Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ

Η «μεταμνημονιακή» εποχή δεν χωράει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, όπως για την προστασία της μητρότητας και την ανακούφιση από τα χρέη στους δήμους

Απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι πέντε τροπολογίες που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χτες, με τις τρεις να αφορούν την προστασία της μητρότητας και τις δύο την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από χρέη προς τους δήμους και την προστασία των επιδομάτων στο Δημόσιο.

Η «μεταμνημονιακή» εποχή της «δίκαιης» ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να «χωρέσει», δηλαδή, ούτε κάποια υποτυπώδη, αυτονόητα μέτρα για μια μικρή ανάσα των λαϊκών νοικοκυριών, την ίδια στιγμή που με την πολιτική της ματώνει το λαό για να βγαίνουν το «ζεστό χρήμα» και τα «προνόμια» που κάθε τόσο απλόχερα προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι τροπολογίες για την προστασία της μητρότητας ήταν άμεσα συνδεδεμένες με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, στο οποίο η κυβέρνηση υποκριτικά είχε προσδώσει τον εύηχο τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας» και προέβλεπαν: Η πρώτη τη χορήγηση επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες που γεννούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ύψους 1.000 ευρώ, 2.000 και 3.000 ευρώ, για δίδυμη και τρίδυμη κύηση αντίστοιχα. Η δεύτερη, ότι καταργείται η προϋπόθεση της συμπλήρωσης τουλάχιστον 200 ημερών ασφάλισης για τη χορήγηση άδειας μητρότητας (κύησης - τοκετού - λοχείας) από τον ΕΦΚΑ και ότι επεκτείνεται η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε εργαζόμενες που σήμερα αποκλείονται από αυτή επειδή δεν είχαν τις 200 μέρες ασφάλισης. Η τρίτη τη θέσπιση επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και ότι η διάρκεια καταβολής του ορίζεται σε 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από την κατοχή ασφαλιστικής ενημερότητας.

Οσον αφορά την τροπολογία για τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών προς τους δήμους, αφορούσε άμεσα μέτρα για τη δυνατότητα των Δημοτικών Συμβουλίων να προβαίνουν στη διαγραφή χρεών, βεβαιωθέντων ή μη, με βάση εισοδηματικά κριτήρια και με γνώμονα την προστασία των λαϊκών οικογενειών.

Η τροπολογία σχετική με τα επιδόματα στο Δημόσιο προέβλεπε να συμψηφίζονται τα επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας καθώς και το οικογενειακό επίδομα με την προσωπική διαφορά.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας στην Ολομέλεια για τις τρεις τροπολογίες, προκάλεσε την κυβέρνηση να τις αποδεχτεί, σημειώνοντας ότι «δίνουν χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τα ευχολόγια και τις διακηρύξεις αρχών» στο νομοσχέδιο, της προστασίας των δικαιωμάτων της γυναίκας και της μητρότητας, «να προβεί σε συγκεκριμένες πράξεις».

Τελικά, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, απέρριψε όλες τις τροπολογίες, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να τις κάνει δεκτές χωρίς συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει, αφού οι τροπολογίες κατατέθηκαν έγκαιρα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org