Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ιαπωνική στήριξη στην Μέι, ενώ ο Κόρμπιν ζητά εκλογές...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στήριξη στο σχέδιο συμφωνίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με την ΕΕ για το Brexit παρείχε χτες, φτάνοντας στο Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Αμπε, με απώτερο στόχο τη συμβολή του στη βελτίωση του κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται έντονα δύο από τα μεγαλύτερα ιαπωνικά μονοπώλια αυτοκινητοβιομηχανίας («Nissan», «Honda»).

Ο Αμπε εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα γίνει τον Μάρτη Brexit χωρίς συμφωνία και ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί. «Βλέπουμε τη Βρετανία ως πύλη για την αγορά της ΕΕ», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, πάντως, ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στο Γουέικφλιντ της Βόρειας Αγγλίας εξέφρασε τη διαφωνία του για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, πιέζοντας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού την Τρίτη, 15 Γενάρη, στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Οι εκλογές πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Δεν είναι μόνον η πιο πρακτική επιλογή, είναι επίσης η πιο δημοκρατική επιλογή», είπε. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι μπορεί να παρατείνει την ισχύ του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για το Brexit, με στόχο να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την ΕΕ, παραβλέποντας ότι αυτό το ενδεχόμενο το έχουν απορρίψει κατηγορηματικά οι Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (IATA), Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, δήλωσε ότι μπορεί να μην επαρκούν τα μέτρα που επιτρέπουν στις πτήσεις να συνεχιστούν μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στην περίπτωση ενός Brexit δίχως συμφωνία. Προέβλεψε τότε ως πιθανά «προβλήματα και ακυρώσεις».

Σε αυτό το κλίμα, η αυτοκινητοβιομηχανία «Τζάγκουαρ» ανακοίνωσε 4.500 απολύσεις μέσα στους επόμενους μήνες, με αφορμή προσπάθειες για αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης στην Κίνα και της μείωσης της ζήτησης για οχήματα ντίζελ. Παράλληλα, και η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» ανακοίνωσε άλλες 5.000 απολύσεις εργαζομένων σε εργοστάσια κυρίως της Ευρώπης στο πλαίσιο νέας αναδιάρθρωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, προκειμένου να αφοσιωθεί στην παραγωγή πιο προσοδοφόρων επαγγελματικών εμπορικών φορτηγών, οχημάτων SUV και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org