Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ»
Τελική ευθεία για το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Στην τελική ευθεία για την επιβολή και του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα περνούν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί «θεσμοί» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM), με τη συμβολή και του ΔΝΤ σε ρόλο «συμβούλου» στο πρόγραμμα της «ενισχυμένης εποπτείας».

Η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό των εγχώριων τραπεζών, των μεγαλομετόχων τους και ακόμη των διαφόρων funds που οσμίζονται κέρδη από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και βέβαια των επιχειρηματικών ομίλων, σε ρόλο «επισπεύδοντα» παίρνει πάνω της την «ευθύνη» για την υπό διαμόρφωση νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με την ισοπέδωση του καθεστώτος δικαστικής προστασίας, που βρίσκεται «προ των πυλών». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, προλειαίνοντας το έδαφος συνέδεσε το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών με την «αποτροπή» και νέου κύκλου ανακεφαλαιοποιήσεων. Οπως είπε, «η μείωση των "κόκκινων" δανείων πρέπει να είναι κοινωνικός στόχος», επειδή «είμαστε χώρα με τα περισσότερα "κόκκινα" δάνεια» και «αν δεν προσέξουμε» μπορεί να «απαιτηθούν νέα κεφάλαια και δυστυχώς θα κληθεί να τα βάλει πάλι ο Ελληνας φορολογούμενος», ενώ «η κατάρρευση των τραπεζών δυστυχώς γίνεται παράγοντας κατάρρευσης χωρών ολόκληρων».

Πέρα από τον ωμό εκβιασμό που επιχειρείται, καλώντας το λαό να αποδεχτεί τους πλειστηριασμούς για να μην κληθεί να πληρώσει μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό: Σε συνδυασμό με την κατάργηση του λεγόμενου νόμου Κατσέλη, ο αντιλαϊκός σχεδιασμός περιλαμβάνει έτσι κι αλλιώς και τη νέα φουρνιά με τα κρατικά πακέτα στήριξης και διάσωσης των τραπεζών. Πρόκειται για τη μεταφορά πακέτων με προβληματικά δάνεια δεκάδων δισ. ευρώ από τις τράπεζες σε εταιρείες «ειδικού σκοπού», κάτω από καθεστώς κρατικών εγγυήσεων, «διασφαλίσεων» και προνομίων. Μάλιστα, η κυβέρνηση μετά από υποδείξεις των «θεσμών» υιοθέτησε και τις δυο «εναλλακτικές» προτάσεις (από Τράπεζα της Ελλάδας και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), που υπάρχουν για τον σκοπό αυτό. Στόχος είναι να περάσουν και οι δυο προτάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου ο καθένας από τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους να επιλέξει «λύση» ή κάποιο συνδυασμό κομμένο και ραμμένο στα δικά του μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, ενώ αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των επόμενων κύκλων «μεταμνημονιακής αξιολόγησης».

Διεργασίες με «επείγον» αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα

Την ίδια ώρα, οι 16 «εκκρεμότητες» της τρέχουσας «αξιολόγησης» συζητήθηκαν την Πέμπτη στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος εντοπίστηκαν «καθυστερήσεις», σε μια εξέλιξη που φέρνει «μια ώρα αρχύτερα» τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Ολα αυτά ενόψει των εκθέσεων που δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Φλεβάρη και αφορούν την αποτίμηση της τρέχουσας «αξιολόγησης» καθώς και τον φετινό κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπου η ελληνική οικονομία έχει ενταχθεί στη λίστα με τις οικονομίες που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση», αναφορικά με «μακροοικονομικές ανισορροπίες».

Αμέσως στη συνέχεια (28/2) συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Μάρτη, όπου, σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να επικεντρώσει στα ευρήματα της τρέχουσας «αξιολόγησης», έχοντας ως «καρότο» για την εφαρμογή των μέτρων την εκταμίευση της δόσης από τα «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης του 2012.

Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση «καλείται» να έχει προχωρήσει το αντιλαϊκό έργο (για αυτή τη φάση) περί τα μέσα Φλεβάρη και σε κάθε περίπτωση πριν από την έκθεση της Κομισιόν. Θέμα ημερών είναι η υποβολή της κυβερνητικής πρότασης για την πρώτη κατοικία προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλείνει αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» με φόντο τη 2η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση»(26/2/2019)
Στα σκαριά η δεύτερη «αξιολόγηση»(8/1/2019)
«Κλειδώνουν» αντιλαϊκά μέτρα και «εποπτεία» σε ορίζοντα δεκαετιών(20/6/2018)
Αναζητούν «σαφήνεια» στην αντιλαϊκή πολιτική για την προσέλκυση «επενδυτών»(6/10/2017)
Αμεση κλιμάκωση σε ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής(17/3/2017)
Επιταχύνεται η «αξιολόγηση», στα «σκαριά» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα(8/11/2016)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org