Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις καταστροφές στη Δυτική Αττική και την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία

Eurokinissi

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε το ΚΚΕ για τις καταστροφές από πλημμύρες στη Δυτική Αττική και την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική. Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, σημειώνεται:

«Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες σε δήμους της Δυτικής Αττικής, που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές, είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενός εγκλήματος που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση, και οδηγεί εν έτει 2017 με μια φθινοπωρινή καταιγίδα να χάνονται ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται.

Αυτή η πολιτική οδήγησε και οδηγεί στην άναρχη οικιστική επέκταση προς όφελος των κατασκευαστικών ομίλων, χωρίς την ουσιαστική οριοθέτηση υδατορεμάτων, χωρίς την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής

Οδήγησε στην καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και των εκβολών τους, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ "τραυματισμό" τους, από μεγάλα οδικά έργα πάνω στην κοίτη των χειμάρρων και μεγάλες επιχειρήσεις.

Καταστρέφει τον δασικό πλούτο, βασικό παράγοντα για την αποτροπή των πλημμυρών, ενώ η μη αναπλήρωση της δασικής βλάστησης, που καταστράφηκε από πυρκαγιές, εκχερσώσεις κ.λπ., πολλαπλασιάζει την ένταση του φαινομένου. Η γη και η κατοικία είναι εμπορεύματα, τα τεχνικά έργα και οι χρήσεις γης σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα το κέρδος. Γι' αυτό δεν έχει προχωρήσει η ουσιαστική οριοθέτηση και η προστασία των υδατορεμάτων, ενώ οι μελέτες για τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν στα συρτάρια, με τους αρμόδιους να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν τεράστια ευθύνη. Ενώ γνώριζαν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όχι απλά δεν έκαναν τίποτα, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, αλλά διαβεβαίωναν μερικές μέρες πριν πως η αντιπλημμυρική προστασία είναι επαρκής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Προκαταρκτική Μελέτη Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, υπάρχουν κι άλλες περιοχές της Αττικής, με συνολικό πληθυσμό πάνω από 3 εκατ. κατοίκους, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών (λεκάνη ποταμού Κηφισού, ζώνη Μεγάρων - Ν. Περάμου, περιοχή των Μεσογείων, ζώνη Ασπροπύργου - Ελευσίνας, παράκτια περιοχή Μαραθώνα - Ν. Μάκρης, Βάρης - Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, Σαρωνίδας - Αναβύσσου - Παλαιάς Φώκαιας, ζώνη Λουτρακίου, ζώνη τεχνητής λίμνης Μαραθώνα). Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η αδυναμία του καπιταλιστικού δρόμου να προχωρήσει σε έργα και ενέργειες για τις λαϊκές ανάγκες. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες. Τα άλλα τεχνικά έργα, που υλοποιούνται, οδηγούν συχνά σε επιδείνωση του πλημμυρικού φαινόμενου, γιατί στη βάση του κέρδους δεν συνυπολογίζεται το σύνολο των επιδράσεων που επιφέρουν.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

-- Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική;

-- Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (πολιτική προστασία, πυροσβεστική, δασαρχεία κ.λπ.) και να ενισχυθούν με τα απαραίτητα μέσα;

-- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς, να υπάρξουν άμεσα μέτρα προστασίας όσων έχουν ανάγκη, να υπάρχει πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες; Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του, και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ