ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ»
Να σταματήσουν κυβέρνηση και άλλοι τη μέθοδο «από τον Αννα στον Καϊάφα»

Οι μάσκες έπεσαν. Ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» (19 Νοέμβρη 2017) για τους μηχανισμούς συνακροάσεων, παρακολούθησης και υποκλοπών στις τηλεφωνικές συνομιλίες. Είναι απαράδεκτη κάθε απαξίωση των καταγγελιών του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις - παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ στον Περισσό.

Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, που βαραίνουν την κυβέρνηση, διάφορους «θεσμούς», συναρμόδιες αρχές και τους προϊσταμένους τους. Πρέπει ορισμένοι να λογοδοτήσουν. Αφησαν αδικαιολόγητα να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τις πρώτες καταγγελίες του Κόμματος, έδειξαν απαράδεκτη κωλυσιεργία στη διαλεύκανση της υπόθεσης, και τελικά όλα αυτά συνέβαλαν να οδηγείται σήμερα η δικογραφία στο αρχείο. Κι αυτό την ώρα που υπάρχουν σοβαρά και αξιοποιήσιμα στοιχεία από τη μέχρι τώρα έρευνα, ακόμα και από τις εκθέσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η υπόθεση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει στο αρχείο. Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, οι υπαίτιοι που «κρύβονται» πίσω από τις παραβιάσεις να αποκαλυφθούν.

Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσει η τακτική του κουκουλώματος της υπόθεσης.

Μετά από όλα αυτά είναι αναγκαίο να παρέμβουν ο ίδιος ο λαός και το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Τα σωματεία, όλοι οι μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος πρέπει να καταγγείλουν το ζήτημα των παραβιάσεων - συνακροάσεων. Ο λαός να απαιτήσει τώρα την αποκάλυψη όσων κρύβονται πίσω από τέτοιες ενέργειες. Να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση και όλους τους μηχανισμούς του κράτους που εμπλέκονται. Να μην κουκουλωθεί η υπόθεση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για τις απαράδεκτες επιθέσεις ΝΑΤΟικών στα Χανιά

Επίκαιρη Ερώτηση για τις απαράδεκτες και απρόκλητες επιθέσεις ΝΑΤΟικών στρατιωτών σε Χανιώτες πολίτες το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2017 κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αμυνας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά αναφέρει: «Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2017 και μετά την πορεία για τον εορτασμό της επετείου για το Πολυτεχνείο στα Χανιά - επετείου που συνδέεται διαχρονικά με την καταδίκη του ΝΑΤΟ καθώς και της παρουσίας των βάσεων στη χώρα μας, για την εξυπηρέτηση των πολεμικών του σκοπών - ΝΑΤΟικοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση "Νηρηίς 2017", η οποία διεξάγεται στα Χανιά, επιτέθηκαν απρόκλητα σε πολίτες στο κέντρο της πόλης, στέλνοντας μάλιστα τον έναν σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο.

Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι ξένη για το λαό των Χανίων, καθώς η ιμπεριαλιστική μηχανή του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή της Κρήτης, λειτουργώντας πλήρως αποθρασυμένη από την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραχωρεί "γην και ύδωρ" για τα επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Μέρος αυτής της αποθράσυνσης είναι η συμπεριφορά των στρατιωτών προς το λαό των Χανίων. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε υπάρχουν πολλά αντίστοιχα περιστατικά, χωρίς τελικά να δικαστεί κανένας (καθεστώς γενικευμένης ετεροδικίας).

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

-- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την τιμωρία των δραστών των πρόσφατων επιθέσεων, όπως και των προηγούμενων που μένουν διαχρονικά ατιμώρητοι. Επιπλέον, τι μέτρα θα πάρει για να προχωρήσει η ιατροδικαστική εξέταση του τραυματία, μιας και το δικαστήριο δεν αναγνώρισε τις γνωματεύσεις του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, αφήνοντας προσωρινά ελεύθερους τους δράστες;

-- Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο αίτημα του χανιώτικου και συνολικά του ελληνικού λαού για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και όλων των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων που υπάρχουν στην Ελλάδα;».

Περιφερειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Στις 26 Νοέμβρη στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, με θέμα: «Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σταθερά στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Στην Περιφερειακή Συνάντηση, που θα διεξαχθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, αναμένεται να λάβουν μέρος τα εξής 15 κόμματα: Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Τουντέχ (Ιράν), Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), ΑΚΕΛ (Κύπρος), Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Τυνησιακό Προοδευτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Την εισαγωγική ομιλία στην Περιφερειακή Συνάντηση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις 26/11, μετά τη λήξη των εργασιών της Περιφερειακής Συνάντησης, οι ξένες αντιπροσωπείες θα παρακολουθήσουν τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org