Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ανησυχία από τη Ρωσία για την επέκταση του ΝΑΤΟ

Χαρακτηριστική η συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα

ΣΚΟΠΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και την αναπόφευκτη ένταση των ανταγωνισμών στην περιοχή, με την επίσπευση των διαδικασιών για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και άλλων χωρών στο ΝΑΤΟ, επισημαίνει με συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στο ελληνικό παράρτημα της ρωσικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Sputnik» ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ.

«Αυτό που αναμφίβολα δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι η ένταξη μίας ακόμη χώρας στο ΝΑΤΟ... Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί σοβαρή παραβίαση της σταθερότητας. Ενας απλός λόγος: Αν μια χώρα γίνει μέλος της Συμμαχίας, η στρατιωτική υποδομή του μπλοκ μπορεί να εμφανιστεί στην επικράτειά της, πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα λάβουμε και ορισμένα μέτρα, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δική μας ασφάλεια. Το ένα συνεπάγεται το άλλο. Με όλα αυτά, βήμα προς βήμα, υπονομεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης, κληθείς να σχολιάσει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε επόμενο σημείο άσκησε κριτική στη διαδικασία «επισημοποίησης» της συμφωνίας, τονίζοντας πως έγινε «με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μίας από τις χώρες», επειδή η διαδικασία επικύρωσης «αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας» μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς αν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ικανοποιήσει τις δύο χώρες, ο Ρώσος πρέσβης απέφυγε να ασκήσει κριτική στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι η ρωσική πλευρά διαφωνεί με τον τρόπο επίτευξης της συμφωνίας και το «πώς υπαγορεύτηκαν όλα αυτά - και υπαγορεύτηκαν από την επιθυμία να μπει γρήγορα μια χώρα στο ΝΑΤΟ, όπως αποφασίστηκε στην Ουάσιγκτον, αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία, διότι υπονομεύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των μονοπωλίων Ενέργειας, που εντείνεται ευρύτερα στην περιοχή, επιχειρηματολογώντας υπέρ της επέκτασης του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream». Επανέλαβε ότι η κατασκευή του αγωγού θα αποτελέσει «ισχυρό παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη». Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα ότι πέρυσι οι ελληνικές προμήθειες ρωσικού αερίου «αυξήθηκαν πάνω από 10%».

Ανησυχία ΝΑΤΟικού στρατηγού

Το ίδιο 24ωρο, «ανήσυχος» - για τους δικούς του λόγους - εμφανίστηκε και ο διοικητής της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), υποστράτηγος Λορέντζο ντ' Αντάριο. Μιλώντας στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε», ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος επισήμανε: «Είμαι ανήσυχος για τις συνέπειες των πολιτικών δραστηριοτήτων από δηλώσεις, ρητορική, ενέργειες που μπορεί να είναι πολιτικές εκ φύσεως αλλά να έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια».

Οι σιβυλλικές δηλώσεις του ΝΑΤΟικού αξιωματούχου σημειώνονται σε μία περίοδο κατά την οποία διαπιστώνονται διαφωνίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης στο προτεκτοράτο να προχωρήσει στη δημιουργία στρατού (με τις ευλογίες των ΗΠΑ).

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί στην Πρίστινα η χτεσινή έκτακτη συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι, τον πρόεδρο της Βουλής Κάδρι Βέσελι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φατμίρ Λιμάζ. Κατά το βαλκανικό πρακτορείο IBNA, οι αξιωματούχοι έθεσαν στο επίκεντρο της συνάντησής τους την «πλατφόρμα διαλόγου με τη Σερβία», την οποία αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στο Κοινοβούλιο. Φέρεται επίσης πως συζήτησαν την απαίτηση των ΗΠΑ να άρουν άμεσα τους δασμούς 100% σε εισαγωγές από Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή της σερβικής κυβέρνησης στο «διάλογο».

Και αναγγελία για «αλβανική άνοιξη»!

Νωρίτερα, το πολιτικό θερμόμετρο στην Πρίστινα ανέβηκε μετά την ανακοίνωση του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος της Αυτοδιάθεσης», Αρμπεν Κούρτι, που κάλεσε τους υποστηρικτές του τις επόμενες μέρες να ξεχυθούν στους δρόμους και να ξεκινήσουν μία «αλβανική άνοιξη»! Ο Κούρτι, που την περασμένη βδομάδα μετέβη στα Τίρανα, δήλωσε πως «όλοι σε Αλβανία και Κόσοβο θα πρέπει να ετοιμάζονται για την αλβανική άνοιξη», τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα για ένωση του αλβανικού έθνους».

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, το επικείμενο παζάρι Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου για την επίτευξη «τελικής συμφωνίας ομαλοποίησης» των μεταξύ τους σχέσεων και οι στόχοι της σερβικής κυβέρνησης για ένταξη στην ΕΕ τέθηκαν χτες στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στο Βελιγράδι ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσις και ο Γερμανός πρέσβης Τόμας Σίεμπ.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν μεταξύ άλλων ότι οι διμερείς σχέσεις είναι «σε ιστορικά υψηλό επίπεδο» και ότι έχουν «σταθερό θεμέλιο για συνεχή βελτίωση του πολιτικού διαλόγου», δίνοντας ώθηση στην περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας. Ο δε Σέρβος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκθειάσει τις ικανότητες της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, λέγοντας πως κάθε τους συνάντηση του δίνει ευκαιρία να μάθει ...«κάτι καινούργιο από την εμπειρία της και τη γενναιότητα με την οποία ηγείται της Γερμανίας και της Ευρώπης».

Βόρεια Μακεδονία

Στα Σκόπια, πάντως, οι ρωσικές ενστάσεις καταγράφονται δίχως να επηρεάζουν επί του παρόντος την ευρωατλαντική ορμή. Η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και των πρόσφατων συνταγματικών τροποποιήσεων ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες, με την αλλαγή των πινακίδων και των σημάνσεων που έφεραν την παλιά ονομασία της χώρας με τη νέα, της Βόρειας Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ θα έχει μέσα στις επόμενες μέρες και την πρώτη (μετά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών) συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Αλ. Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Ασφαλείας του Μονάχου, καθώς το Σάββατο θα απονεμηθεί και στους δύο το βραβείο «Ewald von Kleist», που κατά το παρελθόν πήραν και άλλοι για τις υπηρεσίες σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

Το ίδιο διάστημα, ξαναζεσταίνεται το προεκλογικό θερμόμετρο, καθώς επισημοποιήθηκαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 21 Απρίλη και ο δεύτερος στις 5 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ