Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατεπείγουσα ανάγκη η λήψη μέτρων προστασίας από τις πλημμύρες για την Κινέτα

Ερώτηση στη Βουλή

Μετά τον Αύγουστο του 2018 και την πύρινη λαίλαπα...
Μετά τον Αύγουστο του 2018 και την πύρινη λαίλαπα...
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής Κινέτας, που κάηκε το 2018 και «πνίγηκε» το 2019, ζητά με Ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς το ΚΚΕ. Επιπλέον, το Κόμμα ζητά τη λήψη μέτρων για την άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων από τις καταστροφές. Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Κατσώτης, αναφέρει:

«Πρόσφατα, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά της Κινέτας, τον Ιούλη του 2018. Από τότε μέχρι σήμερα και εξαιτίας παντελούς έλλειψης κρατικής ευθύνης, οι κάτοικοι της Κινέτας γνώρισαν άλλες δύο καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα στην περιοχή.

Οι κάτοικοι της Κινέτας είναι αντιμέτωποι με την πολιτική της ΕΕ, όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που θεωρεί κόστος τα έργα για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση και προστασία. Που δεν τα θεωρεί επιλέξιμα γιατί δεν εξασφαλίζουν στους μονοπωλιακούς ομίλους την απαιτούμενη από αυτούς κερδοφορία.

Το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία δύο χρόνια οι κάτοικοι της Κινέτας να βλέπουν κυριολεκτικά να οδηγούνται από τη μία καταστροφή στην άλλη, να κινδυνεύει η ζωή τους στην πρώτη φωτιά και στην πρώτη βροχή, να χάνουν το βιος τους που με κόπο έφτιαξαν μια ολόκληρη ζωή.

...το Νοέμβρη του 2019 μια καταστροφική πλημμύρα εξαιτίας της έλλειψης μέτρων «χτύπησε» ξανά. ΤΩΡΑ απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας

INTIME NEWS

...το Νοέμβρη του 2019 μια καταστροφική πλημμύρα εξαιτίας της έλλειψης μέτρων «χτύπησε» ξανά. ΤΩΡΑ απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας
Το ΚΚΕ ζητάει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακιστεί ολοκληρωμένα η περιοχή της Κινέτας από τις πλημμύρες. Η Κινέτα αποτελεί περιοχή υψηλής επικινδυνότητας λόγω του απότομου υψομετρικού των ορεινών όγκων αλλά και του γεγονότος ότι μεγάλο τμήμα των οικισμών κοντά στο παραλιακό μέτωπο έχουν υψομετρικό χαμηλότερο από αυτό της θάλασσας (περιοχή παλιάς λίμνης). Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2018. Η καμένη δασική έκταση δεν καθαρίστηκε ποτέ με αποτέλεσμα τα φερτά υλικά και τα κορμοδέματα που είχαν τοποθετηθεί στον ορεινό όγκο μετά την πυρκαγιά, να αποτελέσουν κυριολεκτικά "φονικά όπλα" για τους κατοίκους στις πρόσφατες πλημμύρες.

Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι ότι στην Κινέτα υπάρχουν πέντε ρέματα τα οποία "σβήνουν" κυριολεκτικά μέσα στον οικιστικό ιστό χωρίς ποτέ να παρθεί πρωτοβουλία για τη διευθέτησή τους. Την ίδια στιγμή, το ρέμα της Πίκας, που είναι και το μοναδικό που εκβάλλει στη θάλασσα, έχει υποστεί βαριές ζημιές από την τελευταία πλημμύρα και η αποκατάστασή του προχωράει με βασανιστικά αργούς ρυθμούς.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι στην περιοχή δεν έχει γίνει κανένα έργο. Οι όποιες μελέτες προχωράνε με αργούς ρυθμούς και όχι με διαδικασίες που επιβάλλει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Δίκαια ανησυχούν μπροστά στον ερχόμενο χειμώνα.

Τα όποια μέτρα παίρνονται, γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και πολύ περισσότερο είναι αποσπασματικά και σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ότι κατά την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού δεν έγινε κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Ακόμα και τώρα, προωθούνται έργα που ικανοποιούν μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, πράγμα που θέτει σε μεγαλύτερους κινδύνους την περιοχή της Κάτω Κινέτας.

Αποζημιώσεις για τους πληγέντες

Επιπλέον, μετά από μία πυρκαγιά και δύο πλημμύρες τα τελευταία δύο χρόνια, αντί οι κάτοικοι της περιοχής να αποζημιωθούν άμεσα ξεπερνώντας ακόμα και τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, έχουν μπει σε έναν απίστευτο Γολγοθά. Ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας που δεν αποζημιώνονται για το σύνολο της καταστροφής που υπέστησαν. Και βέβαια, αποθηκευτικοί χώροι και δεύτερη κατοικία που εξαιρούνται παντελώς από την αποζημίωση και υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την όποια αποκατάσταση.

Η προσπάθεια διαχρονικά των κυβερνήσεων να αποποιηθούν τις πολιτικές τους ευθύνες προβάλλοντας κατά κύριο λόγο την "ατομική ευθύνη" πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Και στην περιοχή της Κινέτας είναι γνωστό ότι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν χτίσει τις επιχειρήσεις τους πάνω σε ρέματα, ενώ ακόμα και το πολυδιαφημιζόμενο έργο της Ολυμπίας Οδού παραδόθηκε χωρίς τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τις εκάστοτε κυβερνήσεις να τους κατηγορούν της ώρα της καταστροφής, και μετά σε προεκλογική περίοδο να διαφημίζουν τους νόμους για τις δυνατότητες νομιμοποίησης, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της υποκρισίας.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν για:

-- Την άμεση και ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση της Κινέτας που θα περιλαμβάνει αναγκαία έργα από τον ορεινό όγκο μέχρι και τη θάλασσα.

-- Να προχωρήσουν άμεσα η διευθέτηση των ρεμάτων, ο καθαρισμός του ρέματος της Πίκας και η αποκατάσταση της γέφυρας;

-- Να λάβει τέλος ο Γολγοθάς των αποζημιώσεων και να αποζημιωθεί το 100% της ζημιάς των πληγέντων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιπλημμυρική προστασία δεν μπορεί να περιμένει(2023-10-19 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι κάτοικοι της Κινέτας(2022-12-06 00:00:00.0)
«Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» από την κυβέρνηση για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κινέτα(2020-10-14 00:00:00.0)
Συνάντηση με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών της Χαλκιδικής(2020-09-17 00:00:00.0)
Απαιτούνται μέτρα αποζημίωσης επαγγελματιών στη Μάνδρα(2019-12-03 00:00:00.0)
Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων προκάλεσε μεγάλα προβλήματα(2018-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ