Τρίτη 12 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία ενισχύει τη «στρατιωτική μηχανή» της

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν εγκαινίασε το πρώτο κατασκοπευτικό πλοίο της Αγκυρας

Από την τελετή καθέλκυσης της νέας τουρκικής φρεγάτας

Murat_Kula

Από την τελετή καθέλκυσης της νέας τουρκικής φρεγάτας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τα βήματα που έχει κάνει η χώρα του στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας διαφήμισε και υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συμμετέχοντας στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου μεγάλου κατασκοπευτικού πλοίου της χώρας του, μίλησε για ανάγκη που «έγινε πιο επιτακτική και κρίσιμη εξαιτίας των απειλών στη Συρία αλλά και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Οπως λέω πάντα: Εκείνοι που δεν έχουν "παρουσία στο έδαφος" (σ.σ. στο πεδίο της στρατιωτικής αναμέτρησης), δεν θα έχουν ούτε και θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η γεωγραφική θέση της Τουρκίας «δεν επιβάλλει να είμαστε ισχυροί μόνο στην οικονομία, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, αλλά πρέπει να είμαστε και σε επίπεδο πληροφοριών (σ.σ. κατασκοπείας)» και περιγράφοντας την ανησυχία που προκαλούν στο τουρκικό κεφάλαιο οι ανακατατάξεις σε όλη την περιφέρεια, πρόσθεσε: «Η Τουρκία, με την εθνική ασφάλεια που έχει αναπτύξει αυτή την περίοδο, έχει γκρεμίσει τις ελπίδες κάποιων. Εχουμε αυξήσει τον αριθμό UAV και SΙHA (σ.σ. μη επανδρωμένα αεροχήματα) και παρέχουν ασύμμετρη ισχύ στις μονάδες ασφαλείας μας για την παρακολούθηση και την εξουδετέρωση τρομοκρατών (ειδικά του ΡΚΚ)».

Συνέχισε προκλητικά ότι «το εμπάργκο (σ.σ. όπλων που υποτίθεται εφαρμόστηκε για να στηρίξει τις διπλωματικές συνομιλίες) που εφαρμόστηκε εναντίον της χώρας μας, οι πιέσεις, οι απειλές και οι εκβιασμοί κατά την "ειρηνευτική επιχείρηση" στην Κύπρο το 1974, άφησαν βαθιά σημάδια στη μνήμη του λαού μας».

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, το νέο τουρκικό πλοίο είναι η φρεγάτα «Ufuk» («Ορίζοντας»), έχει μήκος 99,5 μέτρα και πλάτος 14,4 μέτρα, ενώ η ολοκλήρωσή του εντάσσεται στο πρόγραμμα κατασκευής πολεμικών πλοίων «MΙLGEM». Μπορεί να επιχειρεί 45 μέρες συνεχόμενα.

Στην τελετή καθέλκυσης μίλησε και ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, που επανέφερε τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» που το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα.

26 Φλεβάρη η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η «άτυπη» συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα γίνει στις 26 Φλεβάρη, στο σπίτι της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Ακιντζί επανέλαβε ότι η παραχώρηση πολιτικής ισότητας στους Τουρκοκύπριους είναι κρίσιμο ζήτημα για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά και ότι αποκλείει «μια διαδικασία ανοιχτού τέλους». Τάχθηκε υπέρ μιας «μοντέρνας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας» και υποστήριξε ότι «η λύση που θα βρεθεί μπορεί να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, μπορεί να δημιουργήσει νέες δυνατότητες συνεργασίας. Η λύση θα συμβάλει στο να διαμορφώσει η Κύπρος νέες σχέσεις με την Τουρκία, στην ελληνοτουρκική φιλία, στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και στην περιφερειακή ειρήνη. Κανείς δεν χάνει κάτι, αλλά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κερδίζουν...».

Και τα σχέδια της «TOTAL»

Οι αντιθέσεις και τα παζάρια στη Μεσόγειο δυναμώνουν, πάνω στα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται για τον μεγάλο ορυκτό πλούτο της περιοχής.

Ενδεικτικές είναι οι νέες επισημάνσεις του διευθύνοντα συμβούλου του γαλλικού κολοσσού «TOTAL», Πατρίκ Πουγιανέ, που από ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο τόνισε πως η εταιρεία είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο. Πρόσθεσε δε ότι η γαλλική εταιρεία εξετάζει και την ανάπτυξη μονάδων διύλισης για πετροχημικά προϊόντα στην Αίγυπτο, όπου ήδη έχει επενδύσει στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ