ρίσκο, για την καπιταλιστική ανάπτυξη», επισήμανε.

Ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στις Οδηγίες και τους κανονισμούς της ΕΕ, την Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική, που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν με ευλάβεια όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό των εφοπλιστών, που έφεραν την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, την παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων, τα πανάκριβα εισιτήρια, τα υπερήλικα και υποσυντήρητα πλοία, την εντατικοποίηση και την ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος τους. Την επίθεση των εφοπλιστών σε βάρος των ΣΣΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή να τους φουσκώνει τα πανιά, ώστε στα ποντοπόρα να μην έχει υπογραφεί ΣΣΕ από το 2010.

Σημείωσε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί, πέρα από επιμέρους διαφορές, συγκλίνουν στο κύριο και βασικό, που είναι η θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, και πως οι καβγάδες για τα κότερα αντανακλούν ανταγωνισμούς ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους ναυτεργάτες να στηρίξουν το ΚΚΕ, γκρεμίζοντας και από την τρίτη θέση τα τσιράκια των εφοπλιστών, τους φασίστες της ΧΑ. Ενισχυμένο ΚΚΕ την επόμενη μέρα σημαίνει μεγαλύτερη ορμή στην οργάνωση των αγώνων για τη διεκδίκηση των δικών τους αναγκών. Τόνισε ότι αν οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι πιστέψουν στη δύναμή τους, όχι μόνο θα δένουν τα καράβια στην απεργία, απαιτώντας τα δικαιώματά τους, αλλά θα διεκδικήσουν όλο τον πλούτο που παράγουν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org