Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
Με «σταθερό πηδάλιο» κλιμακώνουν την αντιλαϊκή πολιτική

Από τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ που πραγματοποιείται στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ που πραγματοποιείται στην Αθήνα
«Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο. Είναι υποδειγματική περίπτωση τρομακτικής δουλειάς και θυσιών (...) Σιγά σιγά δημιουργήθηκε ένα μεγάλο παράθυρο εξυπηρέτησης του χρέους - περίπου 15 ετών - για να μπει μπροστά η ανάπτυξη».

Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε χτες με αφορμή τη Διυπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ για την «περιφερειακή ανάπτυξη», που διενεργείται στην Αθήνα, ενώ αποδίδοντας φιλοφρονήσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το αντιλαϊκό έργο που ήδη έχει επιτελέσει αλλά και δίνοντας προτροπές για την παραπέρα κλιμάκωση, χαρακτηριστικά τόνισε: «Κρατήστε σταθερό το πηδάλιο και είμαστε μαζί σας»...

Ο Γκουρία σημείωσε ότι το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει να «χάσει την εργασία του». Προχωρώντας σε πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που διαμορφώνεται από το εκμεταλλευτικό σύστημα, απέδωσε τη διόγκωση της επίσημης ανεργίας στην «τεχνολογική πρόοδο», για να συμπληρώσει ότι «χρειαζόμαστε νέα γενιά μεταρρυθμίσεων, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς δεν επαρκούν τα παλιά».

Στο πλαίσιο της Συνόδου και στο ίδιο πνεύμα με τον Γκουρία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «για την ανάπτυξη "χωρίς αποκλεισμούς" χρειαζόμαστε μια νέα γενιά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, θεσμών και εργαλείων (...) Γι' αυτό η ποιότητα της ανάπτυξης και η μάχη κατά των ανισοτήτων, όπως επισημαίνει και ο ΟΟΣΑ, είναι προτεραιότητες».

Οπως σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομίας, η κυβέρνηση έχει αναθέσει στον ΟΟΣΑ την εκπόνηση μελέτης για την «Περιφερειακή Πολιτική για την Ελλάδα μετά το 2020», στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2021 - 2027, δηλαδή του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με «αντάλλαγμα» τις κεφαλαιακές ενισχύσεις για την τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των προϋπολογισμών και των ταμείων χρηματοδότησης της ΕΕ.

Εκβιασμοί και απειλές για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Την ίδια ώρα, η «δίκαιη» ανάπτυξη που επαγγέλλονται κυβέρνηση και «θεσμοί» εστιάζει στη νέα φουρνιά των «μεταρρυθμίσεων», όπως για το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών και των εκβιασμών γύρω από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκ νέου χτες σε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και άλλων κυβερνητικών παραγόντων με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς». Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με ορόσημο τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ στις 25 Μάρτη, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 5 Απρίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν «καθυστερήσεις» στις «εκκρεμότητες» της 2ης «αξιολόγησης» (π.χ. πρώτη κατοικία, ιδιωτικοποιήσεις, στελέχωση ΑΑΔΕ) θα «πακεταριστούν» στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», μαζί βέβαια με τα άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται σ' αυτήν.

Σε αυτό το φόντο, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» επανέρχονται στην Αθήνα την 1η Απρίλη.

Στη συνέχεια (12 - 14 Απρίλη) πραγματοποιείται η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να τεθούν και τα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα.

Ερευνα ΟΟΣΑ με αντιλαϊκές στοχεύσεις

Παράλληλα, ο Γκουρία παρουσίασε δημοσκοπική έρευνα του ΟΟΣΑ για τους «κοινωνικούς και οικονομικούς κινδύνους» που εντοπίζουν τα νοικοκυριά στα κράτη - μέλη του Οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, για το 77% των Ελλήνων η οικονομική ασφάλεια στα γηρατειά (συντάξεις) αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μακροπρόθεσμους (πέραν της επόμενης δεκαετίας) κινδύνους για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους. Πολύ υψηλό είναι και το μέσο ποσοστό στις 21 χώρες (72,1%).

Επίσης, το 70,5% των Ελλήνων θεωρούν τη δυσκολία να καλύψουν τις δαπάνες τους έναν από τους μεγαλύτερους βραχυπρόθεσμους (για τα επόμενα 1-2 χρόνια) κινδύνους για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 47,3%.

Βέβαια, τα παραπάνω δημοσκοπικά ευρήματα αξιοποιούνται στην κατεύθυνση εμβάθυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ετσι, μεταξύ άλλων, η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία (Μάης 2018) εστιάζει στην αύξηση της «πραγματικής ηλικίας» συνταξιοδότησης κατά 4 έτη μέχρι το 2030, στην «καλύτερη» στόχευση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, που σημαίνει και νέες περικοπές με κατεύθυνση τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας κ.ά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ελληνικό κρατικό χρέος θα καταστεί «βιώσιμο» μόνο με το σενάριο της εντατικής εφαρμογής των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή μέσω της περαιτέρω κλιμάκωσής τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναιμική ανάκαμψη με «ελατήριο» την αντιλαϊκή πολιτική(4/5/2018)
Αλληλοεπαινέθηκαν για τις «μεταρρυθμίσεις» που τσακίζουν το λαό(2/5/2018)
Στο τραπέζι οι πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου(12/3/2016)
Συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ(3/7/2015)
Αναδιαρθρώσεις στην υπηρεσία του κεφαλαίου(14/3/2015)
Διακήρυξη για βαρβαρότητα σε βάθος δεκαετιών(3/8/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org