Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας συνδικάτων για την προστασία των πληγέντων

Προκλητική η διοίκηση της Περιφέρειας, ματαίωσε τη συνεδρίαση για να κουκουλώσει τις ευθύνες της

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν συνδικάτα της Αττικής στην προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, απαιτώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας.

Τα συνδικάτα ανάρτησαν στην αίθουσα πανό που προέβαλε το αίτημα για «Αντιπλημμυρικά έργα τώρα, αποζημιώσεις 100%, έργα για τις λαϊκές ανάγκες - όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου». Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως «Εργα τώρα αντιπλημμυρικά, για να μην πεθάνει η εργατιά» και «Φτώχεια και πνιγμοί για την εργατιά, κέρδη και χλιδή για τ' αφεντικά».

Από τη μεριά της, ωστόσο, η περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) έβαλε σε εφαρμογή τη σκηνοθετημένη της απόδραση από το Συμβούλιο, για να μην ακούσει τα αιτήματα των συγκεντρωμένων και για να μην δώσει λόγο για τις εγκληματικές ευθύνες που τη βαραίνουν μαζί με την κυβέρνηση, τη σημερινή και τις προηγούμενες. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου διέκοψε με αστείες προφάσεις τη συνεδρίαση λίγο μετά την έναρξή της και σύσσωμη η περιφερειακή αρχή, με επικεφαλής τη Ρ. Δούρου, έγινε «καπνός».

Είχε προηγηθεί ένα ολιγόλεπτο «σόου» της πλειοψηφίας, που περιλάμβανε την προβολή διαφανειών με τη μορφή διάλεξης από πανεπιστημιακό καθηγητή, αναλύοντας το τι έγινε στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, σαν να μην ξέρουν οι κάτοικοι τι έπαθαν αυτές τις μέρες, με αποτέλεσμα τους 21 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές. Ακολούθησε η ανάγνωση ενός κειμένου από τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γ. Βασιλείου, με διάφορες προκλητικές διαπιστώσεις, όπως ότι πρόκειται για «βιβλική καταστροφή του Νώε», αλλά και για την «υποδειγματική λειτουργία» (!) του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου. Μόλις ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του κειμένου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης και την αποχώρηση της πλειοψηφίας. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος αντιπεριφερειάρχης μόλις μερικές μέρες πριν την καταστροφή δήλωνε ότι όλες οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι έτοιμες για να ανταποκριθούν στις χειμερινές συνθήκες.

Υπογραμμίζουμε ότι την ίδια στιγμή που η περιφερειακή αρχή αποχωρούσε για να μην ακούσει τους κατοίκους και τα σωματεία, η επικεφαλής της πλειοψηφίας Ρ. Δούρου επέλεγε να μοιράζει δηλώσεις, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Αποδεικνύοντας έτσι ότι προτιμά να τροφοδοτεί τη δικομματική κοκορομαχία με την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά να ακούσει και να τοποθετηθεί μπροστά στο λαό που υποφέρει από τις καταστροφές, που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με την πολιτική τους προξένησαν στο λαό της περιοχής.

Ηθελαν να μην απολογηθούν για την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν...

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σχολιάζοντας τη στάση της διοίκησης, δήλωσε:

«Η πλειοψηφία της διοίκησης της Περιφέρειας, της κύριας Δούρου, του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν αποφασίσει από την αρχή να τη διακόψουν. Εψαχναν απλά μια πρόφαση. Αυτό μας το είχαν πει και ορισμένοι σύμβουλοί τους, πριν ακόμα ξεκινήσει η συνεδρίαση. Δεν συνέβη τίποτα που να τους εμποδίζει να συνεχίσουν, απλά ανάμεσα σε δύο ομιλίες, μέχρι να έρθει ο επόμενος ομιλητής, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν κάποιο σύνθημα, που είναι απόλυτα δικαιολογημένο βεβαίως να φωνάξουν και να εκφράσουν την οργή τους, γιατί είναι οργισμένοι, γιατί έχασαν 21 φίλους, συγγενείς τους, συναδέλφους τους, τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί. Δεν μπορούν λοιπόν με αστεία επιχειρήματα, με τέτοιους τρόπους, με προφάσεις, να διακόπτουν μια συνεδρίαση.

Ηθελαν να μην απολογηθούν σήμερα για αυτή την εγκληματική πολιτική που ακολουθούν και αυτοί και οι προηγούμενοι, και αυτό προσπάθησαν να αποφύγουν.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να μην σταματήσουν ούτε λεπτό να διεκδικούν, να παλεύουν για να κερδίσουν αυτά που έχουν ανάγκη οι ίδιοι. Να προστατεύσουν πρώτα απ' όλα τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, των οικογενειών τους, γιατί αυτή κινδυνεύει, αυτό αποδεικνύεται. Αυτή η πάλη χρειάζεται συνέχεια, χρειάζεται συντονισμό, χρειάζεται να μαζικοποιήσουν τα σωματεία τους και να εκφράσουν βεβαίως και την αλληλεγγύη τους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει ξανασυμβεί τέτοια διακοπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απάντησε: «Οχι. Μάλιστα σε άλλες περιπτώσεις εδώ στο ίδιο Περιφερειακό Συμβούλιο, με πολύ μεγάλη ένταση και αν θέλετε και με κίνδυνο να τους χτυπήσουν κιόλας, δεν είχαν διακόψει τη συνεδρίαση. Ε, τώρα επέλεξαν αυτό για τους λόγους τους οποίους αναφέραμε».

Καταγγέλλουν τη στάση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής

Στο μεταξύ, τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (ΠΑΣΚΕ), που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μην οργανωθεί η διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και προστασίας των πληγέντων από τις πλημμύρες, καταγγέλλουν τα σωματεία που συντονίζοντας τη δράση τους έχουν ήδη προχωρήσει σε κοινές πρωτοβουλίες.

Τα σωματεία που οργάνωσαν σύσκεψη το περασμένο Σάββατο και κινητοποίηση χτες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο να προκηρύξει στάση εργασίας για να διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση. Ομως η πλειοψηφία του ΕΚΕΔΑ αρνήθηκε με διάφορες δικαιολογίες τη συνεδρίαση των οργάνων του, δεν έλαβε απόφαση για στάση εργασίας, ούτε καν για συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Την ίδια ώρα που «υπάρχουν εργοστάσια της δύναμης του Εργατικού Κέντρου διαλυμένα από τις πλημμύρες (ΕΑΣ, "Τζόνσον" κ.ά.), συνάδελφοι που δεν γνωρίζουν αν θα έχουν αύριο μεροκάματο, άλλοι με διαλυμένα σπίτια και μέλλον αβέβαιο», οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στο Εργατικό Κέντρο «αδρανούν μεθοδευμένα και συστηματικά στη σύγκληση ολομέλειας του ΔΣ - αίτημα που από τη πρώτη στιγμή κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου - με το πρόσχημα ότι δεν μπορούν τόσο γρήγορα να συντονίσουν τα σωματεία - μέλη του ΕΚΕΔΑ...».

  • Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών έμπρακτης αλληλεγγύης στους πληγέντες από συνδικάτα της Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στα γραφεία του, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ