Ερώτηση στη Βουλή
Μετά τον Αύγουστο του 2018 και την πύρινη λαίλαπα... |
«Πρόσφατα, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά της Κινέτας, τον Ιούλη του 2018. Από τότε μέχρι σήμερα και εξαιτίας παντελούς έλλειψης κρατικής ευθύνης, οι κάτοικοι της Κινέτας γνώρισαν άλλες δύο καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα στην περιοχή.
Οι κάτοικοι της Κινέτας είναι αντιμέτωποι με την πολιτική της ΕΕ, όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που θεωρεί κόστος τα έργα για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση και προστασία. Που δεν τα θεωρεί επιλέξιμα γιατί δεν εξασφαλίζουν στους μονοπωλιακούς ομίλους την απαιτούμενη από αυτούς κερδοφορία.
Το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία δύο χρόνια οι κάτοικοι της Κινέτας να βλέπουν κυριολεκτικά να οδηγούνται από τη μία καταστροφή στην άλλη, να κινδυνεύει η ζωή τους στην πρώτη φωτιά και στην πρώτη βροχή, να χάνουν το βιος τους που με κόπο έφτιαξαν μια ολόκληρη ζωή.
INTIME NEWS |
...το Νοέμβρη του 2019 μια καταστροφική πλημμύρα εξαιτίας της έλλειψης μέτρων «χτύπησε» ξανά. ΤΩΡΑ απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας |
Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι ότι στην Κινέτα υπάρχουν πέντε ρέματα τα οποία "σβήνουν" κυριολεκτικά μέσα στον οικιστικό ιστό χωρίς ποτέ να παρθεί πρωτοβουλία για τη διευθέτησή τους. Την ίδια στιγμή, το ρέμα της Πίκας, που είναι και το μοναδικό που εκβάλλει στη θάλασσα, έχει υποστεί βαριές ζημιές από την τελευταία πλημμύρα και η αποκατάστασή του προχωράει με βασανιστικά αργούς ρυθμούς.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι στην περιοχή δεν έχει γίνει κανένα έργο. Οι όποιες μελέτες προχωράνε με αργούς ρυθμούς και όχι με διαδικασίες που επιβάλλει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Δίκαια ανησυχούν μπροστά στον ερχόμενο χειμώνα.
Τα όποια μέτρα παίρνονται, γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση και πολύ περισσότερο είναι αποσπασματικά και σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ότι κατά την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού δεν έγινε κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Ακόμα και τώρα, προωθούνται έργα που ικανοποιούν μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, πράγμα που θέτει σε μεγαλύτερους κινδύνους την περιοχή της Κάτω Κινέτας.
Επιπλέον, μετά από μία πυρκαγιά και δύο πλημμύρες τα τελευταία δύο χρόνια, αντί οι κάτοικοι της περιοχής να αποζημιωθούν άμεσα ξεπερνώντας ακόμα και τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, έχουν μπει σε έναν απίστευτο Γολγοθά. Ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας που δεν αποζημιώνονται για το σύνολο της καταστροφής που υπέστησαν. Και βέβαια, αποθηκευτικοί χώροι και δεύτερη κατοικία που εξαιρούνται παντελώς από την αποζημίωση και υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την όποια αποκατάσταση.
Η προσπάθεια διαχρονικά των κυβερνήσεων να αποποιηθούν τις πολιτικές τους ευθύνες προβάλλοντας κατά κύριο λόγο την "ατομική ευθύνη" πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Και στην περιοχή της Κινέτας είναι γνωστό ότι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν χτίσει τις επιχειρήσεις τους πάνω σε ρέματα, ενώ ακόμα και το πολυδιαφημιζόμενο έργο της Ολυμπίας Οδού παραδόθηκε χωρίς τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τις εκάστοτε κυβερνήσεις να τους κατηγορούν της ώρα της καταστροφής, και μετά σε προεκλογική περίοδο να διαφημίζουν τους νόμους για τις δυνατότητες νομιμοποίησης, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της υποκρισίας.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν για:
-- Την άμεση και ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση της Κινέτας που θα περιλαμβάνει αναγκαία έργα από τον ορεινό όγκο μέχρι και τη θάλασσα.
-- Να προχωρήσουν άμεσα η διευθέτηση των ρεμάτων, ο καθαρισμός του ρέματος της Πίκας και η αποκατάσταση της γέφυρας;
-- Να λάβει τέλος ο Γολγοθάς των αποζημιώσεων και να αποζημιωθεί το 100% της ζημιάς των πληγέντων».