ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
Ψιλοβελονιά

Την αρχή είχε κάνει η κυβερνητική «Αυγή», που έγραφε με αφορμή τις κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ ότι κάποιοι κλάδοι δεν δικαιούνται να κάνουν απεργία. Σήμερα, τη σκυτάλη παίρνουν τα «αντιπολιτευόμενα» την κυβέρνηση ΜΜΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο μετρό. Την περασμένη βδομάδα, η «Καθημερινή» έγραφε στο κύριο άρθρο της ότι η απεργία αυτή είναι «σαδισμός», ενώ χτες, από την ίδια στήλη, ότι είναι «αδικαιολόγητη» και ότι είναι «εξωφρενικό» οι πολίτες να «ταλαιπωρούνται» από ομάδα «ιδεοληπτικών συνδικαλιστών». Προχτές, ανάλογο «χτύπημα» είχαμε και από τα «Νέα», όπου γράφτηκε ότι οι απεργίες αυτές είναι «ύβρις», λειτουργούν «παρασιτικά» και «εκβιάζουν»! Τα παραπάνω γαρνίρονται με αναφορές στους «ευνοημένους συνδικαλιστές», στο «πελατειακό σύστημα» και άλλα παρόμοια, ώστε να ενεργοποιείται ο «κοινωνικός αυτοματισμός». Είναι φανερή η προσπάθεια όλων αυτών να εκμεταλλευτούν το εκφυλιστικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι πλειοψηφίες των σωματείων στις συγκοινωνίες, για να χτυπήσουν συνολικά την οργανωμένη δράση των εργαζομένων και το απεργιακό τους δικαίωμα. Γι' αυτό η κριτική τους δεν αφορά τον τρόπο που οργανώνει την απεργία η μια ή η άλλη συνδικαλιστική πλειοψηφία, τα αιτήματα και το πλαίσιό της, αλλά το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν συλλογικά το δίκιο τους απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Πρόκειται για «ψιλοβελονιά» προπαγάνδας από τον αστικό Τύπο, που (αν μην τι άλλο) επιβεβαιώνει ότι πλησιάζει η ώρα για την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, που θα βάζει νέα εμπόδια στην απεργία... Αντίστοιχα, λοιπόν, και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προετοιμάζουν την απάντησή τους.

Διεργασίες

Οι πρώτες δηλώσεις μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του «νέου φορέα» της «κεντροαριστεράς» δείχνουν ότι μπορεί ένας κύκλος να έκλεισε, αλλά ανοίγει ένας νέος, σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πιο χαρακτηριστική δήλωση είναι αυτή του Γιώργου Παπανδρέου, που αποκάλυψε πως δέχτηκε να συμμετέχει στο νέο σχήμα, και εν τέλει να στηρίξει την Φ. Γεννηματά, «με τον όρο να μη συνεργαστούν με τη ΝΔ». Ιδιαιτέρως σχολιάστηκε και το tweet της Φώφης Γεννηματά πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας κυβερνά με μια ακροδεξιά απόφυση». Η άποψη αυτή «κουμπώνει» με τα σταθερά «ανοίγματα» του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο και τις δηλώσεις στελεχών του ότι μετά τις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξαναδεί τη συμμαχία του με τους ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, από τις ίδιες τις εξελίξεις προκύπτει ότι, παρά τις «κορόνες» και τις «βαριές κουβέντες», οι διεργασίες στο παρασκήνιο «τρέχουν», με στόχο τη συγκρότηση πολιτικών «εναλλακτικών» για το κεφάλαιο. Αλλωστε, η «συγκολλητική ουσία» ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις είναι η στρατηγική του κεφαλαίου, που όλες μαζί υπηρετούν, παρά τις διαφορές στα επιμέρους.

Εχουν ζήτημα

Με το ζήτημα του «πτωχευτικού δικαίου» ασχολείται ο ΣΕΒ σε νέα του έκθεση, ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών και κάθε λογής προστασία (απομάκρυνση φορολογικών εμποδίων, συμμετοχή του κράτους με διαγραφές κεφαλαίου, «εξορθολογισμό» της αλληλέγγυας ευθύνης) ώστε οι βιομήχανοι να μπορούν ανενόχλητοι και χωρίς πολλές υποχρεώσεις να «ρίχνουν τουφέκι» ανά πάσα στιγμή, όποτε δεν αποσπούν το προσδοκώμενο κέρδος. Διαβάζοντας πάντως πίσω από τις γραμμές, για την αναποτελεσματικότητα των «πάνω από 40 σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων των τελευταίων 12 χρόνων», για «τα 2/3 των επιχειρήσεων της χώρας που βρίσκονται σε ζώνη οριακής επιβίωσης και το 1/4 των επιχειρήσεων σε σοβαρό κίνδυνο», μπορεί κανείς να διακρίνει τις δυσκολίες που παραμένουν στην ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και αφορούν την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, που προκάλεσαν τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και σήμερα εμποδίζουν το νέο γύρο της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ζήτημα για το οποίο συγκρούονται τμήματα του κεφαλαίου, για το ποιος θα βρεθεί σε καλύτερη θέση στην αφετηρία του «νέου γύρου». Το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοιες επιχειρηματικές κόντρες θα κληθούν και πάλι να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Βραβεία

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα παραλάβει δύο βραβεία: Το βραβείο «Πολιτικού Σθένους» από το περιοδικό «Politique International» και το βραβείο «Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες» από τον Δικηγορικό Σύλλογο. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε για ποιον ακριβώς λόγο βραβεύουν τον πρωθυπουργό, αφού το μόνο σθένος που έχουν επιδείξει ο ίδιος και η κυβέρνησή του, είναι στο πετσόκομμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στο ξεγέλασμα και στην κοροϊδία του λαού, στην υπηρέτηση των συμφερόντων και των αναγκών του κεφαλαίου. Προφανώς, αυτά είναι τα κριτήρια που θέτει το περιοδικό, αν συμπεράνουμε από όσους έχει βραβεύσει μέχρι τώρα, όπως ο Εμ. Μακρόν, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ν. Σαρκοζί και η Αγκελα Μέρκελ. Οσο για το δεύτερο βραβείο, ο Αλ. Τσίπρας το παίρνει με το σπαθί του, αφού είναι δύσκολο να βρεθεί πολιτικός τόσο προσηλωμένος στα αντιλαϊκά «ιδεώδη» και τις αξίες της ΕΕ, όπως ο Ελληνας πρωθυπουργός.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή εκδίδει διάταγμα για την κατάργηση των καστών και της ταξικής διαβάθμισης των πολιτών.

1918 Αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται σε Νοβοροσίσκ, Σεβαστούπολη και Οδησσό, κλιμακώνοντας την επέμβαση κατά του νεαρού σοβιετικού κράτους.

1920 Γεννιέται ο Ρουμάνος ποιητής Πάουλ Τσελάν.

1923 Λίγες μέρες μετά την κατάλυση των εργατικών κυβερνήσεων (κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών) στη Θουριγγία και τη Σαξονία και την καταστολή της εργατικής εξέγερσης στο Αμβούργο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1929 Περίπου 3.500 φοιτητές της Αθήνας δέχονται επίθεση από την αστυνομία, καθ' οδόν για να παρουσιάσουν στις Αρχές τα αιτήματά τους. Πολλοί φοιτητές τραυματίζονται, ενώ 15 συλλαμβάνονται. Σε απάντηση, οι φοιτητές κηρύσσουν απεργία, η οποία διαρκεί πολλές μέρες και παίρνει μεγάλη οξύτητα, με καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, καθώς και συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι συλλήψεις συνεχίζονται, ενώ 32 καταδικάζονται σε διάφορες ποινές φυλάκισης. Στις 21 Δεκέμβρη, 21 κρατούμενοι φοιτητές κηρύττουν απεργία πείνας που κρατά 6 μέρες, οπότε οι Αρχές αναγκάζονται να τους αποφυλακίσουν. Τελικά η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα των φοιτητών.

1933 Γεννιέται ο Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι.

1934 Περίπου 20.000 εργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επιδρομή της αστυνομίας και των φασιστών στα γραφεία του «Ριζοσπάστη».

1940 Η Ρουμανία προσχωρεί στις δυνάμεις του Αξονα.

1940 Λαϊκή εξέγερση πραγματοποιείται στο Νότιο Βιετνάμ κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.

1942 Ο Κόκκινος Στρατός ολοκληρώνει την περικύκλωση των δυνάμεων του Αξονα (περίπου 300.000 άνδρες), που απειλούσαν την ηρωική πόλη του Στάλινγκραντ (σοβιετική επιχείρηση «Ουρανός»).

1945 Ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός παραιτείται από αντιβασιλέας, αρνούμενος να ορκίσει την κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη.

1946 Οι διήμερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού στα ορεινά της Λαμίας καταλήγουν σε «ολοκληρωτικήν αποτυχίαν».

1946 Γεννιέται ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κούδας.

1948 Τμήματα πεζικού του ΔΣΕ από το Βέρμιο και ιππικού από τη Θεσσαλία συντρίβουν επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Σινιάτσικο. Οι Α' και Β' Μοίρες των ΛΟΚ του κυβερνητικού στρατού αποδεκατίστηκαν.

1956 Πεθαίνει ο Αντρέ Μαρτί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1976 Ελικοφόρο αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» συντρίβεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κοζάνη, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 46 επιβάτες του, καθώς επίσης και το τετραμελές πλήρωμα.

1976 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρό.

1980 Σεισμός μεγέθους 6,89 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νότια Ιταλία, σκοτώνοντας 2.914 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 10.000.

1989 Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

1990 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ρόαλντ Νταλ.

1995 Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός Λουί Μαλ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org