Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σήμερα η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Συμμετέχει και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που διευρύνουν την παρουσία τους στην περιοχή

Από τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, χτες στη Λευκωσία
Από τη συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, χτες στη Λευκωσία
Στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται σήμερα η νέα τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, στην οποία θα πάρει μέρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, όπου - όπως αναφέρει και επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «θα συζητήσει κρίσιμα ζητήματα για την Ενέργεια και την Ασφάλεια που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος». Είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται στη συνάντηση, η πρώτη ωστόσο που αυτό γίνεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας την όλο και πιο άμεση και ορμητική τους διείσδυση στην περιοχή, με στόχο τη διασφάλιση σταθερής παρέμβασης που θα τους διασφαλίσει σαφή πλεονεκτήματα απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με πρώτη τη Ρωσία.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή εκδηλώνεται άλλωστε με τις επενδύσεις ισχυρών κολοσσών, όπως η «ExxonMobil», που «απλώνεται» σε κυπριακή, αιγυπτιακή αλλά και ελληνική ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία που οικοδομούν σχεδιασμένα, μέσα από μελετημένες συνεργασίες με δυνάμεις, όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, τις οποίες καθόλου τυχαία αποκαλούν «πυλώνες σταθερότητας» κ.λπ.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στη δήλωση που έκανε η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, η οποία, υποβάλλοντας τα διαπιστευτήριά της στον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο «συναρπαστική» για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου, προσθέτοντας ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών σε αυτό το σταυροδρόμι Ευρώπης - Μέσης Ανατολής - Αφρικής «ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο», ενώ η Κύπρος «αποτελεί αξιότιμο φίλο και σημαντικό στρατηγικό εταίρο σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή». Εκανε ειδική μνεία στη «Δήλωση Προθέσεων» που υπέγραψαν τα δύο ΥΠΕΞ, «που μπορεί να αναπτύξει σε βάθος και ισχυρή τη διμερή συνεργασία για την ασφάλεια», ενώ δεν ξέχασε να αναφερθεί και στα «νέα ενεργειακά κοιτάσματα», ζητώντας «ακριβοδίκαιη μοιρασιά μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσα από μια συνολική διευθέτηση». Αναδεικνύεται έτσι ότι το παζάρι είναι σύνθετο με την Τουρκία, την οποία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ θέλουν να διατηρήσουν εταίρο τους αποτρέποντας περαιτέρω προσέγγιση με τη Ρωσία.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Διαρκές «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Στο μεταξύ, χτες, βρέθηκε στη Λευκωσία ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, που νωρίς το πρωί συνάντησε τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη. Ο τελευταίος χαρακτήρισε τη συνάντησή τους «εποικοδομητική» και μίλησε για «συνεννόηση και απόλυτο συντονισμό των κυβερνήσεών μας». Ακολούθησε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη, ενόψει και της νέας συνάντησης που θα έχει ο Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, αύριο στην Αττάλεια (γενέτειρα του Τσαβούσογλου). Πρόκειται για την 3η κατά σειρά συνάντησή τους το τελευταίο 10ήμερο, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις κ.ά.

Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου εκφράστηκε επίσης «συναντίληψη» στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, όπου και οι δύο κυβερνήσεις συμμετέχουν ενεργά για λογαριασμό των αστικών τάξεων, και επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί αυτή η εμπλοκή ως παράγοντας ...ευημερίας και σταθερότητας. Ο Γ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος και στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ, ανέφερε όλο ...καμάρι, σε ένα ακόμα «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού: «Εχουμε μία σημαντική πρόοδο ως προς την ενίσχυση της διπλωματικής ισχύος και της θέσης των δύο χωρών (σ.σ. Ελλάδας και Κύπρου) από την ανάπτυξη αυτών των τριμερών σχέσεων συνεργασίας (...) Αυτό που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο των συζητήσεων είναι ότι δεν είμαστε μόνο χώρες πυλώνες δημοκρατίας και σταθερότητας, είμαστε και εξαγωγείς σταθερότητας, σε ένα τρίγωνο αστάθειας που η μία του κορυφή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, η άλλη είναι στη Λιβύη και η τρίτη βέβαια είναι ψηλά στην Ουκρανία. Η Ελληνική Δημοκρατία, όπως βέβαια και η Κυπριακή, θέλει επομένως να συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής. Η οικονομική διπλωματία την οποία ασκούμε είναι στην υπηρεσία αυτού του ευρύτερου γεωστρατηγικού σκοπού και η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην τριμερή αυτή συνάντηση αποτελεί ταυτόχρονα μία επιβεβαίωση αυτού του νέου αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και ταυτόχρονα μία εγγύηση ότι η αξιοποίηση, βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πόρους που δικαιούται να αντλεί από την ΑΟΖ της, θα γίνει σεβαστή, γιατί αυτό επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο».

Κατά τ' άλλα για τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε αναφορικά με το επικείμενο παζάρι για το Κυπριακό, ότι θα ζητήσει μια σαφή τοποθέτηση για το καθεστώς των εγγυήσεων, ενώ κινήθηκε στη γνωστή γραμμή του εφησυχασμού και του κατευνασμού απέναντι στις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος τόνισε ότι επιδιώκεται να «πέσει η ένταση με την Τουρκία». Το τουρκικό ΥΠΕΞ πάντως αντιδρώντας στην προχτεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που επέκρινε τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν (από τη Σμύρνη), σημείωσε χτες ότι η Ελλάδα «ξεχνά ιστορικές πραγματικότητες όπως ότι προσπάθησε να κατακτήσει την Ανατολία» και ότι «τέτοιες αντιδράσεις δεν συνάδουν με το κλίμα εμπιστοσύνης που προσπαθούμε να αναπτύξουμε...».

Σχετικά με τη συνάντηση στο Ισραήλ ο Ελληνας υπουργός Αμυνας πλειοδότησε στο «ξέπλυμα» των ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η συνάντηση είναι εξαιρετικής σημασίας μόνο και μόνο επειδή περνάει ένα σοβαρό μήνυμα ότι με τις ευλογίες των ΗΠΑ η τριμερής ή η τετραμερής σχέση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στα θέματα της Ενέργειας». Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών όσο πιο ενεργές, καθορίζουν και τις εν δυνάμει συμμαχίες. Αν υπάρξει κοινό συμφέρον θα υπάρξει και κοινή αντιμετώπιση. Και απ' ό,τι φαίνεται υπάρχει».

Και γαλλικές ασκήσεις

Εκτεταμένες αεροναυτικές ασκήσεις πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η Γαλλία νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου, για τις οποίες η Κύπρος τής παραχώρησε διευκολύνσεις. Σύμφωνα με ΜΜΕ, στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου του Ακάμα γίνονται πτήσεις και πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κάτι που οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συμβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org