Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Με ατζέντα επεμβάσεων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Οι επιδιώξεις της ΕΕ για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και ταυτόχρονα η προώθηση της πλήρους ατζέντας για τη λεγόμενη «Ανατολική Εταιρική Σχέση» με χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία κυριάρχησαν στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βουκουρέστι (31 Γενάρη).

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ κατέληξαν στη δημιουργία μιας «διεθνούς ομάδας επαφών» για τη διαμεσολάβηση στη Βενεζουέλα, δηλαδή για άμεση επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκπροσωπήθηκε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλο, συμμετέχει ενεργά στη βρώμικη αυτή νέα αποστολή (βλέπε σχετικά σελ. 40).

Ακόμη οι ΥΠΕΞ συζήτησαν τη διεύρυνση της ΕΕ με ενίσχυση των σχέσεων με ανατολικά κράτη στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», αλλά και την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία, που μπαίνει σε ισχύ αυτόν το μήνα και έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι τον Μάρτη η ΕΕ θα πραγματοποιήσει διεθνή συνάντηση για τη Συρία και τον Απρίλη θα γίνει η ετήσια σύνοδος με την Κίνα, με την Μογκερίνι να σημειώνει ότι έχει επιτευχθεί «ένας αξιόπιστος συντονισμός σε διεθνή ζητήματα» όπως το κλίμα ή η διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org