Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Με προτάσεις πανομοιότυπες - βγαλμένες απευθείας από τα συρτάρια του κεφαλαίου - προσέρχονται σήμερα όλα τα αστικά κόμματα στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα συζήτησης την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση, που θα γίνει στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης, θα αφορά τις προτάσεις αναθεώρησης που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς είναι αυτές που συγκέντρωσαν τις υπογραφές 50 βουλευτών, όπως απαιτείται.

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που όρισε χτες η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, θα είναι διήμερη, που σημαίνει ότι θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο, λόγω του αριθμού των προτάσεων, η ψηφοφορία να γίνει την Πέμπτη.

Οι προτάσεις που θα ψηφιστούν σε αυτήν τη φάση, θα συζητηθούν στη δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στα μέσα του Μάρτη και θα είναι αυτή η οποία θα έχει τον τελικό λόγο για τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος που θα τεθούν στην κρίση της επόμενης, λεγόμενης αναθεωρητικής, Βουλής.

Κοινό στόχο των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όσο και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, αποτελεί η παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, της κυβερνητικής «σταθερότητας» για την άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής και συνολικά τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εξάλλου, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «έδωσαν τα χέρια» την περασμένη βδομάδα, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, μεταξύ άλλων και για την αναθεώρηση του άρθρου 32, συμφωνώντας και οι δύο να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Αναθεώρηση με την οποία συμφωνούν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Πανομοιότυπες ήταν οι προτάσεις τους, πέρα από διαδικαστικές διαφωνίες, για αλλαγές στην «πρόταση δυσπιστίας» ή «μομφής», έτσι ώστε να μην οδηγεί σε πτώση της κυβέρνησης και σε πρόωρες εκλογές.

Σε κοινό έδαφος - αυτό της αναστήλωσης του «κύρους» του αστικού πολιτικού συστήματος που έχει κλονιστεί αρκετά στα μάτια του λαού, λόγω των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων αλλά και με τα αλισβερίσια και τα σουλάτσα βουλευτών από το ένα αστικό κόμμα στο άλλο - προωθούνται και οι προτάσεις, όπως η αλλαγή της διάταξης περί ευθύνης υπουργών, ο περιορισμός στη θητεία των βουλευτών, η αλλαγή του άρθρου περί βουλευτικής ασυλίας κ.λπ. Ετσι, από κοινού, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν στην αναθεώρηση του άρθρου 62 για τη βουλευτική ασυλία, του άρθρου 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών. Εχουν δε κατατεθεί διαφορετικές προτάσεις για τη θητεία των βουλευτών.

Από κοινού πλασάρουν τα ψευδεπίγραφα συνθήματα, όπως είναι η «εμβάθυνση της δημοκρατίας» και η «προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων», που είναι ο τρίτος άξονας των προτάσεων των αστικών κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπου συμπεριλαμβάνονται οι προτάσεις για τα δημοψηφίσματα, τη δήθεν προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων που είτε αποτελούν τυπικές διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα είτε ακόμα και «φερετζέ» αλλαγών επί το αντιδραστικότερο.

Για παράδειγμα, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «με νόμο τίθενται οι γενικοί, ελάχιστοι όροι προστασίας των εργαζομένων, με σεβασμό των ορίων των διεθνών συμβάσεων και της αρχής της ανθρώπινης αξίας. Ειδικότεροι όροι εργασίας και ο ελάχιστος μισθός ρυθμίζονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με διαιτητικές αποφάσεις που εξομοιώνονται πλήρως με συλλογικές συμβάσεις». Ολα αυτά κι ενώ ο ίδιος ενεργοποίησε το μνημονιακό νόμο της ΝΔ, το γνωστό πλέον ως νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτερο μισθό, ο οποίος θα καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό.

Παράλληλα, ακόμα και υπερώριμα αιτήματα για αστικούς εκσυγχρονισμούς όπως ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας, όχι μόνο πήγαν στις ελληνικές καλένδες, αλλά παραπέρα προωθείται και ο επιχειρηματικός εναγκαλισμός τους, όπως μέσα από τις κυβερνητικές προτάσεις για το Ταμείο Διαχείρισης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Το ΚΚΕ συμμετέχει στη συνταγματική αναθεώρηση αναδεικνύοντας προτάσεις για την προστασία και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, καλώντας το λαό να τα μετατρέψει σε στόχους πάλης, αναδεικνύοντας παράλληλα ότι είναι αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει συνολικά «προοδευτικό», «δημοκρατικό» Σύνταγμα στο πλαίσιο της εξουσίας του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ