Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο Δ. Κουτσούμπας στη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 3 Φλεβάρη στη 1 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ορφέας», στην Καλλιθέα (οδός Πατριάρχου Γρηγορίου 69, σταθμός ΗΣΑΠ «Καλλιθέα»).

Κριτήριο για το λαό οι ΝΑΤΟικές αποστολές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση

Με την κύρωση της εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εφαρμόζεται η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ
Με την κύρωση της εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εφαρμόζεται η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ
Με την κυβέρνηση να «πιάνει τον ταύρο από τα κέρατα» για να ολοκληρώσει τις ΝΑΤΟικές αποστολές που έχει αναλάβει στην περιοχή μας επισφραγίζεται αυτή τη βδομάδα η συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας στη Βουλή και το «πρωτόκολλο εισδοχής» της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα η πρεμούρα αυτή του ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, αφού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 13 - 14 Φλεβάρη, όταν συνέρχεται η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Μια διαδικασία που επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ, που πρόβαλε από την πρώτη στιγμή το Κόμμα μας σχετικά με τη διευθέτηση του Σκοπιανού. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ έγινε για να μαντρωθεί και ο γειτονικός λαός στο ΝΑΤΟ, για να επιταχυνθεί η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Βαλκάνια.

Από τις Πρέσπες στο ΝΑΤΟ

Επιβεβαιώνεται επίσης πόσο κούφια είναι τα λόγια της κυβέρνησης, που προσπαθώντας να εξωραΐσει τη συμφωνία επαναλαμβάνει ότι πρόκειται απλά για την επίλυση ενός διμερούς ζητήματος, «χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις». Οτι η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι που αφορά την Ελλάδα αλλά αποτελεί αποκλειστική επιλογή της γειτονικής χώρας. Και τώρα, εκτός από το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της συμφωνίας, που καθορίζεται από τη ΝΑΤΟική ατζέντα, καθώς και το άρθρο 2 που προβλέπει ρητά την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, έρχεται και το «πρωτόκολλο εισδοχής» στη Βουλή. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπαίνει σε εφαρμογή μόνο μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου από την Ελλάδα, δηλαδή με την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση αποτελεί το καλύτερο βαποράκι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Γι' αυτό άλλωστε δεν κρύβουν τη χαρά τους οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης, που έσπευσαν πρώτοι να χαιρετίσουν την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, την ίδια στιγμή που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γελοιοποιούνταν λέγοντας ότι πρόκειται για συμφωνία με «αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο»...

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν μπορεί να κρύψει πια ότι η συμφωνία αποτελεί άλλον ένα κρίκο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας, καθιστώντας τη χώρα μας μεγάλο μαγνήτη κινδύνων στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Με τις εξελίξεις αυτές να βάζουν σε πρώτο πλάνο το ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας και να ακυρώνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να τον υποβαθμίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την προσπάθειά του να «ξεπλύνει» την ιμπεριαλιστική συμμαχία. Μετά τις φιλοφρονήσεις του πρωθυπουργού στον «διαβολικά καλό» Τραμπ, καλεί το λαό να της πει και ευχαριστώ που πρωτοστατεί στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ, επαναφέροντας τα σκουριασμένα επιχειρήματα περί «παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας», «εξασφάλισης ειρήνης και φιλίας με τους γείτονες λαούς».

Καμιά «ασφάλεια» - καμιά «σταθερότητα»

Πρόκειται για πραγματική πρόκληση από την κυβέρνηση, για προσβολή στα χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων που έχει εξαπολύσει το ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής κ.ά.

Είναι πρόκληση, την ίδια στιγμή που κάθε κίνηση του ΝΑΤΟ, προστιθέμενη στην προηγούμενή του, επιβεβαιώνει ότι ετοιμάζεται για πολεμικές συγκρούσεις.

Πόση «ασφάλεια» μπορούν να νιώθουν οι λαοί στα Βαλκάνια από την ενίσχυση αυτών των σχεδιασμών, όταν οι τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, με δεκάδες χιλιάδες στρατιωτών, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, παραπέμπουν ουσιαστικά σε πολεμική προπαρασκευή; Ποια «σταθερότητα» εξασφαλίζεται, με το ΝΑΤΟ να διακηρύττει ότι ετοιμάζει τα λεγόμενα «τέσσερα τριαντάρια», δηλαδή δυνάμεις ταχείας επέμβασης σε διάταξη μάχης; Ποια «ειρήνη» εξασφαλίζεται για τους λαούς με το δόγμα για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα του ΝΑΤΟ;

Το σόι «σταθερότητα» είναι αυτή που εξασφαλίζεται, σε μια περίοδο που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ανοίγουν ζητήματα αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, όπως μεταξύ Σερβίας - Κοσσόβου, επιβεβαιώνοντας ότι οι διευθετήσεις που φέρουν τη σφραγίδα τους είναι εξαρχής ναρκοθετημένες και προετοιμάζουν τις επόμενες κρίσεις και εντάσεις;

Σε αυτούς τους βρώμικους σχεδιασμούς εντάσσεται και η συμφωνία των Πρεσπών, γι' αυτό και εμπεριέχει ολοζώντανα τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, όπως αυτά που άνοιξαν τον κύκλο του αίματος στα Βαλκάνια και που δεν λέει να κλείσει. Την «ασφάλεια» που «εγγυώνται» το ΝΑΤΟ και η ΕΕ την έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους οι λαοί των Βαλκανίων, με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη διαρκή υποδαύλιση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, τη συγκρότηση κρατών - προτεκτοράτων, τη δημιουργία τεράστιων βάσεων πολεμικής εφόρμησης στην περιοχή, όπως στο Κοσσυφοπέδιο.

Τη «σταθερότητα» του ΝΑΤΟ την έχει δοκιμάσει και ο ελληνικός λαός, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη διαρκή αμφισβήτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, με τις ευλογίες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Τη δοκιμάζει και με την άλλη «σύμμαχο», την Αλβανία, που η αστική της τάξη συνεχίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο του μεγαλοϊδεατισμού της για τη «Μεγάλη Αλβανία».

Κριτήριο για το λαό η σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στις ΝΑΤΟικές αποστολές

«Οδηγός» της κυβέρνησης για τους ρόλους που αναλαμβάνει δεν είναι η ασφάλεια για το λαό και οι σχέσεις αλληλεγγύης με τους γειτονικούς λαούς, αλλά η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης, το μπάσιμό της της σε νέα πεδία κερδοφορίας. Κι αυτός ο στόχος, που περιγράφεται από τις πομπώδεις εκφράσεις των ΣΥΡΙΖΑίων περί «Ελλάδας - ηγέτιδας δύναμης στα Βαλκάνια», αντικειμενικά κουβαλάει την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποτελώντας την άλλη όψη της αντιλαϊκής επιδρομής στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν κριτήριο επιλογής και στάσης αυτές τις εξελίξεις. Να δουν ότι γύρω από αυτά τα καυτά ζητήματα υπάρχει η απόλυτη σύγκλιση ανάμεσα σε όλα τα αστικά κόμματα, ότι μπροστά σε αυτές τις επιδιώξεις, που μυρίζουν μπαρούτι, γίνονται σκόνη οι «κόκκινες γραμμές», οι κάλπικοι διαχωρισμοί μεταξύ «προόδου και συντήρησης» που υψώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει κριτήριο για ανθρώπους που νιώθουν αριστεροί, ριζοσπάστες, προοδευτικοί, η άθλια προσπάθεια εξωραϊσμού των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών από την κυβέρνηση, ο ρόλος «στρατολόγου» που αναλαμβάνει για να εγκλωβιστούν κι άλλοι λαοί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να δυναμώσει το ρεύμα αντίθεσης στην εμπλοκή της χώρας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που παλεύει σε αυτήν την κατεύθυνση. Κι αυτή η συμπόρευση να εκφραστεί στον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, για να κλείσουν οι βάσεις, αλλά και στις κάλπες, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ