Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή τις ομιλίες του πρωθυπουργού σε νέους για στήριξη στην ΕΕ και για το λεγόμενο «brain drain».
  • Συνεχίζονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • Κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους μαθητές μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ της Οργάνωσης που θα γίνουν τον Απρίλη.
  • Κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα στο Ηράκλειο της Κρήτης, με αφορμή τη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε εκεί και την παρουσία του υπουργού Παιδείας.
Οι αξίες και τα ιδανικά της ΕΕ δεν μπορούν να βρουν στήριξη από τη νεολαία

Με αφορμή τις ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που απευθύνονταν σε νέους, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Τα δάκρυα του κ. Τσίπρα για το "brain drain" δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην Ελλάδα της ΕΕ και της 4χρονης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, χιλιάδες νέοι ερευνητές δεν "την βγάζουν" με ολιγόμηνα προγράμματα, ελαστικές σχέσεις και δουλειά με το "μπλοκάκι", ανασφάλιστοι, όμηροι της επιχειρηματικής δράσης στην Ερευνα, τάσεις που ενισχύονται. Αλλωστε, η κινητικότητα από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο, ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, είναι μία από τις "αξίες" της ΕΕ. Μαζί με την εργασιακή ζούγκλα για νέους και νέες, την ανασφάλεια και τα νέα αδιέξοδα, την πιο ακριβή μόρφωση, την εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Ο πρωθυπουργός παριστάνει τον θλιμμένο γιατί τάχα επικρατεί "αδράνεια" στους μαθητές και κάνει πως δεν βλέπει τους χιλιάδες μαθητές που διαδήλωσαν χτες σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο "νόμο Γαβρόγλου", που έχει βρει υποστηρικτές μόνο στους φροντιστηριάρχες, με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται στη σφαίρα της φαντασίας...

Η "δημοκρατία" της ΕΕ και οι αντίστοιχες δημοκρατικές ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζονται σήμερα σε απειλές και κλήσεις αστυνομικών δυνάμεων σε σχολεία, στην κράτηση μαθητών και σε άλλες "δημοκρατικού" τύπου προσπάθειες εκφοβισμού όσων αγωνίζονται.

Στην τελική, οι αξίες της ΕΕ που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν σάρκα και οστά από την πολιτική που εφαρμόζει.

Αυτήν την ΕΕ καλεί τη νεολαία να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας τον "κλασικό" μύθο για την ΕΕ που δήθεν μπορεί να αλλάξει. Η ΕΕ αναπόφευκτα ακολουθεί το δρόμο του συστήματος που υπηρετεί: Γίνεται πιο επιθετική και βάρβαρη απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας.

Η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού απαιτεί άνοδο της λαϊκής και νεανικής πάλης απέναντι στο σύστημα που τα γεννά και τα συμφέροντα που τα ενισχύουν. Μαχητικό μήνυμα, εντός κι εκτός συνόρων, θα είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ γκρεμίζοντας τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή από την 3η θέση.

Οι αξίες και τα ιδανικά της ΕΕ όχι μόνο δεν πρέπει να βρουν στήριξη από τη νεολαία, αλλά αντίθετα με δυνατό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες να εκφραστεί η αντίθεση στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν και έχουν γράψει το σενάριο για τη ζωή της νέας γενιάς.

Δυνατό "Ναι" στο ΚΚΕ - Το πιο δυνατό "Οχι" στην ΕΕ!».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Επιχείρηση εξωραϊσμού της ΕΕ και της πολιτικής της κυβέρνησης για τη νεολαία

Eurokinissi

Με το βλέμμα στραμμένο στη νεολαία και με μια προσπάθεια να παρουσιάσει ωραιοποιημένη τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι σήμερα στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δυο ομιλίες του, την Τρίτη στον «Δημόκριτο» με θέμα το «brain drain» (την αναγκαστική φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό) και την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου στο Θέατρο «Κιβωτός» για το μέλλον της ΕΕ και της Ελλάδας.

Αναφορικά με το «brain drain», ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του έβαλε λιθαράκια για την αντιστροφή της κατάστασης και αναφέρθηκε στην αύξηση των δαπανών για την Ερευνα από 0,8% του ΑΕΠ σε 1,2%, αλλά και στη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) με αρχικό προϋπολογισμό γύρω στα 100 εκατομμύρια, το οποίο όπως είπε ανοίγει θέσεις εργασίας για νέους ερευνητές. Αυτό που παρέλειψε, βέβαια, να πει είναι ότι το σύνολο των θέσεων εργασίας που ανοίγουν στην Ερευνα είναι «με ημερομηνία λήξης», με προγράμματα που όταν πλησιάζουν να ολοκληρωθούν, οι ερευνητές μένουν «στον αέρα», περιμένοντας αν και πότε την ανανέωσή τους. Παράλληλα, ο νόμος για τον ΕΛΙΔΕΚ ήταν ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση της Ερευνας, στην παραγγελία και τη χρηματοδότησή της από ιδιωτικούς φορείς, ενώ το περιεχόμενο της Ερευνας καθορίζεται από το αν τα αποτελέσματά της είναι εμπορεύσιμα, αν μπορούν να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις για να βγάζουν κέρδος και όχι από τις λαϊκές ανάγκες και την προκοπή του λαού.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ως «απάντηση» στο «brain drain» ύμνησε και το μοντέλο της επιχειρηματικότητας με στόχο την καινοτομία, το γνωστό τζογάρισμα με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που μόνο ένα απειροελάχιστα μικρό ποσοστό τους καταφέρνει όμως να επιβιώσει. Στο πνεύμα αυτό, είπε ότι «πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο και στρατηγική η Ελλάδα να γίνει - και μπορεί να γίνει - ένα hub καινοτομίας, έρευνας και νέας τεχνολογίας. Τα κατάφεραν με πολύ σημαντικά αποτελέσματα χώρες με μικρότερες ίσως δυνατότητες από αυτές που έχει η Ελλάδα», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, ενώ συμπλήρωσε ότι «τα εταιρικά σχήματα, όπως και άλλα τα οποία θέλουμε να δημιουργηθούν, startup, νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι ίσως το μοντέλο πάνω στο οποίο μπορεί να ανθίσει η νεανική επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ερευνας και της καινοτομίας».

Μιλώντας σε νέους τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να διαφημίσει το νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα ώστε να μην είναι όλο το Λύκειο εξεταστικός προθάλαμος, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να μετατρέπει τη Γ' Λυκείου αποκλειστικά σε προπαρασκευαστικό έτος των εξετάσεων, τις οποίες μάλιστα διπλασιάζει, κάνοντας τους φροντιστηριάρχες να τρίβουν τα χέρια τους, αντί να έρχονται σε αντίθεση με την κυβέρνηση όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Είπε, επίσης, ότι ένα ποσοστό 15-20% θα έχει «ελεύθερη πρόσβαση» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ποσοστό που σκόπιμα το παρουσιάζει παραφουσκωμένο, ενώ θα είναι πολύ μικρότερο, άσε που καθόλου «ελεύθερη» δεν θα είναι αυτή η πρόσβαση, αφού προϋποθέτει πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και βαθμό πάνω από 9,5.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και ύμνησε την ΕΕ, είπε στους νέους ότι οι ευρωεκλογές δεν εκλέγουν μόνο την Ευρωβουλή αλλά σηματοδοτούν τους συσχετισμούς για τις απαιτήσεις της επόμενης μέρας και κάλεσε να απαλλαγούμε από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που σημαίνει δουλειά χωρίς δικαιώματα, όπως είπε, όταν είναι γνωστό και φανερό ότι οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας είναι πατημένα κάτω, είτε σε χώρες με φιλελεύθερες είτε σε χώρες με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Κάλεσε δε «να φέρουμε στο προσκήνιο τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ», λες και αυτή δεν δημιουργήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων στο πλαίσιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συσχετισμού. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο νεοφιλελευθερισμός θρέφει τον φασισμό, όταν είναι γνωστές και ιστορικά οι σχέσεις και η ενίσχυση του φασισμού και από τη σοσιαλδημοκρατία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε και για την καλλιέργεια κάνναβης, βλέποντάς την ως μια κερδοφόρα μπίζνα και λέγοντας ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από επενδυτικούς ομίλους από ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, ΕΕ για εγκαταστάσεις μεταποίησης, επενδύσεις εκατοντάδων ευρώ», ενώ συνέβαλε και στο άνοιγμα της συζήτησης για την πλήρη αποποινικοποίηση αυτού του ναρκωτικού, κάνοντας λόγο για τη λεγόμενη «ψυχαγωγική χρήση» και για ανάγκη εκτίμησης των αποτελεσμάτων από μοντέλα αποποινικοποίησης, αποτελέσματα όμως που στην πραγματικότητα οδήγησαν σε εκτίναξη και πολλαπλασιασμό της χρήσης.

ΑΣΓΜΕ
Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού

Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτηρίζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας σε «ανοιχτή» εκδήλωση την περασμένη Κυριακή. Οπως σημειώνει, «ο κος Γαβρόγλου, από τη Γλυφάδα, σε μια αποκλεισμένη από τα ΜΑΤ αίθουσα, επιτέθηκε στην ΑΣΓΜΕ γιατί - λέει - έχει πρόβλημα συνεννόησης μαζί της! Οπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, "όταν την καλούμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η ΑΣΓΜΕ ασχολείται μόνο με την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ"!».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η ΑΣΓΜΕ απαντά: «Ντροπή, κ. υπουργέ! Είναι άλλο να διαφωνεί η κυβέρνησή σας με τις θέσεις του γονεϊκού κινήματος και άλλο η λασπολογία για να τις αντικρούσετε. Η ΑΣΓΜΕ έχει θέσεις, επεξεργασμένες από τα συνέδριά της και είναι δημόσια κατατεθειμένες. Εχει καταθέσει εδώ και χρόνια πρόταση και για το εξεταστικό σύστημα για την Ανώτατη Εκπαίδευση (δικαίωμα κατοχύρωσης βαθμολογίας, δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης και απεριόριστης επανάληψης της διαδικασίας).

Προφανώς ο κος Γαβρόγλου τις γνωρίζει. Αλλά διαφωνεί και κρύβεται πίσω από ψέματα. Ενημερώνουμε επίσης τους γονείς ότι ο συκοφάντης και ψεύτης κύριος υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η ΑΣΓΜΕ έχει κάνει επανειλημμένως αιτήσεις συνάντησης με τον ίδιο, αλλά αυτός μια ζωή λείπει...

Ωστόσο, για να μην τον αδικούμε, ο κύριος υπουργός είναι συνεπής στις συναντήσεις με άλλους φορείς. Πιο σχετικούς με την Εκπαίδευση! Συνάντησε τον πρέσβη των ΗΠΑ και μετά από λίγες μέρες ανακοίνωσε πρόγραμμα διαφήμισης του ΝΑΤΟ στους μαθητές μας. Λογικά από τον κ. Πάιατ έμαθε τις απόψεις της ΑΣΓΜΕ... Γι' αυτό θίγεται όταν η ΑΣΓΜΕ επισημαίνει το ρόλο της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, που έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους και έχει ξεκληρίσει λαούς...», τονίζει η ΑΣΓΜΕ.

Σημειώνει παράλληλα ότι ακόμα περιμένει απάντηση στο επίσημο αίτημα για συνάντηση από τις 5/11/2018, παραθέτει με συγκεκριμένες ημερομηνίες εκείνες τις φορές που ο υπουργός δεν δέχτηκε την ΑΣΓΜΕ και καλεί τον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του, δηλώνοντας: «Δεν δίνουμε διαπιστευτήρια σε σας κύριε υπουργέ, όπως κάνετε εσείς και η κυβέρνησή σας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά μόνο στα συλλογικά όργανα και στους γονείς που μας εκλέγουν».

Ολοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα στη Γενική Παιδεία

Με μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου επιχειρεί αυτές τις μέρες να υπερασπιστεί και να διαφημίσει το εφιαλτικό σχέδιο για το Λύκειο, που ουσιαστικά μειώνει κατά ένα χρόνο τα σχολικά χρόνια, ακυρώνοντας τη Γ' Λυκείου ως τάξη και μετατρέποντάς την σε ένα έτος προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες διπλασιάζονται.

Στην προσπάθειά του να απαντήσει στις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται για το σταμάτημα της Γενικής Παιδείας στη Β' Λυκείου, ο υπουργός ισχυρίζεται ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και σημειώνει: «Γενική Παιδεία είναι να μαθαίνεις Γλώσσα, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία κ.τ.λ. Είναι μέρος της Γενικής μας Παιδείας αλλά, ταυτοχρόνως, προετοιμάζεσαι και για το Πανεπιστήμιο». Τι κρύβει αυτός ο ισχυρισμός; Οτι μπορεί η Νεοελληνική Γλώσσα (στην προκειμένη περίπτωση συγχωνευμένη με τη Λογοτεχνία!) να είναι μάθημα Γενικής Παιδείας, αλλά είναι και το μοναδικό που θα διδάσκονται όλοι οι μαθητές. Η Ιστορία, όπως και η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Βιολογία κ.ο.κ. μπορεί να χαρακτηριστούν μαθήματα Γενικής Παιδείας, όμως δεν θα τα διδάσκονται όλοι. Θα τα διδάσκονται μόνο όσοι επιλέγουν να εξεταστούν σε αυτά, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού τους ή, αντίστροφα, με τη λογική του υπουργείου αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει σπουδές Υγείας ή Οικονομίας, δεν χρειάζεται να διδάσκεται π.χ. Ιστορία. Κάθε μαθητής θα διδάσκεται στη Γ' Λυκείου μόλις τέσσερα - πέντε μαθήματα (συν Γυμναστική και Θρησκευτικά) και ανεξάρτητα από το ποια θα είναι αυτά τα μαθήματα, το μοντέλο αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί Γενική Παιδεία. Εξάλλου, και το ίδιο το σημείωμα του υπουργείου, για το ίδιο θέμα, κάνει την κυνική παραδοχή ότι «με πέντε χρόνια δευτεροβάθμιας που έχουν προηγηθεί, ο μαθητής έχει αποκτήσει τη γνώση που χρειάζεται ως μελλοντικός πολίτης, κοινωνός κοινωνίας»...

Στον αντίποδα αυτού του εφιαλτικού σεναρίου, που θέλει να κάνει πραγματικότητα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ για ένα σχολείο πραγματικά Γενικής Παιδείας, όπου θα μορφώνονται απρόσκοπτα όλοι οι μαθητές μέχρι τα 18 τους χρόνια. Ενα σχολείο που θα δουλεύει σταθερά με όλα - και για όλα - τα παιδιά, αναπτύσσοντας όλες τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα, που θα καλλιεργεί τη δίψα για μόρφωση και θα δίνει διέξοδο στις νεανικές ανησυχίες.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που περιγράφει αυτό το σχολείο η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, στην εκλαϊκευτική μπροσούρα της για την πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών:

«Το σχολείο που διεκδικούμε ανοίγει τους ορίζοντές μας και μας βοηθάει να αναπτύσσουμε ολόπλευρα την προσωπικότητά μας. Μας βοηθά να οργανώνουμε τη σκέψη και τη ζωή μας, τη συλλογική μας δραστηριότητα μέσα κι έξω από το σχολείο, σύμφωνα με τις ανάγκες της ηλικίας μας. Συμβάλλει στη σφαιρική ανάπτυξη του συνόλου των ικανοτήτων μας και καλλιεργεί, δίνει ώθηση στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μας, στην πρωτοβουλία και την εφευρετικότητά μας.

Γι' αυτό αναγνωρίζει:

Τη σημασία της Αισθητικής Αγωγής στη διαμόρφωση αισθητικού κριτηρίου, στην καλλιέργεια δημιουργικής διάθεσης, στην αρμονική ανάπτυξη των ικανοτήτων και της φαντασίας μας.

Την αναντικατάστατη αξία της Φυσικής Αγωγής για τη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών. Μας μαθαίνει να εκφραζόμαστε και μέσα από το σώμα μας.

Απορρίπτει τη λογική που λέει: "Γιατί να κάνεις χορό αν δεν θέλεις να γίνεις χορευτής;", "Γιατί να ασχοληθείς με τις τέχνες αφού δεν πρόκειται να γίνεις καλλιτέχνης;", "Γιατί να γυμναστείς αν δεν θέλεις να ασχοληθείς με τον πρωταθλητισμό;".

Αυτό το σχολείο "φωνάζει" πως: Ολοι εμείς οι μαθητές έχουμε χέρια για να γράφουμε αλλά και για να ζωγραφίζουμε, να κάνουμε γλυπτική, να ασχολούμαστε με απλές και σύγχρονες μηχανές! Εχουμε στόμα για να λέμε το μάθημα, αλλά και για να τραγουδάμε, να παίζουμε θέατρο! Εχουμε πόδια για να πηγαινοερχόμαστε σχολείο, αλλά και για να χορεύουμε, να τρέχουμε, να στεκόμαστε σε αυτά και να βρίσκουμε το δικό μας βήμα στον κόσμο... Εχουμε μάτια για να βλέπουμε στον πίνακα, να διαβάζουμε, αλλά και να απολαμβάνουμε το θέατρο, το σινεμά, τα αστέρια και τη θάλασσα... Τέλος, έχουμε μυαλό όχι για να αποθηκεύουμε πληροφορίες, αλλά για να σκεφτόμαστε, να φανταζόμαστε, να ονειρευόμαστε»...


Γ. Σ.

Πολύμορφη μαχητική απάντηση από τους μαθητές

Διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε διάφορες πόλεις ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο

Στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο
Με αίτημα να μην κατατεθεί το σχέδιο της κυβέρνησης που κάνει χειρότερο το σχολείο τους και προβάλλοντας ταυτόχρονα τις δικές τους ανάγκες, μαθητές σε διάφορες πόλεις της χώρας διαδήλωσαν τη Δευτέρα ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο Λύκειο. Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην Πάτρα, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Μαθητών, δεκάδες σχολεία πραγματοποίησαν κατάληψη, αξιοποιώντας παράλληλα διάφορους τρόπους - υπογραφές, τρικάκια, πανό και ανακοινώσεις στις γειτονιές - για να δείξουν την αγανάκτησή τους απέναντι στο σχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα, πορεύτηκαν από τα σχολεία τους στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση και αντιπροσωπεία τους επέδωσε τα αιτήματά τους στον διευθυντή της. Από εκεί, δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους, με κορύφωση στις 30 Μάρτη με μαθητική συναυλία στο κέντρο της Πάτρας.

Στο δρόμο βγήκαν για άλλη μια φορά οι μαθητές στο Ηράκλειο, ενώ πολλά σχολεία πραγματοποίησαν κατάληψη. Οι μαθητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης, με στάσεις σε κεντρικά σημεία όπου φώναζαν συνθήματα όπως «Τσίπρα και Γαβρόγλου ακούστε το καλά, οι μαθητές στους δρόμους για άλλη μια φορά» ή «δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Χαρακτηριστική είναι και η συμμετοχή από μαθητές της υπαίθρου που «ταξίδεψαν» για να παρευρεθούν στο «αγωνιστικό ραντεβού». Πριν φτάσουν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία κλείνοντας συμβολικά τον δρόμο.

Στην Πρέβεζα
Στην Πρέβεζα
Με καταλήψεις σε σχολεία που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα, αλλά και άλλες αγωνιστικές δράσεις, και οι μαθητές της Καρδίτσας αντιδρούν στο νομοσχέδιο για το Λύκειο, παλεύοντας για το σχολείο των αναγκών και των ονείρων τους. Προκειμένου να χτυπήσει αυτή την αγωνιστική μαθητική αντίδραση, η κυβέρνηση καταφεύγει στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, όπως άλλωστε κάνει με όλες τις λαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο, από τη Διεύθυνση του 4ου Λυκείου Καρδίτσας κλήθηκε η αστυνομία να επέμβει ενάντια στους μαθητές που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη. Οι αστυνομικοί πήγαν στο σχολείο και πίεζαν τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη, ενώ ειδοποίησαν και τους γονείς τους. Ομως, η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών φαίνεται να πέφτει στο κενό, καθώς σε πάρα πολλά σχολεία της περιοχής τα μαθητικά συμβούλια συζητούν και παίρνουν αποφάσεις ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό και το νομοσχέδιο, καλώντας τους μαθητές σε αγώνα.

Στο γενικότερο αγωνιστικό κλίμα εντάσσεται και το διήμερο δραστηριοτήτων ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, που διοργανώνεται 21 και 22 Μάρτη στην Καρδίτσα μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκλεγμένοι σε 5μελή και 15μελή σχολείων της πόλης και εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας, του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ), του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ Καρδίτσας. Το διήμερο περιλαμβάνει:

  • Αύριο Πέμπτη, τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, στο γήπεδο Ταυρωπού (ΤΕΙ Καρδίτσας), στις 12 μ., με θέμα: «Το ποδόσφαιρο δίνει νόημα στη ζωή και η ζωή δίνει νόημα στο ποδόσφαιρο. Ερίκ Καντονά» (τηλ. επικοινωνίας: 6943123229) και προβολή ταινίας στο «Παυσίλυπο», στις 7 μ.μ.
  • Μεθαύριο Παρασκευή, συναυλία με τους Side Effect και τους Airplay, στις 12 μ., μετά τις σχολικές γιορτές, στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Θα γίνουν ομιλίες από μαθητές και άλλους φορείς.

Συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έκαναν οι μαθητές, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν πειραματόζωα, ότι το νέο νομοσχέδιο δεν θα περάσει. Παράλληλα, έξι σχολεία βρίσκονταν σε κατάληψη. Στις 24 Μάρτη οι μαθητές διοργανώνουν μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου με σύνθημα «Βάλε γκολ στο τέρμα, όχι στη ζωή σου, πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», ενώ στις 30 Μάρτη θα γίνει το 3ο School Art Festival.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έκαναν οι μαθητές προχτές σε Αγρίνιο, Αρτα, Κέρκυρα και χτες σε Αμαλιάδα και πάλι στην Αρτα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με δυνατό ΚΚΕ κάνε τη διαφορά!

Κάλεσμα στους μαθητές μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ

«Κάψε τα σενάρια και γράψε το δικό σου. Με δυνατό ΚΚΕ κάνε τη διαφορά!» είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ στους μαθητές μπροστά στα φετινά Μαθητικά Φεστιβάλ, που θα απλωθούν σε γειτονιές της Αττικής και σε όλη τη χώρα, με δεκάδες εκδηλώσεις μέσα στον Απρίλη αλλά και στις αρχές του Μάη.

Αναλυτικά, στο κάλεσμά της η ΚΝΕ, με το οποίο απευθύνεται στους μαθητές, σημειώνει:

«Ελα κι εσύ στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στο μεγάλο ραντεβού των μαθητών κάθε άνοιξη!

Τα Μαθητικά μας Φεστιβάλ, φέτος, είναι αφιερωμένα στους μαθητές που έχουν όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους και δεν συμβιβάζονται με την κατάσταση που ζουν στο σπίτι και το σχολείο τους. Προβληματίζονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους, είναι ανήσυχα πνεύματα και ψάχνουν απαντήσεις στα χιλιάδες "γιατί"...

...Το σενάριο της ζωής μας, του κόσμου γύρω μας δεν μας αρέσει. Δεν γράφτηκε μόνο του. Το έγραψαν άλλοι...

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση και τα κόμματα που την υπηρετούν, φταίνε που:

  • Το σχολείο μας γίνεται όλο και χειρότερο, ψυχοφθόρο, ατελείωτο εξεταστικό κέντρο που "αδειάζει" τις τσέπες των γονιών μας και "γεμίζει" εμάς άγχος, ανασφάλεια, αγωνία. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάνει το σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό, με περισσότερες εξετάσεις και λιγότερες γνώσεις.
  • Η ζωή η δική μας και των γονιών μας είναι σε μνημόνιο διαρκείας. Γι' αυτό κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν ψηφίσει αντιλαϊκά μέτρα έως το 2060.
  • Είναι σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Για τα κέρδη των λίγων, η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ σφαγιάζουν ολόκληρους λαούς. Οι θάλασσές μας γεμίζουν νεκρούς πρόσφυγες - θύματα πολέμων, ακόμα και παιδιά. Χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα κολαστήρια που λέγονται hot spots. Ετσι έχει αποφασίσει η ΕΕ με τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ...
  • Το δικαίωμά μας στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, στην ψυχαγωγία γίνεται πολυτέλεια και πανάκριβο χόμπι...
  • Εχουν αυξηθεί ο αυταρχισμός, η καταστολή και η τρομοκρατία σε όσους αγωνίζονται. Βαρεθήκαμε να ακούμε απειλές όταν αγωνιζόμαστε για να γίνει καλύτερο το σχολείο μας... Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη Γαλλία, που πριν λίγους μήνες η αστυνομία με εντολή της κυβέρνησης αλυσόδεσε και σημάδεψε με όπλο μαθητές που διαδήλωναν...
  • Εχει βγει από το αυγό της η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή. Οι φασίστες και οι σάπιες ιδέες τους είναι το πιο μαύρο πρόσωπο ενός κόσμου που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση! Φτιάχτηκε από τους εκμεταλλευτές και γι' αυτούς δουλεύει! Αυτό είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Οι λίγοι καλοπερνάνε, βασανίζοντας τους πολλούς, γεμίζοντας τη ζωή μας με ανασφάλεια και προβλήματα στην προσπάθειά μας να μορφωθούμε και να ζήσουμε.

Σε αυτόν τον κόσμο δεν χωράνε τα όνειρα, οι ελπίδες και οι ανάγκες μας...

Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος "κομπάρσου"! Θα κάψουμε αυτά τα σενάρια!

Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στη ζωή και το μέλλον μας!

Eμείς γράφουμε το σενάριο της ζωής μας!

Τα όνειρά μας για τη ζωή και το μέλλον μας περνούν από το χέρι μας να τα κατακτήσουμε! Γιατί, σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες:

  • Να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα όλοι, χωρίς διακρίσεις, με βάση την τσέπη μας.
  • Να πηγαίνουμε σε ένα σχολείο που θα μας μορφώνει, δεν θα μας εξοντώνει όλη μέρα στη διαδρομή σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο.
  • Να έχουμε ελεύθερο χρόνο. Δυνατότητα να αθληθούμε όλοι δωρεάν σε σύγχρονες υποδομές. Να έχουμε πρόσβαση στην Τέχνη, στον Πολιτισμό. Να μπορούμε να ανακαλύπτουμε και να εξελίσσουμε τις κλίσεις, τα ταλέντα μας.
  • Να σπουδάσουμε το αντικείμενο που θα επιλέξουμε, να έρθουμε σε επαφή με την επιστήμη, την τεχνολογία και να δουλέψουμε πάνω σε αυτά. Να μη βλέπουμε τους γονείς μας μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, πώς θα μας σπουδάσουν.
  • Να ζουν αδελφωμένα και ειρηνικά οι λαοί, χωρίς πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά.

Αυτό που μπαίνει εμπόδιο για να ζήσουμε καλύτερα είναι το σημερινό άδικο σύστημα που στηρίζεται στο κυνήγι του κέρδους για τους λίγους με την ένταση της εκμετάλλευσης των πολλών. Αυτό το άδικο σύστημα πρέπει να ανατραπεί! Μπορούμε να το κάνουμε!

"Μέχρι την τελική νίκη για πάντα" (Τσε Γκεβάρα)

Ελα με την ΚΝΕ! Είμαστε Οργάνωση επαναστατών που έχουμε βαλθεί να αλλάξουμε τον κόσμο!

Πάμε πεισματικά και ανυποχώρητα κόντρα στο σύστημα και τις σάπιες ιδέες του, τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τις ενώσεις του.

Δεν τους χαριζόμαστε! Γιατί έχουμε ξεκάθαρο ότι αυτός είναι ο πραγματικός μας αντίπαλος και για να τον νικήσουμε, χρειάζεται οργάνωση, σχέδιο, αντοχή και στόχος.

Πάμε κόντρα στο ρεύμα της απογοήτευσης και της υποταγής, ακόμα και όταν φαίνεται πως τίποτα δεν αλλάζει.

Δίνουμε καθημερινά όλες μας τις δυνάμεις για να σηκώνει κεφάλι η νεολαία, να είναι τολμηρή και μαχητική, με εμπιστοσύνη στο δίκιο και τη δύναμή της.

Είμαστε στην πρώτη γραμμή κάθε αγώνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, στην οργάνωση και στο δυνάμωμά του.

Παλεύουμε για αυτό που είναι πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό:

Για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Εμείς θα κάνουμε τη διαφορά με δυνατό ΚΚΕ παντού

Η οργή και ο θυμός που νιώθουν οι μαθητές μπορούν να γίνουν δύναμη κρούσης και ανατροπής, όταν συναντηθούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Οι μαθητές έχουν επιλογή, ευκαιρία και συμφέρον: Να δυναμώσουν το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογές που έχουμε μπροστά! Να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους.

Γι' αυτό και οι χιλιάδες μαθητές της Β' και της Γ' Λυκείου, που έχουν ένα ακόμη όπλο στα χέρια τους να ενισχύσουν αυτόν τον αγώνα, την πρώτη τους ψήφο, δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ψηφίζουν όπως αγωνίζονται. Οπως παλεύουν για να ζήσουν, να μορφωθούν, να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν παρά τα εμπόδια που συναντάνε. Ψηφίζουν ΚΚΕ!

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος στον αγώνα των μαθητών για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει!

Οι μαθητές δεν θα κάνουν τη χάρη στα κόμματα της ΕΕ και του συστήματος. Δεν θα στηρίξουν τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά ούτε θα απέχουν, δίνοντας την ευκαιρία να μιλάνε στο όνομα των μαθητών όσοι τους διαλύουν το παρόν και το μέλλον. Οι μαθητές κρίνουν και αποφασίζουν με βάση τη ζωή τους. Ξέρουν καλά τους κομμουνιστές. Από το σχολείο, το μάθημα, το φροντιστήριο, το γήπεδο, τη γειτονιά. Από την πείρα τους, που σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που δίνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι οι μόνοι, πραγματικοί συμπαραστάτες τους.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος ψηφίζουμε και εκλέγουμε περισσότερους κομμουνιστές και αγωνιστές δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, περιφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους, βουλευτές και ευρωβουλευτές!

Στις εκλογές οι χιλιάδες μαθητές που ψηφίζουν πρώτη φορά... θα κάνουν τη διαφορά!

Μπορούν να γίνουν πιο δυνατοί, δυναμώνοντας το ΚΚΕ!

Ελα στα Μαθητικά μας Φεστιβάλ με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου!

Ελα να μάθεις από πρώτο χέρι τι λέει και για ποιον σκοπό παλεύει η ΚΝΕ!

Ελα μαζί μας, γνώρισε και δυνάμωσε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις σε σχολές

Εκδηλώσεις σε πανεπιστημιακές σχολές του Αριστοτελείου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνονται το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσά τους:

Οι Επιτροπές Αγώνα Κτηνιατρικής ΑΠΘ με θέμα «Μετά το πτυχίο, τι;» και ομιλητές τους κτηνιάτρους Βάσω Νταφούλη και Δημήτρη Χρηστίδη, σήμερα Τετάρτη στις 19.00.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στην Ιατρική διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το νέο πρόγραμμα σπουδών και οι εξελίξεις στον κλάδο της Υγείας» και ομιλητή τον Γ. Μητσιάκο, καθηγητή του Τμήματος, σήμερα Τετάρτη στις 19.00, στο Αμφιθέατρο Γ'.

Οι Επιτροπές Αγώνα Φυσικού ΑΠΘ με θέμα «Μετά το πτυχίο, τι;»,αύριο Πέμπτη στις 12 μ., στην αίθουσα Α13. Θα μιλήσουν οι Θόδωρος Σαμαράς, καθηγητής Φυσικού, Βαλάντης Μαργαρίτης, υποψήφιος διδάκτορας, και Δημήτρης Πετρίδης, πρόεδρος του ΣΕΦΙΕ.

KOZANH
Για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ., στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣ
Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!

Μαχητική κινητοποίηση στο Ηράκλειο με αφορμή τη Σύνοδο Πρυτάνεων και την παρουσία του υπουργού Παιδείας

Τη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Τμημάτων και εστιακών φοιτητών από το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης το περασμένο Σάββατο, τελευταία μέρα της Συνόδου των Πρυτάνεων, όπου παρευρισκόταν και ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΜΑΣ. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει το κλίμα αστυνομοκρατίας με το οποίο υποδέχτηκαν τους φοιτητές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός, «ο οποίος για άλλη μια φορά απέφυγε τη συνάντηση με τους φοιτητές και κρύφτηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα ΜΑΤ και τα "τείχη" του Φρουρίου Κούλε όπου πραγματοποιούνταν η Σύνοδος», όπως σημειώνει το ΜΑΣ.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γι' αυτό και αποφεύγει τους φοιτητές

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΜΑΣ προσθέτει:

«Θεωρούμε απαράδεκτη την απαγόρευση στους φοιτητές να εισέλθουν στο χώρο της Συνόδου, φτάνοντας στο σημείο να μπλοκάρουν τη συγκέντρωση πάνω από 300 μέτρα μακριά από την αίθουσα! Τους το ξεκαθαρίζουμε: Μπορεί να ψάξουν να βρουν όσα φρούρια θέλουν, η χώρα μας έχει πολλά, αλλά θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!

Το αίτημα των Φοιτητικών Συλλόγων για επίσημη συνάντηση με τον υπουργό ήταν κάτι παραπάνω από δίκαιο και αυτονόητο, τη στιγμή που εκκρεμούν απαντήσεις από τον υπουργό και τους πρυτάνεις για μια σειρά φλέγοντα ζητήματα που έχουν θέσει επανειλημμένα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Κρήτη, αλλά και σε όλη τη χώρα.


Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και αποφεύγει να τοποθετηθεί πάνω στα καίρια ερωτήματά μας, γι' αυτό και αρνήθηκε να συναντήσει:

  • Τους εστιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου που επλήγησαν από την πυρκαγιά το Σεπτέμβρη στις εστίες του Ηρακλείου και που βρίσκονται εδώ και 5 μήνες "στον αέρα", ενώ σε ένα μήνα λήγουν οι συμβάσεις με τα ξενοδοχεία όπου φιλοξενούνται και δεν έχουν καμία απάντηση για το πώς θα λυθεί το ζήτημα, παρότι η κυβέρνηση καθησύχαζε ότι όλα είναι υπό έλεγχο, κι ενώ στη Σύνοδο πήρε μέρος και ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
  • Τους φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης που αγωνιούν σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Κρήτης και θέλουν απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως το τι θα γίνει με τους τελειόφοιτους σπουδαστές, τι θα γίνει με Τμήματα που δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον τους, όπως το Τμήμα Φυσικών Πόρων στα Χανιά, τι θα γίνει με τα οξυμένα προβλήματα σε εργαστηριακό εξοπλισμό, με τις τεράστιες ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, τη μηδαμινή φοιτητική μέριμνα κ.ά.
  • Τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ηρακλείου που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην τεράστια υποχρηματοδότηση, το τεράστιο κόστος των μεταφορών τους, τις ελλείψεις καθηγητών, την ανάγκη το πτυχίο να είναι μοναδική προϋπόθεση και άλλα εμπόδια στις σπουδές τους τα οποία παραμένουν και διογκώνονται.

Επιβεβαιώθηκε ότι η Σύνοδος δεν αφορούσε μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, αλλά το πώς θα συνεχιστεί η ίδια κατεύθυνση για Ανώτατη Εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, για την ενίσχυση της αυτονομίας των Ιδρυμάτων, την ουσιαστικότερη διασύνδεση με τις επιχειρήσεις, το πώς θα ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Αυτό επαληθεύεται και από τις αποφάσεις της Συνόδου, που ολοκληρώθηκε με υπονοούμενα για τον χρόνο φοίτησης των σπουδαστών, για την αύξηση του κόστους σίτισης και άλλα πολλά, φυσικά χωρίς παρεκκλίσεις από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις.

Κανένας εφησυχασμός! Δεν περιμένουμε τα χειρότερα που ετοιμάζουν!

Είναι απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν βάζει στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων μας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι φοιτητές δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα προς όφελός μας από τα σχέδια της μίας ή της άλλης κυβέρνησης, το έργο το έχουμε δει πολλές φορές!

Οι φοιτητές να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση συγκεκριμένων δυνάμεων.

Καταδικάζουμε τις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που με ευθύνη τους οι φοιτητικοί σύλλογοι όπου πλειοψηφούν έλειπαν από την κινητοποίηση αυτή. Με διάφορα κολπάκια απέφυγαν τη συνεδρίαση των ΔΣ για το ζήτημα, ενώ όπου τα πραγματοποίησαν καθυστερημένα καταψήφισαν με θράσος τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών. Η απουσία τους εξηγείται αφού οι εκπρόσωποι των κομμάτων τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλοι σύμμαχοί τους, όπως το Ποτάμι) συμφωνούν με τη στρατηγική της κυβέρνησης και της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφωνίες με τα συγκεκριμένα κόμματα για την πολιτική που ασκείται στην Παιδεία.

Αποκαλύφθηκε ακόμα μια φορά ο ρόλος των δυνάμεων των ΕΑΑΚ, που καπελώνοντας φοιτητικούς συλλόγους και τις αποφάσεις τους επιδόθηκαν σε 40λεπτο "παιδικό σόου" με χοροπηδητά και σπρωξίματα, αδιαφορώντας για την εξέλιξη της κινητοποίησης και την πίεση που ασκούνταν εκείνη τη στιγμή στην κυβέρνηση. Οπως μας έχουν συνηθίσει, έδωσαν πάσα στην κυβέρνηση, έβγαλαν λάδι τον υπουργό, αφού τους αξιοποίησε βρίσκοντας την αφορμή που έψαχνε για να ξεγλιστρήσει για άλλη μία φορά, να μη δώσει απαντήσεις. Και δεν μπορούν και δεν θέλουν να συγκρουστούν πραγματικά με την κυβερνητική πολιτική.

Εντείνουμε τον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει

Οι φοιτητές με τον αγώνα τους μπορούν να έχουν κατακτήσεις! Αυτό που χρειάζεται είναι ένα φοιτητικό κίνημα ριζοσπαστικό, μαζικό και μαχητικό, που να στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο, που να μην το βάζουν στο χέρι η μία ή η άλλη κυβέρνηση. Ενα φοιτητικό κίνημα που να βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα, χωρίς τυχοδιωκτισμούς αλλά με οργανωμένο σχέδιο διεκδίκησης. Γι' αυτό και είναι ανάγκη να γίνει σημαντικό βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών μέσα σε κάθε φοιτητικό σύλλογο, να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τις δυνάμεις που βάζουν εμπόδια στην οργάνωση και την πάλη των φοιτητών!

Συνεχίζουμε μαχητικά. Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να πρωτοστατήσουν στην ενημέρωση, στην οργάνωση της συζήτησης στις ΓΣ σε κάθε έτος και σχολή, για να οργανωθούν τώρα κινητοποιήσεις σε κάθε Ιδρυμα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Να συνεχίσουν τον αγώνα τους στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουν πάρει Επιτροπές Αγώνα και Φοιτητικοί Σύλλογοι:

  • Σήμερα Τετάρτη κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου για το οξυμένο ζήτημα της μεταφοράς των φοιτητών, στη 1 μ.μ.
  • Αύριο Πέμπτη κινητοποίηση στην Πρυτανεία ενάντια στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης με το ΝΑΤΟ για πρακτική άσκηση, στη 1 μ.μ.
  • Την Παρασκευή 22 Μάρτη κινητοποίηση στα ΚΤΕΛ Ηρακλείου (πλατεία Δασκαλογιάννη), για πιο συχνά δρομολόγια και μείωση της τιμής του εισιτηρίου.
  • Στις ενημερωτικές εκδηλώσεις των Φοιτητικών Συλλόγων για το αντικείμενο των σπουδών και την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων.
  • Στις πρωτοβουλίες Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα ενάντια στο ρατσισμό».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ