Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο κακός (τους) ο καιρός

«Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία...». Τάδε έφη ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κύπρου, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση. Φαίνεται ότι όσο η κυβέρνηση απομακρύνεται από τον τόπο του εγκλήματος, τόσο πιο προκλητική γίνεται. Τα στελέχη της που βρίσκονται στην Αθήνα καταγγέλλουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για τα μπαζωμένα ρέματα, ενώ από την Κύπρο μάθαμε ότι για τους νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές φταίει η κλιματική αλλαγή. Πού οδηγεί η λογική τους; Στο συμπέρασμα ότι δεν φταίει το αστικό κράτος, δεν φταίνε διαχρονικά οι κυβερνήσεις του, δεν φταίει η Τοπική Διοίκηση - όπως η Περιφέρεια - αλλά οι «αστοχίες στη διαχείριση», ο «κακός ο καιρός», η «απληστία του κόσμου». Σε τελική ανάλυση, φταίει οτιδήποτε άλλο εκτός από την πολιτική που υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος και στη βάση αυτή διαμορφώνει τη χωροταξία, ιεραρχεί τις προτεραιότητες στις υποδομές, αποκλείοντας έργα που δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά και άλλα. Μετά από όλα αυτά, ελπίζουμε να μην πάρει στα σοβαρά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις η περιφερειάρχης Αττικής και περιλάβει στις μηνύσεις «κατά παντός υπευθύνου» και την «κλιματική αλλαγή», γιατί τότε σοβαρεύουν τα πράγματα...

Θράσος

«Ηταν πολιτική μας απόφαση η επιστροφή των παράνομων εισφορών στους συνταξιούχους..!». Τον ισχυρισμό αυτό εκτόξευσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, ζητώντας και τα εύσημα για λογαριασμό της κυβέρνησης, επειδή έκανε το αυτονόητο. Να επιστρέψει δηλαδή ο ΕΦΚΑ τα ποσά που είχε παράνομα παρακρατήσει από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, αφού οι εισφορές για την Υγεία δεν γίνονταν στα πραγματικά καταβαλλόμενα ποσά των (πετσοκομμένων) συντάξεων, αλλά στα αρχικά ποσά, πριν επιβληθούν οι μεγάλες μειώσεις, μετά το 2012. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατήρησε σε ισχύ όλες τις περικοπές στις συντάξεις και επέβαλε νέες, απαιτεί με θράσος να της αναγνωριστεί ότι ασκεί τάχα πολιτική υπέρ των συνταξιούχων, επειδή κάτω από την πίεση των συνταξιουχικών αγώνων και το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα καταδικαστική απόφαση από προσφυγές (υπάρχει ήδη σχετική γνωμοδότηση από τον Συνήγορο του Πολίτη) σπεύδει να επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα. Αν ψάξει κανείς για τσίπα στην κυβέρνηση, θα δυσκολευτεί πολύ να τη βρει. Με τον ίδιο τρόπο που βαφτίζουν «κοινωνική πολιτική» τα «μερίσματα» και τα άλλα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, παρουσιάζουν ως «πολιτική απόφαση» την αποκατάσταση μιας καραμπινάτης παρανομίας σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων, η οποία μάλιστα καθόλου δεν αντιστρέφει τις οδυνηρές συνέπειες που έχει η αντιασφαλιστική πολιτική στο σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πολύτιμη «κριτική»

Η προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» δεν αποκάλυψε μόνο την κυβερνητική απάτη και τον αντιπερισπασμό ενόψει των μέτρων της τρίτης «αξιολόγησης». Ανέδειξε παράλληλα τους πολύτιμους συμμάχους που έχει η κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση και δεν είναι άλλοι από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που υποτίθεται ότι την αντιπολιτεύονται ...«σκληρά». Τι είπαν όλοι μαζί, με μια φωνή; Ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι το εφάπαξ επίδομα είναι αποτέλεσμα όχι της ανάπτυξης, αλλά της υπερφορολόγησης, ζητώντας «λιγότερους φόρους, περισσότερες επενδύσεις, λιγότερη γραφειοκρατία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η Φώφη Γεννηματά ότι η διανομή τέτοιων μερισμάτων πρέπει να είναι αποτέλεσμα «ανάπτυξης» και όχι «μέτρων λιτότητας» (απ' αυτά που ψήφισαν με το τσουβάλι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) και ότι αυτό δεν μπορούν να το κατανοήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Ο Στ. Θεοδωράκης, πάλι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γκρεμίζει το φούρνο» - την οικονομία - και δίνει «ένα καρβέλι» στο λαό κ.ο.κ. Ολοι δηλαδή - όπως και η κυβέρνηση - λένε στο λαό ότι, για να δει έστω και ένα μικρό ψίχουλο, θα πρέπει να υπομένει στο διηνεκές τις θυσίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Οπως μετά θα λένε τα ίδια για να διατηρήσει η ανάπτυξη τη δυναμική της, ενώ παράλληλα ζητάνε κι άλλα μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου. Πρόκειται πραγματικά για πολύτιμη «κριτική» στην κυβέρνηση...

Η λαίδη κι ο αλήτης

Αν δεν ήταν μέρος της προσπάθειας να εγκλωβίσουν το λαό σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο κωμωδίας. Με αφορμή το «κοινωνικό μέρισμα», ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ ότι είναι «πορφυρογέννητοι», ότι δεν έχουν σχέση με το λαό που υποφέρει και ότι γι' αυτό μιλούν για ψίχουλα. Μήπως, όμως, το ίδιο δεν ισχύει και για το μισό τουλάχιστον υπουργικό συμβούλιο, που έχει παραφουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιολόγιο, ασχολείται με το «real estate» σε Λονδίνο και ΗΠΑ και τζογάρει με μετοχές διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων; Αλλά και τα στελέχη της ΝΔ, που έχουν στρογγυλοκάτσει κατά καιρούς σε κάθε λογής θέσεις και θεσούλες της αστικής διαχείρισης, κάνοντας τη «βρωμοδουλειά» που συνεχίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν τους ΣΥΡΙΖΑίους ότι είναι «κολλημένοι με την καρέκλα». Και οι δυο προκαλούν με τα «καμώματα» και τα πυροτεχνήματά τους. Είτε «πορφυρογέννητοι», είτε ...καρεκλοκένταυροι, ο λαός πρέπει να τους κρίνει από την πολιτική που υπηρετούν: Και αυτή είναι ταξική, υπέρ του κεφαλαίου, μέχρι το μεδούλι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1808 Γεννιέται ο Βρετανός Τόμας Κουκ, ιδρυτής του πρώτου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο.

1897 Υπογράφεται η Συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897). Με τη Συνθήκη αυτή η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ως πολεμικές αποζημιώσεις το υπέρογκο ποσό των 4.000.000 χρυσών λιρών, καθώς και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Ολυμπο και τα Καμβούνια Ορη.

1890 Γεννιέται ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ ντε Γκολ, Πρόεδρος της Γαλλίας (το 1944 - 1946 και το 1959 - 1969).

1916 Αυτοκτονεί ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον. Συνδυάζοντας τις εμπειρίες του με τη μελέτη του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», ο Λόντον στράφηκε προς το σοσιαλισμό, ενώ η απίστευτη ενέργειά του διοχετεύθηκε στη γραφή. Από το 1896 γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και προσπαθεί με το συγγραφικό του ταλέντο και τη γεμάτη πάθος συμμετοχή του στην πολιτική να βοηθήσει το αμερικανικό προλεταριάτο. Ολα του τα έργα έχουν μεγάλη απήχηση και τεράστια εμπορική επιτυχία. Μόνο στην Αγγλία έχουν πουληθεί 7 εκατομμύρια αντίτυπα της «Σιδερένιας Φτέρνας».

1938 Δολοφονείται από τη μεταξική δικτατορία, με άγρια βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας, ο Χρήστος Μαλτέζος, Γραμματέας της ΟΚΝΕ.

1940 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κορυτσά (ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940 - 1941).

1941 Ανοίγει ο παγόδρομος μέσω της λίμνης Λαντόγκα προς το πολιορκημένο από τους Γερμανούς και Φινλανδούς Λένινγκραντ («Δρόμος της ζωής»). Το 1941 - 1942 η εν λόγω δίοδος διατηρήθηκε επί 152 μέρες, παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς του εχθρού, ενώ εκκενώθηκαν μέσω αυτής 514.000 πολίτες, 35.000 τραυματίες στρατιώτες, μηχανήματα από 86 εργοστάσια και πολλά έργα τέχνης. Την επόμενη χρονιά ο «δρόμος της ζωής» συνέχισε να λειτουργεί, συνδράμοντας καταλυτικά στη συνολική διάσωση 1,3 εκατομμυρίου αμάχων της ηρωικής πόλης του Λένινγκραντ και στο κράτημα των υπερασπιστών της έως το σπάσιμο της πολιορκίας από τον Κόκκινο Στρατό, το Γενάρη του 1944.

1943 Ο Λίβανος, που έως τότε βρίσκονταν υπό γαλλική κυριαρχία, κηρύσσει την ανεξαρτησία του.

1954 Η ΚΕ του ΚΚΕ, υποχωρώντας και αποδεχόμενη τις οπορτουνιστικές θέσεις του ΚΚΣΕ, αποφασίζει να αποσύρει το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που είχε τεθεί σε εσωκομματική και δημόσια συζήτηση.

1963 Δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι.

1975 Ο Χουάν Κάρλος ο Α' αναγορεύεται βασιλιάς της Ισπανίας.

1990 Μην έχοντας την υποστήριξη της ίδιας της κυβέρνησης, η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτείται, ύστερα από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org