Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταδικάζει την απαράδεκτη εξίσωση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τα θύματά της

Την απαράδεκτη προσπάθεια εξίσωσης των θυτών της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής με τα θύματά της, που ξεκίνησε το Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε την Παρασκευή το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, καταδίκασε η Ενωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση που κατέθεσε στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

Θυμίζουμε ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε την Παρασκευή, σε δεύτερο βαθμό (έφεση), η δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στις 7/11/2012 σε βάρος μελών της ΚΝΕ που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά και εργατών που έτρεξαν σε υποστήριξή τους, υιοθέτησε την απαράδεκτη λογική της εξίσωσης της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τα θύματά της, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα. Και παρά την πρόταση της εισαγγελέα για αθώωση των τριών θυμάτων και ενώ από την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι οι δύο χρυσαυγίτες έδρασαν ως τάγμα εφόδου, με δολοφονικό οπλισμό, με χτυπήματα στοχευμένα και με εντολές από τον πολιτικό τους καθοδηγητή, το δικαστήριο μείωσε τις ποινές των χρυσαυγιτών και καταδίκασε τα δύο από τα τρία θύματα!

Συγκεκριμένα, καταδίκασε τα μέλη της Χρυσής Αυγής Τ. Διχταπανίδη και Ι. Παναγιωτίδη σε 9 και 15 μήνες φυλάκιση αντίστοιχα, για τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της οπλοχρησίας, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 21 μήνες φυλάκιση.

Από τα θύματα της επίθεσης αθώωσε τον έναν και καταδίκασε σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή τους άλλους δύο. Από την επίθεση των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής ένα από τα θύματα που καταδικάστηκε νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και το άλλο υπέστη τραύματα στο γόνατο και το κεφάλι.

Το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Καταδικάζουμε ως απαράδεκτη τη λογική των δύο άκρων που υιοθέτησαν τα δύο δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα την καταδίκη των χρυσαυγιτών, αλλά και την καταδίκη των θυμάτων τους επειδή αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν.

Ως νέοι δικηγόροι, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να αντιπαλέψουμε το φασισμό και δη την πιο εγκληματική μορφή του, αυτήν της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από κάθε μετερίζι. Η εξίσωση του φασίστα με αυτόν που τον πολεμά μόνο αέρα στα πανιά της Χρυσής Αυγής μπορεί να δώσει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην ίδια ακριβώς ρότα κινείται η γραμμή της υπεράσπισης στην εδώ και 4 χρόνια εκκρεμή δίκη της Χρυσής Αυγής, της οποίας μόνιμη επωδός είναι η επίκληση στοιχείων ασχέτων με τη διαδικασία, τα οποία προσπαθούν να εξισώσουν τη δράση εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και κομμάτων με τη δολοφονική τους δράση. Ως εργαζόμενοι και προοδευτικοί νέοι επιστήμονες, δεν θα σταθούμε αμέτοχοι στην προσπάθεια στο όνομα της "τυφλής δικαιοσύνης" να νομιμοποιηθεί ουσιαστικά η δράση της Χρυσής Αυγής, ειδικά σε μια περίοδο όπου η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ