Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προετοιμασία για νέες αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις

Τροχιοδεικτικές για «μοντέλο Πρεσπών» στη διευθέτηση του Κυπριακού ρίχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας ρόλο κρίκου στη στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ - Κύπρου

Ο Ελληνας πρωθυπουργός με τους Προέδρους Γαλλίας και Κύπρου, στη Σύνοδο των «MED7» την περασμένη Τρίτη

Copyright 2016 The Associated

Ο Ελληνας πρωθυπουργός με τους Προέδρους Γαλλίας και Κύπρου, στη Σύνοδο των «MED7» την περασμένη Τρίτη
Το σχόλιο που έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, την περασμένη Τετάρτη, δεν ήταν καθόλου τυχαίο: Εισπράττοντας κι άλλα συγχαρητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών, έσπευσε να χαρακτηρίσει την υπογραφή της «σημαντική εξέλιξη» που «θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε (...) μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

Οπως σχολίασε την ίδια μέρα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, οι δηλώσεις αυτές «είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, αφού στην ουσία παραπέμπουν ευθέως σε πιο ενεργή παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις, όπως ακριβώς έγινε και με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες τον κυπριακό λαό, καθώς δεν είναι δυνατόν αυτοί που υπέθαλψαν την τουρκική εισβολή και ανέχονται εδώ και 45 χρόνια την τουρκική κατοχή, να είναι παράγοντες μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας διαιωνίζεται, επίσης, το πρόβλημα και αναζητείται διχοτομική λύση».

Στο επίκεντρο γεωπολιτικών και επενδυτικών σχεδίων

Το παζάρι για το Κυπριακό είναι μέρος του παζλ των διευθετήσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί «μαγνήτη» γεωπολιτικών και επενδυτικών σχεδίων και ανταγωνισμών, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει αποστολές για την υπεράσπιση και προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων, επιδιώκοντας να αποσπάσει οφέλη για την ελληνική αστική τάξη.

Πλήρως στρατευμένη στο ΝΑΤΟικό στόχο για διατήρηση της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο και για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο για το ελληνικό κεφάλαιο σε μια περιοχή όπου «διασταυρώνονται» ανταγωνιστικά σχέδια, σε μέτωπα όπως αυτό της Συρίας και συνολικότερα της Μέσης Ανατολής.

Επιδίωξή της είναι να προχωρήσει ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός και μέσα από εκεί να κατοχυρώσει το ρόλο του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ στην περιοχή, προκειμένου η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο από και προς την ΕΕ, προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις, από τις οποίες εξαρτάται μακροπρόθεσμα η σταθεροποίηση και βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Ελλάδα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, όπως φάνηκε και στην 5η Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Μάλτα) που έγινε την Τρίτη στην κυπριακή πρωτεύουσα, ιεραρχώντας μεγάλα σχέδια στο στρατηγικής σημασίας κλάδο της Ενέργειας. Θυμίζουμε ότι τα μονοπώλια Γαλλίας και Ιταλίας διατηρούν δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ και επομένως εμπλέκονται άμεσα στο σχεδιασμό και στο παζάρι για τον τρόπο και το δρόμο διοχέτευσης του φυσικού αερίου στις αγορές.

Ετσι, καθόλου τυχαία, στη «Διακήρυξη της Λευκωσίας» που εγκρίθηκε, τονίζεται ότι «ο στόχος της ενεργειακής ασφάλειας παραμένει κυρίαρχης σημασίας» και αναγνωρίζεται ότι «η περιοχή της δυτικής και της ανατολικής Μεσογείου αποτελεί στρατηγικής σημασίας διάδρομο για την προμήθεια αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποδομών αερίου όπως ο αγωγός "EastMed", συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική της (Ευρωπαϊκής) Ενωσης για τη διαφοροποίηση των (ενεργειακών) πηγών, παρόχων και δρόμων (μεταφοράς), ως μέρος της πολιτικής της Ενωσης για τη στρατηγική ενεργειακή ασφάλεια που προϋποθέτει επίσης καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών - μελών (της ΕΕ) και των περιοχών της δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού».

«Η σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία»

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές της «Διακήρυξης» στη «σημασία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία», με τους «7» να επαναλαμβάνουν τη «δέσμευσή» τους για «διατήρηση ανοιχτού διαλόγου, αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και συνεργασίας σε ουσιαστικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο».

Μάλιστα, γίνεται ειδική έκκληση στην Αγκυρα για «άρση των περιορισμών που αφορούν τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά (της), τον εναέριο χώρο της, σε σχέση με την Κύπρο και τις ευρωπαϊκές εταιρείες που σχετίζονται με την Κύπρο», την οποία (άρση) και χαρακτηρίζουν «ευεργετική για όλη την περιοχή».

Αλλά και στις δηλώσεις του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η Σύνοδος συζήτησε ιδιαίτερα «για τις περιφερειακές εξελίξεις» αλλά «και για την Τουρκία», «για τη σημασία που έχει η συνεργασία και ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία σε μία σειρά από τομείς».

Αλλωστε, μέσα σε αυτές τις συνθήκες στις αρχές της βδομάδας αναμένεται και η επίσημη συνάντηση του Τσίπρα στην Τουρκία, όπου - όπως εξήγησε και ο ίδιος - θα μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ αλλά και κάθε χώρας - μέλους ξεχωριστά θα πρέπει να βασίζονται «στον αμοιβαίο σεβασμό», περιγράφοντας έτσι το σκληρό αλισβερίσι, που φυσικά παρασέρνει και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, την κατάσταση στο Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ κ.λπ.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση των διχοτομικών λύσεων που βρίσκονται σταθερά πάνω στο τραπέζι, είναι ψηλά στην ατζέντα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με το βλέμμα στραμμένο και στις αξιώσεις της Τουρκίας να κατοχυρώσει αυξημένο ρόλο στην εκμετάλλευση και μεταφορά των υδρογονανθράκων της Ανατ. Μεσογείου.

Γι' αυτό άλλωστε προωθείται η μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να αποτελέσει «ομπρέλα» σε ένα μελλοντικό σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο, που θα διευκολύνει τη διευθέτηση του Κυπριακού. Απ' αυτήν την άποψη δεν ξαφνιάζει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εξελίσσεται σε κρίκο για τη στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ - Κύπρου και την ενεργότερη παρουσία της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην περιοχή, διαθέτοντας γι' αυτόν το σκοπό και στρατιωτικές υποδομές και μέσα.

Πολυμερείς συνεργασίες

Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι απανωτές αναφορές στη σημασία σχεδίων, όπως η κατασκευή του αγωγού «EastMed» (που θα μεταφέρει αέριο από τη ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη), που συν τοις άλλοις αποτελεί και σημαντικό «επισφράγισμα» της συμμαχίας με το Ισραήλ. Μίας δύναμης με την οποία επίσης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει σε νέα επίπεδα το παζάρι, ενισχύοντας και τη συνεργασία σε ζητήματα «ασφάλειας», πολλαπλασιάζοντας τα κοινά γυμνάσια, ενώ σύντομα αναμένεται και η επίσημη επέκταση του «τριγώνου συνεργασίας» (Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ) με συμμετοχή και των ΗΠΑ, στη νέα «τετραμερή» συνάντηση που θα γίνει στην Κρήτη, με την παρουσία και του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, όπως όλα δείχνουν.

Να σημειωθεί πάντως ότι αντίστοιχο ενδιαφέρον για στερέωση του διακριτού της ρόλου στη ΝΑ Μεσόγειο δείχνει και η Γαλλία, που επίσης εκφράζει επιθυμία για συμμετοχή σε περιφερειακά «τρίγωνα» (π.χ. Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου). Μάλιστα, μετά τη συνάντηση Μακρόν - Αναστασιάδη, που έγινε την Τρίτη στη Λευκωσία, στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσαν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν νέες συνεργασίες, σε Ενέργεια και Ασφάλεια.

Ηδη συζητιέται εδώ και καιρό το ενδεχόμενο «αναβάθμισης» της ναυτικής βάσης στο Μαρί (μέχρι και για «γαλλική βάση» μιλούν πολλοί) της Λάρνακας, αλλά και για διεύρυνση των «διευκολύνσεων» χρήσης άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, π.χ. της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.


Α. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνύματα «διαλόγου» και «διευθετήσεων» με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(30/7/2019)
Ενισχύεται η αμερικανοΝΑΤΟική παρέμβαση με όχημα την Ενέργεια(16/3/2019)
Οι αλλαγές στην «ενεργειακή σκακιέρα» οξύνουν τις κόντρες(2/3/2019)
Με αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα» οι συμφωνίες για Ενεργειακά και «ασφάλεια»(21/12/2018)
Φουντώνει η κόντρα σε προσκήνιο και παρασκήνιο(11/5/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org