Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΧΑΝΙΑ
Κριτήριο μπροστά στις κάλπες οι τραγικές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία

Ο Κ. Παπαδάκης
Ο Κ. Παπαδάκης
Τις εγκληματικές ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, όπως και τις σοβαρές καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων ανακούφισης για τους πληγέντες από τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες που έπληξαν τα Χανιά, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και κατεστραμμένα λαϊκά νοικοκυριά, ανέδειξε η πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Μάρτη.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι καταστροφικές πλημμύρες στο νομό Χανίων και οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία» και μέσα από τις ομιλίες αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες κυβέρνησης, ΕΕ, περιφερειακών και δημοτικών αρχών για τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές προστασίας της ζωής του λαού.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Χαιρετισμό απηύθυναν οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, Νίκος Βουρλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, και Μπάμπης Λουτσέτης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χανίων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Ανθούσης (δήμος Πλατανιά), Νικήτας Μελισσάκης (δήμος Αποκορώνου), Γιώργος Φραγκιουδάκης (δήμος Κισσάμου) και Γιώργος Γεωργιλάκης (δήμος Καντάνου - Σελίνου).

Ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων, καθώς ενώ γνώριζαν το πρόβλημα ήδη από το 2017, όπου και υπήρχε σχετική μελέτη η οποία έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στις λεκάνες απορροής υδάτων και ποταμών, δεν έκαναν καμία ενέργεια ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας των περιοχών αυτών.


Ο Νίκος Βουρλάκης ανέδειξε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής με την απραξία της στις κατολισθήσεις της οδού Μαλινδρέτου στο Σταλό, στον αποκλεισμό της Εθνικής οδού στο ύψος του Σταλού και την πλημμύρα στη Σούδα, όπου βούλιαξαν πολλά σπίτια.

Ο Μπάμπης Λουτσέτης ανέλυσε στοιχεία που αποδεικνύουν πως το μέγεθος της βροχόπτωσης δεν ήταν τέτοιο που να μην μπορούσε να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί, όπως προσπαθούν δήμοι και Περιφέρεια να πείσουν. Δήλωσε πως προφανώς το ΚΚΕ αναγνωρίζει τον παράγοντα «κλιματική αλλαγή», αλλά αυτό από μόνο του δεν ξεπλένει τις εγκληματικές ευθύνες για τις ελλείψεις στα απαραίτητα έργα.

Κυνική η πολιτική της ΕΕ σε ό,τι αφορά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Ο Κ. Παπαδάκης έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική της ΕΕ για την αντιπλημμυρική θωράκιση, εστιάζοντας στην Οδηγία του 2007 για τις πλημμύρες, που προωθεί την επικίνδυνη αντίληψη κόστους - οφέλους. Οπως είπε, η ΕΕ το δηλώνει ξεκάθαρα ότι «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να βασίζουν τις αξιολογήσεις, τους χάρτες και τα σχέδια σε κατάλληλες "βέλτιστες πρακτικές" και "βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες", που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».

Και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ομολογεί κυνικά πως κριτήριο για το πού και ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν είναι η λεγόμενη «οικονομική αποδοτικότητα» και όχι η ανάγκη προστασίας του λαού και της περιουσίας του.

«Κριτήριο είναι η προσέλκυση επιχειρήσεων. Με βάση λοιπόν αυτό το κριτήριο, η Οδηγία της ΕΕ χωρίζει τις περιοχές που έχουν ανάγκη από πλημμυρικά έργα σε Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) και στις υπόλοιπες του ...κατώτερου θεού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας κατά γραμμα αυτές τις κατευθύνσεις, τον Ιούλη του 2017 σε έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμούσε π.χ. ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στη Νέα Πέραμο και άρα δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα. Ηταν αυτή ακριβώς η περιοχή που μαζί με τη Μάνδρα μόλις 4 μήνες αργότερα πνίγηκε στα λασπόνερα διαψεύδοντας ΕΕ - κυβέρνηση».

Μπαίνοντας στα «ενδότερα» της Οδηγίας της ΕΕ, ο Κ. Παπαδάκης ανέδειξε ότι από αυτήν απορρέουν «κόφτες», όπως ο «ενδεικτικός αριθμός κατοίκων που ενδέχεται να πληγούν. Προφανώς δεν έχουν την ίδια αξία όλες οι ζωές. Κυνικά ομολογεί η Οδηγία: "Οι κίνδυνοι πλημμύρας σε ορισμένες περιοχές εντός της Κοινότητας μπορεί να θεωρηθεί ότι στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (...) σε αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (...) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους". Με λίγα λόγια, για την ΕΕ στερούνται σημασίας οι περιοχές σαν αυτές που επλήγησαν εδώ στην Κρήτη. (...)

Οσο για τον δεύτερο "κόφτη", αυτός αφορά τον "τύπο οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που ενδέχεται να πληγεί". Δηλαδή αν δεν υπάρχουν μεγάλες μπίζνες στην περιοχή, δεν βρίσκει λόγο για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Κριτήριο λοιπόν είναι το καπιταλιστικό κέρδος, το αν και ποιοι όμιλοι πλήττονται». Στη συνέχεια, ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη μελέτη της πλατφόρμας «Flood CBA» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και κυνικά αναφέρει ότι «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία (...) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται "δίκαιες", αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους».

Σε άλλο σημείο, ο Κ. Παπαδάκης ανέδειξε ότι η ΕΕ στέκεται απέναντι στους πληγέντες και στο θέμα των αποζημιώσεων, αφού το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ, με χρήματα από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων, ενεργοποιείται μόνο αν υπάρχουν καταγεγραμμένες καταστροφές ύψους 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας που ανήκει η περιοχή που πλήγηκε. «Αυτό έγινε και δεν πήραν φράγκο από το εν λόγω "Ταμείο" οι πληγέντες από τις πυρκαγιές στα Κύθηρα, στην Εύβοια, στη Νεάπολη Λακωνίας, στη Θάσο, στη Χίο, τις καταστροφικές πλημμύρες σε Καλαμάτα, Τρίκαλα και βέβαια, όπως προείπαμε, στη Μάνδρα κ.α. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για τον σεισμό στην Κω οι τεράστιες ζημιές μόλις και μετά βίας ξεπέρασαν το σχετικό όριο προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς στο "Ταμείο"», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι ακόμα και εκεί που ενεργοποιείται το «Ταμείο», δεν προσφέρει ανακούφιση στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, αλλά η χρηματοδοτική βοήθεια πηγαίνει για αποκατάσταση υποδομών (π.χ. υδάτων, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών κ.ά.) που είναι «επιλέξιμες δαπάνες».

Να γίνουν κριτήριο ψήφου αυτές οι πολιτικές

Ενώ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους εργαζόμενους μπροστά στις πολλαπλές κάλπες να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική, τονίζοντας ότι «θεομηνία είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ, που δεν αλλάζει, δεν βελτιώνεται, γιατί είναι μια ένωση του κεφαλαίου αντίπαλος του λαού. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, των διοικήσεων των Περιφερειών και των δήμων, που από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έως σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο ένας το έπιανε από κει που το άφηνε ο άλλος».

«Το ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα με τους φορείς του αναδεικνύει και παλεύει για τα συμφέροντα του λαού, με Ερωτήσεις, παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή, τη Βουλή, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών του έχει θέσει τόσο το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης, όσο και την ανάγκη για άμεση και πλήρη αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των πληγέντων.

Γιατί είναι επείγουσα ανάγκη να απαιτηθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για να υπάρξουν υποδομή πρόβλεψης και πρόληψης και πραγματικός, ουσιαστικός σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές. Για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ειδικευμένο δυναμικό και υποδομές και να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που υπηρετούν το κεφάλαιο.

Ισχυρό ΚΚΕ παντού, λοιπόν. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο και το μήνυμα, που είναι χρέος όλων να διαδοθεί όσο γίνεται πιο πλατιά, για να δοθεί ώθηση στην αντεπίθεση. Γιατί σε περιοχές που η εργατική τάξη, ο λαός έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, έχουν έναν λόγο παραπάνω να σκεφτούν ότι ο δρόμος αυτός της ΕΕ, του κεφαλαίου, που τον γνώρισε με όλες τις αποχρώσεις κυβερνήσεων, χρεοκόπησε, δεν μπορεί να δώσει λύσεις ούτε στα αυτονόητα.

Σήμερα λοιπόν δεν μπαίνουμε στο αδιέξοδο να ψάχνουμε διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ, των ακροδεξιών. Που προκλητικά και απαράδεκτα τυμβωρυχούν με τους νεκρούς, που συναγωνίζονται για το με πόσα κυβικά νερού πλημμύρισε ο λαός στους μεν και πόσα στους δε, πόσους εγκαυματίες προκάλεσε η πολιτική του ενός ή του άλλου. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπηρετούν όλοι τους τσάκισε το λαό μας και τώρα ο ίδιος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Να σκεφτεί αν την επόμενη μέρα θα τους έχει όλους απέναντί του ή θα έχει ένα πολύτιμο και ισχυροποιημένο στήριγμα στην πάλη του, το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση"...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ