Τετάρτη 22 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
FRONTEX
«Ποδαρικό» και στην κατασταλτική δράση εκτός ΕΕ

Επεκτείνει ο FRONTEX την κατασταλτική του δράση και σε χώρες εκτός ΕΕ, με στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και διακομματική συναίνεση.

Συγκεκριμένα, από σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές, ξεκινά την πρώτη κοινή επιχείρηση σε έδαφος τρίτης χώρας που γειτνιάζει με την ΕΕ.

Δείχνοντας και το ρόλο που θα παίξει ο κατασταλτικός αυτός μηχανισμός συνολικά για την προώθηση των ευρωενωσιακών συμφερόντων, στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως «η εν λόγω επιχείρηση σηματοδοτεί μια νέα φάση για τη συνοριακή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων της στα Δυτικά Βαλκάνια και αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία του οργανισμού», καθώς και ότι η επιχείρηση θα «ενισχύσει (...) την ικανότητα του οργανισμού να αναλαμβάνει δράση στις άμεσα γειτονικές χώρες της ΕΕ».

Η εναρκτήρια εκδήλωση διεξάγεται σήμερα στα Τίρανα, παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, του Φαμπρίτσε Λετζέρι, εκτελεστικού διευθυντή του FRONTEX, του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών Σάντερ Λέσι.

Ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για «ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας σε θέματα μετανάστευσης και διαχείρισης των συνόρων, τόσο με την Αλβανία όσο και με ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για ένα πραγματικά ιστορικό βήμα που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στην περιοχή, φέρνοντάς την πιο κοντά στην ΕΕ, μέσω συνεργασίας με συντονισμένο και αμοιβαία υποστηρικτικό τρόπο για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως η καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και η προστασία των κοινών μας συνόρων».

Τυπικά, η Αλβανία εξακολουθεί να έχει την τελική ευθύνη για την προστασία των συνόρων της, αλλά ο FRONTEX «έχει τη δυνατότητα να παρέχει τόσο τεχνική όσο και επιχειρησιακή στήριξη και βοήθεια. Οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα μπορούν να συνδράμουν τους Αλβανούς συνοριοφύλακες στη διενέργεια των συνοριακών ελέγχων στα σημεία διέλευσης, παραδείγματος χάριν, και στην αποτροπή των παράνομων εισόδων. Ολες οι επιχειρήσεις και οι αποστολές στα αλβανικά σύνορα με την Ελλάδα θα διεξαχθούν σε πλήρη συμφωνία με τις αλβανικές και τις ελληνικές αρχές», τονίζεται αρμοδίως.

Τεχνικά, κατά την έναρξη της επιχείρησης, ο οργανισμός θα αποστείλει 50 αξιωματικούς, 16 περιπολικά οχήματα και 1 όχημα με ανιχνευτές θερμότητας, από 12 κράτη - μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ολλανδία, Κροατία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία).

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία με την Αλβανία υπεγράφη τον περσινό Οκτώβρη και ενεργοποιήθηκε φέτος, την 1η Μάη, ενώ παρόμοιες συμφωνίες έχουν μονογραφεί με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο αλλά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ