Τετάρτη 22 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ εκφράζουν διαφορετικές εκδοχές της ίδιας αντιλαϊκής διαχείρισης

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τ/σ «ΣΚΑΪ» και την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

-- Nα ξεκινήσουμε λίγο από την επικαιρότητα. Είχαμε αυτή την επίθεση σήμερα στη Βουλή, με μπογιές, με καπνογόνα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο «Ρουβίκωνας». Θέλω το σχόλιό σας.

-- Κοιτάξτε να δείτε, είναι ενέργειες οι οποίες όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε, αλλά το αντίθετο, δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Καταρχήν δεν έχουν καμία σχέση - γιατί μερικά παιδιά νέα ακόμα έχουν και μερικές αυταπάτες, και λόγω της ηλικίας πιθανόν - δεν έχουν καμία σχέση με αντίσταση, δεν έχουν καμία σχέση με δίκαιες διεκδικήσεις, δεν έχουν καμία σχέση τέτοιες ενέργειες με δίκαιους αγώνες των εργαζομένων. Χρησιμοποιούνται κυρίως από τη μια μεριά για αποπροσανατολισμό. Γιατί το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές για παράδειγμα είναι διαφορετικό, είναι τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, είναι όλη αυτή η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, των προηγούμενων, που έχουν πραγματικά ματώσει το λαό μας. Και βεβαίως, αυτά είναι που πρέπει να συζητηθούν και όχι αυτά που μπαίνουν στην προεκλογική ατζέντα και μάλιστα τελευταίες μέρες.

-- Αυτές οι επιθέσεις πάντως γίνονται για έναν συγκεκριμένο σκοπό από την πλευρά τους. Γίνονται στο όνομα του καταδικασμένου δολοφόνου της «17 Νοέμβρη», του Δημήτρη Κουφοντίνα, ένα άλλο θέμα που είναι ανοιχτό, με όλα αυτά τα μπρος - πίσω που βλέπουμε από τη Δικαιοσύνη.

-- Ναι, σύμφωνοι, μόνο που δεν έχουν καμία σχέση και κανένα αντίκρισμα πρακτικό τέτοιες ενέργειες. Αντίθετα, συμβάλλουν στην καταστολή ενάντια σε δίκαιους αγώνες, στη λογική αυτή του «νόμος και τάξη» δήθεν, αλλά που στην ουσία στρέφεται ενάντια σε δίκαιες διεκδικήσεις και σε αγώνες που έχουν οι εργαζόμενοι. Διότι η περίπτωση του Κουφοντίνα, η οποία έχει καταδικαστεί από όλο τον ελληνικό λαό, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εμείς ξέρετε έχουμε καθαρές θέσεις σε αυτά τα ζητήματα, από την αρχή είχαμε τοποθετηθεί. Και βεβαίως, δεν δικαιολογούνται οι πράξεις αυτές που έκανε οι δολοφονικές, ούτε βεβαίως συνέβαλαν σε τίποτα, σε αυτά που λέει ο ίδιος δηλαδή ή οι ομοϊδεάτες του, γύρω από αυτά τα ζητήματα, στην ανάπτυξη του κινήματος ή στην αντίσταση ενάντια σε κάποιους κακούς κ.τ.λ. Αντίθετα, συνέβαλαν πάλι στην ένταση της καταστολής, πάλι στο πέρασμα τρομονόμων και λοιπά.

Και βέβαια, είναι διαφορετικό το ζήτημα ότι έχει δικαίωμα, όπως έχει δικαίωμα κάθε Ελληνας που είναι στις φυλακές, να τηρείται ο νόμος ισότιμα για όλους. Για παράδειγμα, είναι γνωστό, κυρία Κοσιώνη, ότι εμείς είμαστε αντίθετοι στις φυλακές τρίτου τύπου. Και βεβαίως και η περίθαλψη πρέπει να γίνεται έτσι όπως πρέπει. Και αυτό δεν δικαιολογεί βέβαια τις παράνομες ή οποιεσδήποτε ενέργειες τις οποίες έκαναν, οι οποίες ήταν εγκληματικές σε βάρος συνανθρώπων μας.

-- Για να προχωρήσουμε για να μας μείνει χρόνος να πούμε και τα υπόλοιπα, κύριε Γενικέ Γραμματέα. Αύριο έχετε και την κεντρική προεκλογική σας ομιλία.

-- Ναι, στο Σύνταγμα, στις 8 το βράδυ.

Οι κοκορομαχίες τους δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού

-- Ποιος είναι ο στόχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας; Βλέπετε ότι έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα έντονης πόλωσης, υπάρχουν δύο βασικοί πόλοι, οι οποίοι συγκρούονται ανελέητα, θα έλεγα, το τελευταίο διάστημα. Αυτό σε ποιο βαθμό σας πιέζει, σας συμπιέζει, σας συρρικνώνει;

-- Να σας πω κάτι: Η πόλωση, κατά την άποψή μου, αλλά και με βάση την εμπειρία που πλέον έχουμε όλοι μας, είναι αναμενόμενη. Πάντα συμβαίνει αυτό ανάμεσα στους δύο μονομάχους, κοκορομάχους και τα λοιπά. Μόνο που αυτή η πόλωση δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού. Δεν έχει καμία σχέση με τα βάσανα που αντιμετωπίζει. Κυρίως η αντιπαράθεση γίνεται γύρω από δευτερεύοντα ζητήματα. Αν θα πετύχουν οι δημοσκοπήσεις, αν είναι σωστές οι δημοσκοπήσεις, τι θα γίνει το βράδυ των εκλογών...

-- Αυτή είναι η μια πλευρά, υπάρχει και η άλλη, που συγκρούονται δύο οικονομικές ατζέντες και έχουμε λίγες μέρες πριν και τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για αυτό το πακέτο παροχών.

-- Είναι στην ίδια κατεύθυνση τα δύο μεγάλα κόμματα αυτήν τη στιγμή, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει το ρόλο που είχε παλιά το ΠΑΣΟΚ, με τις γνωστές αντιλαϊκές πολιτικές, τις οποίες τις συνέχισε αυτά τα 4 χρόνια. Εφερε ένα τρίτο μνημόνιο, χειρότερο μάλιστα από ό,τι ήταν και τα προηγούμενα. Το ίδιο είχαν κάνει και οι υπόλοιποι, το τρίτο μνημόνιο να θυμίσουμε ξανά, για μια ακόμα φορά το ψήφισαν όλοι μαζί, και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως συνεχίζουν σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Αρα η αντιπαράθεση γίνεται για επιμέρους ζητήματα φυσικά, γιατί έτσι παίζεται - αυτή είναι η άποψή μας - το δικομματικό παιχνίδι. Δηλαδή δεν μπορεί να είναι σε όλα ίδιοι, πρέπει να έχουν διαφορετικές εκδοχές αυτής της αντιλαϊκής διαχείρισης.

Κοροϊδία τα μέτρα της δήθεν ανακούφισης όσο διατηρούνται τα μνημόνια διαρκείας

-- Ερχεται όμως τώρα ο κύριος Τσίπρας και λέει ότι «ό,τι έγινε έγινε, εμείς σας βγάλαμε από τα μνημόνια, και όχι μόνο σας βγάλαμε από τα μνημόνια, ανακοινώνουμε κι ένα γενναίο πακέτο μέτρων». Η 13η σύνταξη νομίζω ότι είναι η κορωνίδα αυτού του πακέτου που ανακοινώθηκε. Κι όχι μόνο αυτό, έρχονται κι άλλα. Δεν βλέπετε εσείς μια κάμψη αυτής της λιτότητας που μου περιγράφετε, των προηγούμενων ετών;

-- Καταρχήν βρισκόμαστε σε μνημόνια διαρκείας. Είναι σε πλήρη ισχύ και τα τρία προηγούμενα μνημόνια και οι πάνω από χίλιοι εφαρμοστικοί αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι τους. Αρα αυτοί υλοποιούνται τα επόμενα χρόνια. Είμαστε σε ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Και βεβαίως έχουμε τη μόνιμη εποπτεία των ονομαζόμενων θεσμών, οι οποίοι κάθε τρίμηνο κάνουν τις εκθέσεις τους και καθορίζουν τι θα γίνει με τη δημοσιονομική πολιτική και τα υπόλοιπα ζητήματα εδώ στη χώρα. Ενα το κρατούμενο, λοιπόν. Δεύτερον, αυτά τα μέτρα, που δήθεν θα ανακούφιζαν τους εργαζόμενους, στην ουσία πρόκειται για μια μεγάλη κοροϊδία. Δεν λέμε ακόμα και μισό ευρώ να δώσει μια κυβέρνηση προεκλογικά, να μην το πάρει ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, όπου δίνεται τέλος πάντων. Να το πάρει. Και μάλιστα, πολύ συχνά το ακούμε τώρα τελευταία, θα το ακούτε κι εσείς φυσικά, εμείς περισσότερο που έχουμε επαφή με τον κόσμο τώρα και προεκλογικά και συζητάμε μαζί του, μας λέει «μακάρι να γίνονταν και πιο συχνά εκλογές, κύριε Κουτσούμπα», μου λένε, «για να παίρναμε έστω και κάνα ευρώ, έστω να δίναν». Ομως, μιλάμε για κοροϊδία. Δεν είναι αν θα πάρει ένα ψίχουλο περισσότερο ή λιγότερο.

-- Κοροϊδία γιατί; Επειδή ήρθε προεκλογικά;

-- Να σας πω. Για παράδειγμα η 13η σύνταξη. Δεν πρόκειται παρά για εντός εισαγωγικών «13η σύνταξη». Ολοι όσοι έχουμε συναντήσει μας λένε «δεν πρόκειται καν για 13η σύνταξη, είναι κοροϊδία, πρόκειται για ένα επίδομα και μάλιστα κουτσουρεμένο». Και βεβαίως, την ίδια στιγμή μας λένε «μας έχει κόψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσες συντάξεις αυτά τα χρόνια, που σημαίνει χιλιάδες ευρώ χαμένα κάθε χρόνο, μας έχει κόψει το ΕΚΑΣ», τώρα το καταργεί εντελώς, που σημαίνει επίσης χιλιάδες ευρώ χαμένα απ' το εισόδημα των συνταξιούχων, που με αυτά ζουν τις οικογένειές τους, ζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους ακόμα κάποιες οικογένειες στη χώρα μας και σου λέει σου δίνω και 300 ευρώ ή 270 ή 350 ή 400, γιατί εκεί κινείται αυτό το ποσό, κάνοντας μάλιστα κι αυτά τα ρετιρέ τα γνωστά, τα ισόγεια και τα υπόγεια, κατηγοριοποιώντας τους συνταξιούχους αλλά και τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους.

Να σας πω για τις 120 δόσεις. Μα αυτό το λέει δυο χρόνια τώρα, περίμενε προεκλογικά να το κάνει. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο, γιατί το κάνει μόνο προεκλογικά; Αλλά ας το αφήσουμε αυτό έστω και προεκλογικά βρε αδερφέ, καλό είναι, ανακουφίζει, γιατί 120 δόσεις θα πάει ο άλλος να πληρώσει, όμως θα τα πληρώσει αυτά! Κι αυτός ο άνθρωπος ο επαγγελματίας, ο μη μισθωτός που καθορίζει αυτές τις 120 δόσεις, θα πάει στην Εφορία να πληρώσει, στο Δημόσιο που χρωστάει, στα ασφαλιστικά ταμεία και θα τα πληρώσει...

-- Ναι, αλλά από την άλλη τι να κάνει; Οποιος χρωστάει πρέπει να πληρώνει, ένα το κρατούμενο, και δεύτερο λέτε ήταν ψίχουλα, αυτά είχε τη δυνατότητα να δώσει.

-- Οχι, γιατί του τα πήραν, τον λήστεψαν αυτά τα χρόνια. Αρα τα κλεμμένα δεν είναι «περασμένα - ξεχασμένα», τα κλεμμένα απ' τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους πρέπει να επιστραφούν μέχρι τελευταίου ευρώ, αυτή είναι η άποψή μας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε όμως με ένα απλό, όπως ήταν η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, για παράδειγμα, στη Βουλή, όπου έλεγε όχι μόνο για τη 13η και για τις 120 δόσεις, είπαμε για τους αυτοαπασχολούμενους ανακουφίστε τους, αφήστε αυτούς που έχουν μέχρι 20.000 ευρώ για παράδειγμα χρέος στο Δημόσιο να μην έχουν τους τόκους, να αφαιρεθούν οι τόκοι, οι προσαυξήσεις. Γι' αυτούς που έχουν μέχρι 50.000, η πρόταση του ΚΚΕ έλεγε, επίσης, ή μια σειρά χαράτσια ή μια σειρά άλλα ζητήματα... Και τους δίνει τις 120 δόσεις - προσέξτε παρακαλώ - λέγοντας την ίδια στιγμή σας κόβω και τη σύνταξη, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών. Δέχονται να τους τα κόψει, είναι όρος για να μπουν σ' αυτές τις 120 δόσεις και στη ρύθμιση! Αρα λοιπόν ορισμένα απ' αυτά είναι δώρο άδωρο, την άλλη μέρα έχουν εξανεμιστεί, ο άλλος πάει στο γκισέ εκεί που παίρνει τον μισθό ή πάει στην τράπεζα που παίρνει αυτό το επίδομα και την άλλη στιγμή αυτό έχει εξανεμιστεί απ' τα χρέη που έχει, τα χαράτσια που έχει να πληρώσει, τον ΕΝΦΙΑ!

«Προοδευτική συμμαχία» με συνεταιράκια τον Τραμπ και τον Νετανιάχου δεν γίνεται

-- Θέλω ένα σχόλιο γι' αυτήν την προοδευτική συμμαχία που στήνεται, που έχει συσταθεί, αυτό το άνοιγμα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που όμως επιμένει να λέει ότι στην καρδιά του είναι η αριστερά, ο πυρήνας είναι η αριστερά, ποιο είναι το σχόλιό σας, πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει; Γιατί, πριν μου είπατε ότι ασκεί τις πολιτικές που ασκούσε το παλιό ΠΑΣΟΚ.

-- Είναι για γέλια και για κλάματα! Κοιτάξτε να δείτε, προοδευτική συμμαχία τώρα με διάφορους γυρολόγους της πολιτικής, που πήγαν στη ΔΗΜΑΡ, ήταν στο Ποτάμι, στην Ενωση Κεντρώων, θέλανε κάποια καρέκλα βουλευτική και συντάχτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δεν νομίζω ότι γίνεται ή ότι είναι της προκοπής, για να την παίρνει στα σοβαρά ο κόσμος και μάλιστα προεκλογικά. Με διάφορα πολιτικά ρετάλια απ' το παλιό, το βρώμικο, διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, που επίσης προσχώρησαν τώρα τελευταία πριν ένα μήνα στον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης δεν μπορεί κανείς να πει...

-- Επιχειρείται όμως αυτή η διεύρυνση που εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει περισσότερο κόσμο μέσα...

-- Με ακροδεξιούς απ' το χώρο του Καμμένου και των ΑΝΕΛ, που τους είχε στην κυβέρνηση ή υπουργούς ή βουλευτές, η κ. Κουντουρά για παράδειγμα τι είναι τώρα, προοδευτική συμμαχία; `Η η κυρία Παπακώστα, που ήταν πριν στη ΝΔ και έλεγε τους μετανάστες «κατσαρίδες»; Μην τρελαθούμε σε αυτήν τη χώρα, όλοι μας γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά και ξέρουμε το ποιόν, το πολιτικό ποιόν εννοώ, του καθενός απ' αυτούς που έχουν συμπαραταχθεί υποτίθεται στην προοδευτική συμμαχία του κ. Τσίπρα.

Και βεβαίως, να μη μιλήσω για το περιεχόμενο, αν και το περιεχόμενο πάει μαζί με αυτό που εκφράζει η μορφή, που παίρνει αυτή η πρόοδος του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι τα ονόματα που ανέφερα ως παράδειγμα, διότι είναι και το περιεχόμενο, προοδευτική συμμαχία με συνεταιράκι τον κ. Τραμπ, τον Νετανιάχου εδώ στην περιοχή, με συμμετοχή σε όλους αυτούς τους ανταγωνισμούς, τις επεμβάσεις στην περιοχή, να κάνεις την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ σε μια δύσκολη περίοδο, σε μια συγκυρία όπου συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα, όπου η Τουρκία με μαθηματική ακρίβεια και με σχέδιο προχωράει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην ΑΟΖ και μια σειρά πλευρές αυτών που λέμε κυριαρχικών δικαιωμάτων και απειλής των συνόρων της πατρίδας μας, δεν είναι προοδευτική συμμαχία.

Πρόοδος η Ελλάδα και η Ευρώπη του σοσιαλισμού

-- Να σας ρωτήσω, πάντα τη δέχεστε αυτήν την ερώτηση πριν τις ευρωεκλογές, εφόσον καταφέρεστε διαρκώς κατά των Βρυξελλών κατά της ΕΕ, μιλάτε για ιερατεία Βρυξελλών, γιατί θέλετε να σας ενισχύσει ο κόσμος στο Ευρωκοινοβούλιο;

-- Ναι, η ΕΕ είναι καπιταλιστική ένωση, αυτή είναι η ΕΕ, καλύτερη δεν γίνεται, χειρότερη γίνεται, κι αυτό το είδαμε από τότε που δήθεν θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια, μέχρι την ΟΝΕ, το ευρώ, την οικονομική κρίση και πού μας έφεραν οι «θεσμοί» και η ΕΚΤ και η Κομισιόν και τι επέβαλαν στον ελληνικό λαό, τι μέτρα και οι αντιδραστικές κατευθύνσεις που δίνει η ΕΕ. Αρα, μπορεί να υπάρξει κι άλλη Ευρώπη, αυτή η Ευρώπη των λαών, όπου θα είναι οι λαοί πραγματικά στην εξουσία, όπου θα υπάρχουν λαϊκές διακυβερνήσεις και όπου θα μπορούν να υπάρχουν ισότιμες και αμοιβαίες σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα σ' αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα εμείς παλεύουμε - ξέρετε πάρα πολύ καλά - για την Ελλάδα του σοσιαλισμού, δεν παλεύουμε για την Ελλάδα του καπιταλισμού, ούτε για να διαχειριστούμε έναν καπιταλισμό δήθεν ότι θα τον κάνουμε καλύτερο, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό για να αρπάξει προεκλογικά ψηφαλάκια. Εμείς θέλουμε λοιπόν την Ευρώπη του σοσιαλισμού, γιατί αυτή είναι η πρόοδος. Και αυτό το βλέπουμε σήμερα, τη συζήτηση αυτή να ανοίγει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ, είδατε ότι τελευταία δημοσκόπηση μιλάει για πάνω από 60% των νέων από 15 έως 40 χρονών, στις ΗΠΑ, που έχουν θετική γνώμη για τον σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org