Σάββατο 2 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 3 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δυνάμωμα της λαϊκής αντιπολίτευσης στον Πειραιά ενάντια στους εκλεκτούς του κεφαλαίου

Λιμάνι Πειραιά: Αμύθητα κέρδη για το κεφάλαιο και συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους
Λιμάνι Πειραιά: Αμύθητα κέρδη για το κεφάλαιο και συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους
Η δράση των ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, των φίλων και οπαδών του Κόμματος, με τους οποίους συναντηθήκαμε στην πάλη τα προηγούμενα χρόνια, έχει ξεκινήσει ελπιδοφόρα. Εκφράζεται αποδοχή των θέσεων του ΚΚΕ από τον εργατόκοσμο, μας προσεγγίζουν ευρύτερες δυνάμεις, που είχαν κάνει άλλες πολιτικές επιλογές, και που σήμερα δείχνουν διάθεση συστράτευσης με το ΚΚΕ.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ να βγουν ενισχυμένα, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, και στο δήμο Πειραιά, με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, να σημειώσουν άνοδο.

Η μάχη στο δήμο του Πειραιά έχει απαιτήσεις. Η σύνθεση της πόλης είναι κυρίως εργατική, λαϊκή. Στην περιοχή συγκρούονται ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου, επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά υπάρχει και γενικότερη γεωπολιτική αντιπαράθεση. Είναι γεγονός ότι συνολικά στην περιοχή εκφράζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Ανάπτυξη για ποιον; Το παράδειγμα του λιμανιού

Οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν στις εκλογές, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έχουν ως προμετωπίδα τους την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτήν υπηρετούν, αυτήν προβάλλουν ως διέξοδο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, καλλιεργώντας κάλπικες ελπίδες. Στο θέμα του λιμανιού συναντώνται. Ανεξάρτητα από το ποια μερίδα του κεφαλαίου και ποια επιχειρηματικά συμφέροντα εκπροσωπεί κάθε συνδυασμός, ανεξάρτητα από το πώς στέκονται σε μια υπαρκτή διαπάλη επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Ολες οι δυνάμεις, και η δημοτική αρχή Μώραλη και οι παρατάξεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, συμφωνούν στην καπιταλιστική αξιοποίηση του λιμανιού.Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της ΟΛΠ ΑΕ στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO, η πείρα των εργαζομένων και του λαού είναι συγκεκριμένη, μπορούν να δουν τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη.

Οπως μπορούν να δουν τι σημαίνει για τους εργαζόμενους και το λαό η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους οξυμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, παίρνοντας για παράδειγμα τη Ναυπηγοεπισκευή, που αναδεικνύεται σε πεδίο αντιπαράθεσης ισχυρών μονοπωλίων, πρωτίστως ανάμεσα σ' αυτά των ΗΠΑ, που εποφθαλμιούν τα ρημαγμένα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, και την κινεζική COSCO, που θέλει να αναπτύξει τέτοια δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις της στη Ζώνη.

Το λιμάνι του Πειραιά προσφέρει αμύθητα κέρδη για τους εφοπλιστές και άλλους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ για την πλειοψηφία των εργαζομένων επικρατούν συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης, πιο φτηνή εργατική δύναμη, εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, εργατικά «ατυχήματα», ανακύκλωση της ανεργίας, φτώχεια, όπως στα ναυπηγεία, στη Ζώνη του Περάματος, στους ναυτεργάτες.

Αυτό εκφράζεται με τη διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως στο λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ) και με το καθεστώς στο ΣΕΜΠΟ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, όπου κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και όπου η εργοδοσία αρνείται στην πράξη την υπογραφή ΣΣΕ, «υπογράφοντας ΣΣΕ» με τον εαυτό της. Το γενικό μοντέλο που φαίνεται ότι θα εφαρμόσει η νέα διοίκηση του λιμανιού είναι αυτό της ενοικίασης εργαζομένων μέσω εργολαβιών, δηλαδή αυτό που εφαρμόζεται σήμερα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, άρα δουλειά χωρίς δικαιώματα, όχι σταθερή.

Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την επενδυτική δράση δεν πρέπει να θολώσουν τη σκέψη κανενός εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου ή ανέργου. Ενα μεροκάματο με τους σύγχρονους βάρβαρους όρους, μια πρόσκαιρη θέση εργασίας, χωρίς ΣΣΕ, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, επιβεβαιώνουν την ανάγκη όξυνσης της πάλης για δουλειά με δικαιώματα, αλλά και του αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες. Κανένας συμβιβασμός με ψίχουλα, με «μισή» δουλειά, για «μισή» ζωή.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης αφήνει με αρνητικό τρόπο τη σφραγίδα του και όσον αφορά τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων, π.χ. πριν από 1,5 χρόνο με τη ρύπανση από το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Μάλιστα, με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, τέτοιου τύπου υπερήλικα σαπάκια θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να κυκλοφορούν.

Λεφτά για το κεφάλαιο και οι ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας στην άκρη

Ολοι οι συνδυασμοί συμφωνούν με τις βασικές επιλογές της αστικής τάξης για την περιοχή, όπως αποτυπώνονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής. Μάλιστα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι αντιγράφει τις προτάσεις της, κάτι που επιβεβαιώνει ότι κινούνται στις ίδιες ράγες.

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι, οι ενστάσεις της παράταξης Μώραλη στο σχεδιασμό της COSCO δεν έχουν να κάνουν με το συμφέρον του λαού, αλλά με τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, με δραστηριότητα ανταγωνιστική προς αυτή που θέλει να αναπτύξει το κινεζικό μονοπώλιο στον τουρισμό, στο λιανικό εμπόριο και αλλού. Στη στάση της υπάρχουν βέβαια και γεωπολιτικές «ουρές», με δεδομένο ότι το λιμάνι και οι δραστηριότητες γύρω απ' αυτό βρίσκονται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι αντιρρήσεις της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκινούν από φιλολαϊκές θέσεις. Εχουν άλλα κίνητρα, συνδεδεμένα με ανταγωνιστικά επιχειρηματικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Γι' αυτό η κριτική τους στο «master plan» της COSCO ταυτίζεται «στα σημεία» με αυτή του Μώραλη.

Την ίδια ώρα, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που καμώνεται ότι «αντιστέκεται» σε αυτούς τους σχεδιασμούς, είναι η παράταξη της οποίας ο πρώην επικεφαλής υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης, ενώ η Περιφέρεια (ΣΥΡΙΖΑ) δίνει 113 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν την επέκταση της κρουαζιέρας. Λεφτά δηλαδή για το κεφάλαιο υπάρχουν.

Η δημοτική αρχή μιλά για έναν πακτωλό χρημάτων που φέρνει στην πόλη μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπως η ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) και ότι θα κάνει έργα, θα δώσει δουλειές. Κρύβει ότι τα έργα που θα γίνουν έχουν κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου για κερδοφορία. Επομένως, θα αναπλαστούν περιοχές - βιτρίνα, για να ευνοούνται οι επενδύσεις τουρισμού και να ενισχυθεί η δυνατότητα ο Πειραιάς να είναι λιμάνι «homeport» για την κρουαζιέρα, αλλά τι θα ισχύει για το λαό;

Πολύ απλά, θα συνεχίσουν οι παιδικοί και οι βρεφικοί σταθμοί να κλείνουν, όπως έγινε πέρσι και πρόπερσι και όπως προβλέπεται να συμβεί και τα επόμενα χρόνια. Θα συνεχίσουν τα σχολεία να μη συντηρούνται, με αποτέλεσμα να πέφτουν ταβάνια, όπως στην Ιωνίδειο. Η Παλιά Κοκκινιά θα συνεχίσει να είναι ευάλωτη όταν βρέχει. Οι εργαζόμενοι στο δήμο θα συνεχίσουν να είναι λίγοι, με αποτέλεσμα και την εντατικοποίηση, αλλά και να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνεται η δουλειά που πρέπει, π.χ. η κατάσταση με την καθαριότητα στις γειτονιές είναι πολύ άσχημη. Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι άθλησης θα εξακολουθήσουν να είναι υπό αναζήτηση για το λαό του Πειραιά. Και πολλά άλλα...

Ειδικές πλευρές της επιχειρηματολογίας των άλλων δυνάμεων

Η δημοτική αρχή αναμασά ξανά το ιδεολόγημα των ακομμάτιστων, του συνδυασμού των επιχειρηματιών και τεχνοκρατών που ξέρουν την αγορά και αγαπούν τον Πειραιά και γι' αυτό ισχυρίζονται ότι μπορούν να προσφέρουν. Φυσικά είναι «ακομμάτιστοι», με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ομως, και αυτοί που παρουσιάζονται ως φιλεύσπλαχνοι επιχειρηματίες, ποιοι είναι: Είναι αυτοί που αρνούνται την υπογραφή ΣΣΕ, που κόβουν μισθούς και δικαιώματα, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων με ελλιπέστατα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και εξοντωτικά ωράρια, που απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές, που επιδιώκουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να στήσει το δίπολο «πρόοδος - συντήρηση», καλεί σε πάλη κατά του «συνδυασμού της ολιγαρχίας». Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του και στην Τοπική Διοίκηση είναι βασικά στηρίγματα της πλουτοκρατίας, αυτό δείχνει η πολιτική του, αυτό δείχνουν τα συγχαρητήρια από ΗΠΑ, Μέρκελ, Μοσκοβισί, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Συγχαρητήρια που έρχονται με κάθε αφορμή, από την υλοποίηση μέχρι κεραίας των μνημονίων, μέχρι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος σημαιοφόρος των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Συγχαρητήρια που είναι απόρροια των πράξεών του, π.χ. είναι η πολιτική δύναμη που υπέγραψε την πώληση του λιμανιού, είναι η κυβέρνηση που με τις δικές της πλάτες δεν εφαρμόζονται οι ΣΣΕ, όπως π.χ. στους ναυτεργάτες. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ με το σπαθί του έχει καταστεί η πιο συνεπής δύναμη των συμφερόντων του κεφαλαίου. Είναι λοιπόν υποτίμηση της νοημοσύνης των εργαζομένων να εμφανίζεται ως «πολέμιος της ολιγαρχίας»! Αλλωστε, και ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ έχει υπηρετήσει προσωπικά τις επιλογές του κεφαλαίου, όπως π.χ. ως υπεύθυνος της πρότασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.

Το μέτωπο στη Χρυσή Αυγή: Η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή έχει το θράσος να κατεβάσει συνδυασμό. Θράσος που πηγάζει από τη στήριξη επιχειρηματιών, αλλά και από το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί, και με ευθύνη της κυβέρνησης, η δίκη της. Ο λαός του Πειραιά πρέπει να «μαυρίσει» τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου δίνοντας δύναμη στο Κόμμα, που μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια την αντιπαλεύει. Οσο πιο κάτω γίνεται η Χρυσή Αυγή, όσο πιο ψηλά γίνεται το ΚΚΕ.

Ο λαός να δώσει δύναμη στη δύναμή του, να ενισχύσει το ΚΚΕ

Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη, στο λαό, στη νεολαία με καθαρό βλέμμα. Και από τη θέση της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο επιδιώξαμε να εκφραστούν οι θέσεις και η φωνή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Κάθε θέμα που αφορά την εργατική - λαϊκή οικογένεια ήταν και είναι στην προσοχή και στην προτεραιότητα των δυνάμεών μας στα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά κυρίως στην ανάγκη για πάλη έξω από αυτά.

Ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει δύναμη για τους αγώνες που είναι αναγκαίοι. Για να σταματήσουν το χαράτσωμα και το φοροκυνηγητό του λαού του Πειραιά. Για να αποκρουστεί η επίθεση του κεφαλαίου, που υπονομεύει την ποιότητα ζωής του λαού μας. Για να έρχονται πιο δυναμικά στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες μας και να αυξηθεί η πίεση για κάλυψή τους.

Ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημαίνει απόρριψη των κάλπικων διλημμάτων του κεφαλαίου, απόρριψη της χαμοζωής και του συμβιβασμού με τα ελάχιστα, που όλες οι άλλες δυνάμεις πρεσβεύουν. Να δυναμώσει η φωνή των εργατικών - λαϊκών γειτονιών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.

Να ηττηθεί η δημοτική αρχή για την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε, ως παράταξη μεγαλοεπιχειρηματιών. Να ηττηθούν οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Αντίπαλο δέος είναι το δυνάμωμα μιας λαϊκής αντιπολίτευσης, δηλαδή η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, με ταυτόχρονη συμμετοχή στον αγώνα.

Με αισιοδοξία δίνουμε τη μάχη έτσι ώστε η ψήφος των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας να βάλει το δικό της λιθαράκι στην ανάγκη για ανάπτυξη της πάλης.


Του
Βαγγέλη ΜΑΡΟΥΠΑ*
* Ο Βαγγέλης Μαρούπας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του Κόμματος


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org