Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η κυβέρνηση δέχεται διάλογο χωρίς απειλές

Οι πιέσεις και ο επικοινωνιακός πόλεμος ενάντια στη Βενεζουέλα συνεχίζονται με προμετωπίδα το πέρασμα της «ανθρωπιστικής βοήθειας», που οι ιμπεριαλιστές απειλούν ότι θα πάρουν μέτρα για να περάσει και να φτάσει στο λαό, τον ίδιο λαό που του έχουν προκαλέσει ασφυξία με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει. Ο αυτοανακηρυγμένος «Πρόεδρος» - μαριονέτα των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, ξαναζήτησε από τους στρατιωτικούς «να μην εμποδίσουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, γιατί αλλιώς διαπράττουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο έχουν καταγγείλει ότι η «βοήθεια» που έχει συγκεντρωθεί στη μεθοριακή κολομβιανή πόλη Κούκουτα είναι το πρόσχημα για την επέμβαση και τα σχέδια ανατροπής. Ταυτόχρονα, ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος απέρριψε την πρόταση της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφής, όπου συμμετέχουν χώρες της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και την οποία στηρίζει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για «διάλογο και ελεύθερες εκλογές». Στην Ομάδα αυτή συμμετέχουν και χώρες όπως οι Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, που αναγνωρίζουν τη μαριονέτα Γκουαϊδό, ενώ όπως φάνηκε διαφοροποιήθηκαν το Μεξικό και η Βολιβία.

Πάντως ο Μαδούρο δήλωσε ότι δέχεται τον «μηχανισμό του Μοντεβιδέο», πρόταση του Μεξικού και της Ουρουγουάης για έναν διάλογο χωρίς όρους και απειλές, σε τέσσερις φάσεις: «Αμεσος διάλογος, διαπραγμάτευση, υπογραφή των συμφωνιών και εφαρμογή των δεσμεύσεων». Τόνισε ότι «στόχος πρέπει να είναι η ανάκαμψη και η σταθεροποίηση της οικονομίας, η παραγωγή πλούτου» και επανέλαβε ότι δέχεται και τη διαμεσολάβηση του Πάπα για πραγματοποίηση νέων βουλευτικών άμεσα και προεδρικών όταν τελειώσει η θητεία του, το 2025, κάτι που απορρίπτουν η αντιδραστική αντιπολίτευση και οι πάτρωνές της.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας επίσης ζήτησε χτες την υποστήριξη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων, επικαλούμενος τις επιπτώσεις τους στις τιμές του πετρελαίου και δυνητικούς κινδύνους για άλλα μέλη του Οργανισμού. Ο ΟΠΕΚ, από την εμπειρία και του παρελθόντος, τείνει να μην εμπλέκεται σε πολιτικές διενέξεις που αφορούν μεμονωμένα μέλη του. Παρόμοια θέση είχε πάρει και σε αντίστοιχο αίτημα του Ιράν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γενικός ελεγκτής του κράτους της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα κατά του Γκουαϊδό για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και για αποδοχή μεγάλων ποσών από το εξωτερικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή της Αθήνας για την πρόσκληση του πραξικοπηματία Γκουαϊδό(2020-10-01 00:00:00.0)
Να συντρίψουμε τις μαριονέτες του ιμπεριαλισμού(2019-05-02 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση με διαδηλώσεις(2019-03-08 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ωμή επέμβαση από ΗΠΑ και ΕΕ(2019-02-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ωμές παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ(2019-01-29 00:00:00.0)
Ξανά στο στόχαστρο του αμερικανοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού(2019-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ