Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12879

Αδιαπραγμάτευτο το απεργιακό δικαίωμα - Κλιμάκωση της πάλης για τις Συμβάσεις

Η αντιπροσωπεία από τους προέδρους Ομοσπονδιών απαίτησε επίσης άμεση και ουσιαστική ανακούφιση των πλημμυροπαθών

  • Η απαίτηση για άμεσα μέτρα προστασίας και ουσιαστικής ανακούφισης των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, όπως και η πλήρης αντίθεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - κεφαλαίου για νέα εμπόδια στην απεργία, ήταν τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης που έκανε χτες το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.
  • Σε συνάντηση με την υπουργό, η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία έθεσε επίσης το αίτημα για άμεση υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Σύσκεψη συνδικάτων με αντικείμενο την κλιμάκωση της πάλης διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ οι ταξικές δυνάμεις καταθέτουν πρόταση στη ΓΣΕΕ και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για πανεργατική γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παράρτημα κοροϊδίας

Μια άθλια προπαγάνδα συνοδεύει ως «παράρτημα» τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Σύμφωνα με αυτήν, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την Τρίτη στη Βουλή, στον οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι «ο τελευταίος μνημονιακός».

Τι εννοούν; Οτι το ερχόμενο καλοκαίρι θα τελειώσει τυπικά η τρέχουσα δανειακή σύμβαση. Αλλά μήπως αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν πίσω το τσεκούρι σε αφορολόγητο και συντάξεις, το οποίο έχουν ψηφίσει με το τέταρτο μνημόνιο για το 2019 και το 2020;

Μήπως σημαίνει για το λαό ότι θα σταματήσουν να ισχύουν τα αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, που η σημερινή κυβέρνηση επεκτείνει; Μήπως αναιρούνται η συμφωνία για τα ματωμένα πλεονάσματα στο διηνεκές και τα μέτρα που τη συνοδεύουν;

Τίποτα απ' αυτά δεν συμβαίνει. Μόνιμα θα είναι τα μνημόνια και οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί που προκύπτουν από τη συμμετοχή σε ΕΕ και Ευρωζώνη, τα ευρωπαϊκά εξάμηνα, οι αυτόματοι κόφτες κ.ο.κ.

Ακόμα πιο προκλητικά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τον πρώτο «πλεονασματικό» προϋπολογισμό εδώ και χρόνια σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η απάτη αποκαλύπτεται με μια απλή ματιά στα νούμερα: Η απογείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι δραστικές περικοπές το προηγούμενο διάστημα στις συντάξεις και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, οδηγούν σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, όταν οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό για όλα τα παραπάνω αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2018!

Τα επιμέρους στοιχεία είναι εξίσου αποκαλυπτικά: Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 214 εκατομμύρια, μετά και το περσινό τσεκούρι των 200 εκατομμυρίων, αλλά ο ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να έχει πλεόνασμα 333 εκατομμύρια! Για τα δημόσια νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ ο τακτικός προϋπολογισμός μειώνεται κι άλλο, κατά 363 εκατομμύρια σε σχέση με το 2017.

Την ώρα επίσης που 9 στους 10 εγγεγραμμένους ανέργους δεν βλέπουν ούτε με το κιάλι το επίδομα ανεργίας, ο ΟΑΕΔ προϋπολογίζεται να έχει πλεόνασμα 586 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ αυξάνεται η επιδότηση στις επιχειρήσεις, στο όνομα των «ενεργητικών πολιτικών» για την απασχόληση.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ακόμα ότι ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος μετά από χρόνια που βάζει τέλος στις περικοπές στα εισοδήματα, ενώ ενισχύει τους «αδύναμους»! Λες και η απογείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων (επιπλέον 900 εκατομμύρια προβλέπονται από τη φοροληστεία το 2018, φτάνοντας συνολικά τα 48 δισ.!), η εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, οι περικοπές στο ΕΚΑΣ κ.ο.κ., δεν είναι πλήγμα στο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

Λες και τα εφάπαξ ψίχουλα που δίνονται στους εξαθλιωμένους από την αντιλαϊκή πολιτική, μαζεμένα κι αυτά από την αφαίμαξη του λαού, μπορούν τάχα να αντισταθμίσουν όσα η κυβέρνηση κόβει από τις δαπάνες για τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Οσο για την «αναπτυξιακή» πλευρά του προϋπολογισμού, για την οποία καμαρώνουν τα κυβερνητικά στελέχη, σε καμία περίπτωση δεν αφορά τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αλλά το «ζεστό» χρήμα των 7 δισ. που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο θα πάει εξολοκλήρου στους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα που ιεραρχούν για την κερδοφορία τους.

Αυτή είναι, εξάλλου, η άλλη πλευρά του νομίσματος των ματωμένων για το λαό πλεονασμάτων, που προβλέπονται να εκτιναχτούν στα 7,1 δισ. ευρώ (από 4,3 δισ. πέρυσι), ή στο θηριώδες 3,8% του ΑΕΠ. Γιατί όσα λογιστικά «μαγειρέματα», όση προπαγάνδα κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση, οι λαϊκές ανάγκες και η καπιταλιστική κερδοφορία που υπηρετεί με την πολιτική της, είναι πέρα για πέρα ασυμβίβαστα...


Eurokinissi

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ερωτήματα για την τύχη μεταναστών που ζούσαν και δούλευαν στην περιοχή

Μαρτυρίες κατοίκων και μεταναστών κάνουν λόγο και για άλλους ανθρώπους των οποίων έχουν χαθεί τα ίχνη από τη μέρα της πλημμύρας, χωρίς να καταγράφονται στους αγνοούμενους που επίσημα αναζητά η Πυροσβεστική... Το θέμα έθεσε στην υπουργό Εργασίας η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που την συνάντησε χτες.


ΣΕΛ.  9


ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Χοντραίνει» το ενεργειακό παιχνίδι

ΣΕΛ.  4
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ
Να σταματήσει τώρα η τακτική «Από τον Αννα στον Καϊάφα»

ΣΕΛ.  3
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα το παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία

ΣΕΛ.  10
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
«Κομμένο και ραμμένο» στα οράματα του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ