Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μύλος» το αστικό πολιτικό σκηνικό

Συνεχίστηκε και την Παρασκευή το σόου στη Βουλή, με τον Θ. Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ να αναβάλλει την προαναγγελθείσα παράδοση της έδρας του, την Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου να δηλώνει έτοιμη να παραδώσει τη δική της αν ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αποκαλύψει τι ήταν αυτό που την ανάγκασε να φύγει, τον Π. Καμμένο να καταγγέλλει απειλές, την ώρα που ο Ν. Βούτσης αναζητούσε φόρμουλα για τη διάσωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ που απειλείται με διάλυση αν αποχωρήσει τελικά ο Παπαχριστόπουλος!

Με το ζήτημα αυτό θα ασχοληθεί η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, εξετάζοντας τη διάταξη σύμφωνα με την οποία κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτεί κόμμα που εξέλεξε τουλάχιστον πέντε βουλευτές. Στην περίπτωση αυτή, όταν αποχωρήσει ο Θ. Παπαχριστόπουλος απ' τους ΑΝΕΛ, η κοινοβουλευτική τους ομάδα διαλύεται αφού ο πέμπτος βουλευτής, ο Αρ. Φωκάς, προέρχεται απ' την Ενωση Κεντρώων. Οι ΑΝΕΛ ωστόσο επιμένουν ότι η διάταξη αναφέρεται σε πέντε βουλευτές εκλεγμένους με το ίδιο κόμμα ως προϋπόθεση για την αρχική συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι για τη μετέπειτα λειτουργία της.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Π. Καμμένος, έκανε την Παρασκευή σχετικά την εξής ανάρτηση στο διαδίκτυο: «Οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειάς μου. Πάρε και τα προνόμια, κράτα και τους αστυνομικούς. Εκτός από τους Ρουβίκωνες υπάρχουν και Ελληνες Αλέξη...».

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, περί τροποποιήσεων στον κανονισμό της Βουλής. Οπως δήλωσε, «η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό Κοινοβούλιο», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σκοπεύει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου, στο επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων, αλλά από εκεί και πέρα, επιφυλάσσομαι για οποιαδήποτε άλλη περαιτέρω πρωτοβουλία».

Ο Θ. Παπαχριστόπουλος, ενώ είχε προαναγγείλει την παραίτησή του την Παρασκευή, προσήλθε στη Βουλή και εξήλθε δίχως να παραιτηθεί επικαλούμενος ότι «με παρακάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής - επειδή για να ισχύσει η Συνθήκη των Πρεσπών πρέπει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ να ψηφιστεί - αυτή η παραίτηση να πάρει μια παράταση 4 - 5 ημερών».

Η εξέλιξη αυτή εξασφαλίζει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» για την κυβέρνηση, αφού πέραν της ψήφου του στην κρίσιμη ψηφοφορία για την κύρωση του ΝΑΤΟικού πρωτοκόλλου, δίνεται το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για να εξεταστεί η δυνατότητα τροποποιήσεων στον κανονισμό της Βουλής ή της ερμηνείας του ώστε να διατηρηθεί έως τις εκλογές η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Στα παραπάνω ας προστεθεί και η καταγγελία του Γ. Αμυρά την Παρασκευή ότι ο Στ. Θεοδωράκης ήταν εκείνος που διέλυσε το Ποτάμι, αφήνοντας υπονοούμενα για συναλλαγή. Σχετικά μάλιστα με τη διαρροή ηχητικού αποσπάσματος από τη σύσκεψη πριν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ποταμιού πως «από μένα έχει το ελεύθερο να βγάλει τα πρακτικά της σημαντικότερης σύσκεψης που συμμετείχα όσο ήμουν στο Ποτάμι. Αν θέλει να συνεχίσει αυτόν τον βρώμικο πόλεμο, με παράνομες πρακτικές, να τα βγάλει στη δημοσιότητα. Αλλά να απαντήσει: Γιατί ήθελε να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών; Αν μου στείλει τώρα μήνυμα και μου δώσει το ελεύθερο, μπορώ να σας πω. Να μας πει και αν έχει αναλάβει δεσμεύσεις και έναντι ποιων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αλληλοκαρφώματα» με φόντο τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ(2019-02-09 00:00:00.0)
Συνέχιση διεργασιών με μοχλό τη συμφωνία των Πρεσπών(2019-01-16 00:00:00.0)
Το Σκοπιανό επιταχύνει διεργασίες(2018-10-23 00:00:00.0)
Νέα αποχώρηση από την Ενωση Κεντρώων(2018-09-26 00:00:00.0)
Εξέτασε αιτήματα άρσης ασυλίας για τους Δ. Δημητριάδη και Π. Καμμένο(2016-09-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2015-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ