Τετάρτη 22 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τόσο όσο

Η πολυθρύλητη απόφαση του ΣτΕ για τον 13ο και τον 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Στην πραγματικότητα, το ΣτΕ έρχεται να επικυρώσει αυτό που έλεγε η κυβέρνηση, η οποία, από τη μια, κατάγγελλε τη ΝΔ ότι έκοψε τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών στο Δημόσιο και, από την άλλη, ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει καμιά δημοσιονομική δυνατότητα για την επαναφορά τους. Με αυτά τα επιχειρήματα παρουσιάστηκε άλλωστε και στο ΣτΕ, επιβεβαιώνοντας ότι οι μνημονιακοί νόμοι και οι περικοπές είναι εδώ και βασιλεύουν. Επί της ουσίας, η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να κατοχυρώσει τη μνημονιακή νομοθεσία και να ενισχύσει το αντιλαϊκό πλαίσιο, ενταφιάζοντας οριστικά από την πλευρά της κυβέρνησης οποιαδήποτε συζήτηση για επαναφορά όσων έχασαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης. Αλλά ακόμα κι αν η απόφαση του ΣτΕ ήταν θετική για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωσή της θα ήταν «τόσο όσο» επιτρέπουν τα δημοσιονομικά όρια που προκύπτουν από τις συμφωνίες με τους «θεσμούς». Δηλαδή, το πολύ πολύ να μοίραζε και στους δημόσιους υπαλλήλους κανένα αντίδωρο, όπως αυτό που πήραν για ...13η σύνταξη οι συνταξιούχοι. Ενα πράγμα επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά: Οσο το αντιλαϊκό πλαίσιο παραμένει σε ισχύ και εμπλουτίζεται με νέους νόμους στήριξης του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν καμιά ουσιαστική ανακούφιση. Εδώ βρίσκεται το πραγματικό δίλημμα των εκλογών: Θα δώσει ο λαός με την ψήφο του το «πράσινο φως» για συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής; 'Η θα βάλει πλάτη για την αντεπίθεση, με ισχυρό ΚΚΕ παντού;

Μαγειρέματα

Δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες τα ψευτοδιλήμματα και οι καβγάδες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για να πολώσουν και να «δέσουν» την ψήφο αναποφάσιστων και ταλαντευόμενων. Οι εκβιασμοί και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού δεν πρόκειται να τελειώσουν βέβαια αυτήν ή την επόμενη Κυριακή, καθώς και τα δύο κόμματα συνδέουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τις εθνικές εκλογές. Αν κρίνουμε μάλιστα από τις τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών τους, οι ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα λειτουργήσουν ως «καταλύτης» για νέο κύκλο διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι δεν τον αφήνει αδιάφορο το «προοδευτικό προσκλητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ υπονόησε εξελίξεις στο κόμμα του ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σε μια τέτοια προοπτική, ο σημερινός επίτροπος και στέλεχος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι βρίσκεται «στη διάθεση των γεγονότων», την ίδια ώρα που στελέχη της ΝΔ προαναγγέλλουν εξελίξεις ανάλογα με το εύρος της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κουτάλα ανακατεύεται προεκλογικά και είναι σίγουρο ότι τα μαγειρέματα των αστικών επιτελείων θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση μετά τις εκλογές. Και μπορεί τα συστατικά να αλλάξουν, αλλά η συνταγή παραμένει ίδια και αντιλαϊκή, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού στη λογική του «μικρότερου κακού», την ανανέωση αυταπατών και κάλπικων ελπίδων. Μόνο μία επιλογή μπορεί να κάνει και στην κάλπη τη διαφορά: Ισχυρό ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από το ποιος και με ποιους θα είναι στο τιμόνι της αντιλαϊκής διακυβέρνησης.

Ενιαία απάντηση

Πλησιάζοντας στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ φοβερίζει το λαό με την «επάνοδο της δεξιάς», που μαζί με το ΠΑΣΟΚ έφεραν το 1ο και 2ο μνημόνιο. Προσπαθεί και μ' αυτόν τον τρόπο να κρύψει το δικό του 3ο μνημόνιο, τα δικά του αντιλαϊκά κατορθώματα. Τα μνημόνια όμως και οι ανατροπές που έφεραν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, δεν τεμαχίζονται, δεν διαχωρίζονται. Αντίθετα, το καθένα χωριστά και τα τρία μαζί έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό. Υπηρετούν τη στρατηγική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και γι' αυτό εφαρμόζονται από όλα τα κόμματά του, τους εκλεγμένους τους στην Ευρωβουλή, στο Κοινοβούλιο, σε Περιφέρειες και δήμους, είτε ασκούν διοίκηση είτε είναι στην αντιπολίτευση. Επομένως, όπως δεν κατακερματίζεται η αντιλαϊκή πολιτική, έτσι δεν πρέπει να κατακερματιστεί και η ψήφος του λαού, αλλά ενιαία να απαντήσει στην επίθεση που δέχεται. Να μην ψάχνει δηλαδή διαφορές ανάμεσα στα κόμματα που δοκίμασε και τον έριξαν στο κανναβάτσο. Να στηρίξει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που θα βρίσκεται δίπλα του και την επόμενη μέρα, φωτίζοντας την πραγματική διέξοδο, την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Φτηνά κόλπα

Τις προάλλες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από αυτήν τη βδομάδα οι μόνιμοι κάτοικοι του Ωρωπού δεν θα πληρώνουν διόδια από και προς το σπίτι τους. Το λιγότερο που προσπαθεί να κάνει, πέρα από το να ψηφοθηρήσει, είναι να πείσει το λαό ότι εισακούει τάχα τα δίκαια αιτήματά του και όσα μπορεί τα ικανοποιεί. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι καθόλου έτσι. Καταρχάς, από το μέτρο εξαιρούνται οι χιλιάδες εργαζόμενοι της περιοχής που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Αλλά και οι κάτοικοι θα δικαιούνται τη σχετική ατέλεια μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων, στα τέλη του 2021. Από εκεί και ύστερα, η κυβερνητική «προσφορά» παύει να ισχύει και οι μόνιμοι κάτοικοι θα υπαχθούν στο γενικότερο καθεστώς της δήθεν «δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής» που θα εφαρμοστεί, ανάλογα με τον όγκο των διελεύσεων κ.λπ. Το πιο προκλητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, κατέθεσε μετρητά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους κατασκευαστικούς ομίλους για να ολοκληρώσουν τους αυτοκινητόδρομους, για τους οποίους είχαν πληρωθεί κι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ενώ εισέπρατταν διόδια για όλη τη διάρκεια που τα έργα ήταν σταματημένα και οι αυτοκινητόδρομοι ήταν σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής παρατημένα εργοτάξια - «καρμανιόλες» για τους οδηγούς. Τα λαϊκά στρώματα που κατοικούν στον Ωρωπό και σε άλλες περιοχές, όπου αναγκάζονται να πληρώσουν διόδια για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, δεν πρέπει να τσιμπήσουν στα φτηνά κόλπα της κυβέρνησης, που πήρε επάξια τη σκυτάλη από τους προηγούμενους και ζητάει να της πουν και «ευχαριστώ» για την αντιλαϊκή πολιτική της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1813 Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης κλασικής μουσικής Ρίχαρντ Βάγκνερ.

1825 Πεθαίνει - δολοφονημένη από Ελληνα - η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Επανάστασης του 1821.

1885 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτορ Ουγκό, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ρεύματος του γαλλικού ρομαντισμού.

1894 Γεννιέται η κομμουνίστρια λογοτέχνης Ελλη Αλεξίου.

1943 Το Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προτείνει στα Κομμουνιστικά Κόμματα την αυτοδιάλυση της Διεθνούς. H διάλυση της KΔ, παρά τα προβλήματα ενότητας που αυτή είχε και ανεξάρτητα από το αν αυτή μπορούσε να διατηρηθεί ή όχι, στέρησε από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα το κέντρο και τη δυνατότητα να επεξεργάζεται συντονισμένα την επαναστατική στρατηγική για τη μετατροπή του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή στην ξένη κατοχή σε αγώνα για την εξουσία, ως ενιαίο καθήκον που αφορούσε το κάθε KK στις συνθήκες της δικής του χώρας.

1947 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα («Δόγμα Τρούμαν»). Σύμφωνα με το «Δόγμα Τρούμαν», η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπαιρνε υπό την προστασία της τις αντίστοιχες αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναλάμβανε τον εξοπλισμό τους και γενικά παρείχε κάθε βοήθεια, προκειμένου να χτυπηθεί ο Δημοκρατικός Στρατός στην Ελλάδα και να καταστούν οι δύο χώρες σταθερά αγκυροβόλια και ορμητήρια του ιμπεριαλισμού. Ηταν η περίοδος που οι Βρετανοί αδυνατούσαν πια να σηκώσουν το αντίστοιχο βάρος και λίγο λίγο παραχωρούσαν τη θέση τους στις ΗΠΑ.

1963 Κράτος και παρακράτος προχωρούν σε δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Η επίθεση με το τρίκυκλο έγινε αμέσως μετά από τη συγκέντρωση που είχε οργανώσει στην πόλη η τοπική οργάνωση της ΕΕΔΥΕ, στα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

1967 Βρίσκεται στη Ρόδο, ξεβρασμένο από τη θάλασσα, το σώμα του αγωνιστή - προοδευτικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.

1968 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με απόφασή του τονίζει πως «οι κομμουνιστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας του ΚΚΕ και καταδίκασαν τη δεξιά οπορτουνιστική γραμμή και τη φραξιονιστική διασπαστική δράση της ομάδας Παρτσαλίδη». Επίσης επέκρινε τη στάση του λεγόμενου «Γραφείου της ΚΕ για το εσωτερικό», που αυτοανακηρύχθηκε καθοδήγηση αυθαίρετα και αντικαταστατικά, υιοθετώντας τις απόψεις της διασπαστικής ομάδας και συντονίζοντας τις ενέργειες και τα σχέδια μαζί της.

1973 Το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου προδίδεται και καταστέλλεται. Ακολουθούν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί εμπλεκομένων ή υπόπτων για συμμετοχή στο Κίνημα.

1975 Με βούλευμα του πενταμελούς Συμβουλίου Εφετών, 24 από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

2005 Πεθαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης (βλέπε αναλυτικά σελ. 17).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org