Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Συγκλίσεις και παζάρια για την κατακρεούργηση της «προστασίας» στην πρώτη κατοικία

Από το χτεσινό Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Από το χτεσινό Γιούρογκρουπ
Στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» παραδόθηκε ένα πρώτο πρόπλασμα του κυβερνητικού σχεδίου για την ουσιαστική διάλυση της παρεχόμενης δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια της λαϊκής οικογένειας.

Οι αντιλαϊκές «επεξεργασίες» και η «κοπτοραπτική» είχαν την τιμητική τους στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Οπως όλα δείχνουν, καταγράφονται συγκλίσεις στην κατακρεούργηση των νέων κριτηρίων «προστασίας», σε ό,τι αφορά τόσο το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος όσο και αυτό για την εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας.

Ενόψει δε της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, για την επόμενη βδομάδα προγραμματίζεται νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, προκειμένου - όπως διαφαίνεται - να πέσουν οι τελευταίες αντιλαϊκές «πινελιές».

Βασικός άξονας του υπό κατάθεση νομοσχεδίου είναι η κατάργηση διάταξης (άρθρο 9) του νόμου 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) αναφορικά με τη δυνατότητα του δανειολήπτη να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να τύχει προστασίας για την πρώτη κατοικία. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να σφίξει ακόμα περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών, αφήνοντας τα αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά στο «έλεος» των τραπεζών. Ταυτόχρονα, προωθούνται λύσεις στο πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού», μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά χρέη. Στην ίδια «αυτόματη» διαδικασία εντάσσονται οι οφειλές για την πρώτη κατοικία, ενδεχομένως και άλλα χρέη νοικοκυριών, όπως προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Την ίδια ώρα και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια συνεχίζονται, οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, επί των οποίων και καταγράφονται οι συγκλίσεις κυβέρνησης και τραπεζικών ομίλων, εστιάζουν στους παρακάτω άξονες:

-- Εισοδηματικά κριτήρια. Λόγος γίνεται για «επίπεδο προστασίας», σε ετήσια οικογενειακά εισοδήματα, της τάξης των 20.000 ευρώ. Σήμερα τα ποσά αυτά, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, διαμορφώνονται μέχρι 40.000 ευρώ.

-- Αξία πρώτης κατοικίας. Η «προστασία» πέφτει στην περιοχή των 120.000 ευρώ. Σήμερα το περιουσιακό κριτήριο «προστασίας» ξεκινά από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει μέχρι 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

-- Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα μπορούν να «προσφέρουν» «κουρέματα» δανείων ή επιμηκύνσεις αποπληρωμών (σε αυτούς που προσφεύγουν στον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» και πληρούν τα κριτήρια). Το ζήτημα αυτό συγκαταλέγεται στους κεντρικούς άξονες των αντιλαϊκών διεργασιών, καθώς αποτελεί τμήμα της διαδικασίας για την απομείωση των προβληματικών δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρακτική αυτή θα βασιστεί στη σχέση τρέχουσας αξίας του δανείου (σημερινό υπόλοιπο) προς την αξία ακινήτου. Σε αυτό το πλαίσιο, «κούρεμα» θα προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις οφειλετών με τρέχον χρέος μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου και όχι για το αντίθετο.

Βέβαια, η πρακτική αυτή διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών, με κριτήριο το μεγαλύτερο τίμημα που έχουν να περιμένουν, είτε από τον δανειολήπτη είτε μέσω πλειστηριασμών...

Οι «προκλήσεις» των βιομηχάνων

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του, θέτοντας την αντιλαϊκή ατζέντα, επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση, η συγκυρία δεν επιτρέπει εφησυχασμό και απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση προκλήσεων όπως του ζητήματος των κόκκινων δανείων, της πλήρους άρσης των capital controls και της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κινδύνων που ενδεχομένως προκύψουν λόγω προεκλογικών παροχών και επικείμενων δικαστικών αποφάσεων που μπορεί να ανατρέψουν τις περικοπές συντάξεων στο παρελθόν».

Παράλληλα, ο ΣΕΒ εστιάζει σε «ουσιαστικές καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, και ειδικότερα στον τομέα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που απαιτούν επίσπευση των διαδικασιών». Αυτές, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο μηνιαίο δελτίο, θα στηρίξουν τη μείωση του υψηλού κόστους Ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, ως αντίμετρο στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, αξιώνουν νέες παρεμβάσεις με κατεύθυνση τη «μείωση της φορολογίας της εργασίας και των εισφορών», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας.

Από την πλευρά του, ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΣΒΕ), όπως υπογράφει τη σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδος (ΣΒΒΕ) - ονομασία που διατηρεί στο λογότυπό του - σημειώνει ότι «οι κίνδυνοι που υποσκάπτουν την ανάπτυξη είναι κατά κύριο λόγο πολιτικοί» και αξιώνει την άμεση νομοθέτηση της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων στα επιχειρηματικά κέρδη, από 15% στο 10%, για τη χρήση του 2018. «Θυμίζοντας» στην κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της, ο ΣΒΕ αναφέρει ότι η «συγκεκριμένη μείωση υπάρχει ως πρόβλεψη στο κείμενο του προϋπολογισμού για το 2019, ενώ έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

«Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους θεσμούς και τα ανοιχτά ζητήματα είναι συγκεκριμένα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, δείχνοντας βέβαια προς την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπονται στην τρέχουσα «μεταπρογραμματική» «αξιολόγηση».

Από την πλευρά του Γιούρογκρουπ, ο επικεφαλής του, Μ. Σεντένο, προανήγγειλε και την επόμενη δέσμη αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Οπως είπε, «οι κίνδυνοι που υποσκάπτουν την ανάπτυξη είναι κατά κύριο λόγο πολιτικοί», διευκρινίζοντας ότι απαιτείται η εφαρμογή μέτρων με τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των οικονομιών από τους κινδύνους».

Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία δεν υπήρχε στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης, που επικεντρώθηκε στη «σημαντική επιβράδυνση» των ρυθμών ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ εστίασε στους άξονες της τόνωσης των επενδύσεων, ιδιαίτερα των «δημόσιων επενδύσεων», και βέβαια στην επιλογή των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Σε αυτό το επίπεδο, έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων γύρω από τους τρόπους χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Παράλληλα, το Γιούρογκρουπ πρότεινε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Φ. Λέιν, για τη θέση μέλους στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σε αντικατάσταση του απερχόμενου Π. Πράετ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ