Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤ. ΤΡΑΜΠ
«Στάζει μέλι» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Και προαναγγέλλει «πρόγραμμα ανταλλαγής μελλοντικών ηγετών» που θα ενισχύσουν την «εταιρική σχέση» Ελλάδας - ΗΠΑ

Associated Press

Τον «συνεχή δεσμό» και την «ισχυρή φιλία και αταλάντευτη συμμαχία» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που βασίζεται στην «κοινή δέσμευση για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία», αποτυπώνει η «Διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» που υπέγραψε αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, κατά την καθιερωμένη τελετή στον Λευκό Οίκο για την 198η επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Δίνει μάλιστα και την ...είδηση ότι τους επόμενους μήνες ξεκινά στην Ελλάδα το επόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης «μελλοντικών ηγετών», με στόχο να ενισχύσουν τη «διμερή εταιρική σχέση».

Η Διακήρυξη επισημαίνει ευθύς εξαρχής ότι «σήμερα η ελληνοαμερικανική εταιρική μας σχέση είναι ισχυρή και κερδίζει δυναμική. Ο εναρκτήριος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, και ο Εμπορικός Διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, τόνισαν τη δύναμη των διμερών σχέσεων και ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως περιφερειακό ηγέτη», με βάση βέβαια τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και προτάγματα για την περιοχή.

Αλλωστε, σε ένα τέτοιο σχήμα, οι Αμερικανοί τονίζουν ότι «επικροτούμε την ιστορική απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου το 2019 να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έλυσε τη μακρόχρονη διαμάχη ονομασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η επικύρωση αυτή επιβεβαίωσε το ρόλο της Ελλάδας ως εταίρου με τη δέσμευση να προωθήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Επιπλέον, η Διεθνής Εκθεση 2018 της Θεσσαλονίκης σφυρηλάτησε ευκαιρίες για ενισχυμένη συνεργασία στην τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και την καινοτομία».

Και η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά με τα καλύτερα λόγια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Το κοινό μας όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή είναι ιδιαίτερα εμφανές στη συνεχιζόμενη αμυντική μας σχέση».

Εξηγεί: «Η εναλλάξ ανάπτυξη (rotation) αεροσκαφών και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ μέσω της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, οι πολύπλοκες διμερείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες και η διαθεσιμότητα του Κόλπου της Σούδας για τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αντανακλούν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για την εξασφάλιση της αμοιβαίας δύναμης και ασφάλειάς μας. Η διμερής μας σχέση έχει επίσης προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την υποστήριξη εταιρικών σχέσεων και πρωτοβουλιών που αφορούν τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, της επιβολής του νόμου και της αντιτρομοκρατίας, καθώς και της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης».

Στον τομέα, τέλος, της προπαγάνδας και της στρατολόγησης σημειώνουν: «Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων που υποδηλώνουν τη φιλία μας χρησιμεύουν επίσης για την ενίσχυση της συμμαχίας μας. Συνεχίζουμε να εντοπίζουμε ευκαιρίες για την αύξηση των ανταλλαγών φοιτητών, επαγγελματιών και προγραμμάτων αγγλικής γλώσσας. Τα προγράμματα αυτά έχουν τεράστια συμβολή στην οικονομική, πολιτιστική και πολιτική δύναμη των δύο μεγάλων δημοκρατιών μας. Αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Μελλοντικών Ηγετών (FLEX) με την Ελλάδα, για να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά ηγετών που θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν την ισχυρή εταιρική μας σχέση».

Στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η είδηση - που έδωσε η ίδια η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και την οποία αναπαρήγαγε με ανάρτησή της στο διαδίκτυο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα - ότι 4 στρατηγικά βομβαρδιστικά «Β-52 Stratofortress» των ΗΠΑ απογειώθηκαν τη Δευτέρα από βάση της βρετανικής RAF στο Φέρφορντ της Αγγλίας και πέταξαν προς συγκεκριμένες ζώνες στην Ευρώπη, όπου και κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία, και συγκεκριμένα στη θάλασσα της Νορβηγίας, στη Βαλτική (Εσθονία) και στην Ελλάδα.

Στην αποστολή πάνω από την Ελλάδα, και προς επίρρωση της «διμερούς αμυντικής συνεργασίας», τα βομβαρδιστικά «Β-52» πραγματοποίησαν εκπαίδευση στον εναέριο ανεφοδιασμό από ιπτάμενα τάνκερ «KC-135».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχος ήταν η «εξοικείωση με διαδικασίες και η επίδειξη αφοσίωσης προς τους συμμάχους και συνεργάτες»... Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχο πλαίσιο, πυρηνοκίνητο υποβρύχιο των ΗΠΑ, το «USS Florida», έδεσε πριν από μερικές μέρες στη Σούδα, σε μια κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα με όπλα βγαλμένα από το «πάνω ράφι» του οπλοστασίου τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ(4/9/2019)
Με «τέρμα ταχύτητα» η «στρατηγική συνεργασία» Ελλάδας - ΗΠΑ σε όλα τα μέτωπα(18/7/2019)
Εκατέρωθεν διαθέσεις για ενίσχυση της συνεργασίας(6/7/2019)
Υπηρετεί τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς με κρίσιμους ρόλους στα διάφορα μέτωπα(22/9/2018)
Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας(7/6/2018)
Συζητούν την ανατολική διεύρυνση(4/12/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org