Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΝΓΚΟ
Μετεκλογική ένταση με καταγγελίες για νοθεία...

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Χτες τα ξημερώματα ανακοινώθηκαν από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 30ής Δεκέμβρη στο Κονγκό, μέσα σε καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία. Στην πρώτη θέση ανακοινώθηκε πως ήρθε ο 56χρονος (γιος του πρωθυπουργού επί χούντας Μουμπούτου Ετιέν Τσισεκέντι) Φελίξ Τσισεκέντι από το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Ενωση για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Πρόοδο» (UDPS) με περίπου 38,57% (ή 7.051.013 ψήφους). Στη δεύτερη ο υποψήφιος (νομικός, πρώην στέλεχος της «ExxonMobil» στην Αφρική που είχαν υποστηρίξει σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) Μάρτιν Φαγιούλου με 34% (και 6,4 εκατ. ψήφους) και στην τρίτη ο Εμανουέλ Ραμαζανί Σανταρί (που είχε προωθήσει ως υποψήφιο ο απερχόμενος Πρόεδρος της χώρας, Τζόζεφ Καμπίλα) με 23% (περίπου 4,4 εκατ. ψήφους).

Στελέχη άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων κατηγορούν τον Τσισεκέντι ότι είχε κλείσει παρασκηνιακά συμφωνία με τον απερχόμενο Πρόεδρο (επί περίπου 20 χρόνια) Τζόζεφ Καμπίλα με σκοπό να μην αρχίσουν έρευνες για τη διαφθορά και κατάχρηση δημόσιου πλούτου. Ο Φαγιούλου αμφισβήτησε τα εκλογικά αποτελέσματα καλώντας το λαό να ξεσηκωθεί, μην αποκλείοντας προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Επίσης, αξιοσημείωτες είναι οι αντιδράσεις από το εξωτερικό. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, ζήτησε να υπάρξει «σαφήνεια ως προς τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών», τονίζοντας πως «η απροσδόκητη νίκη του Τσισεκέντι έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα (...) που αναμέναμε».

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Ντιντιέρ Ρέιντερς, είπε πως θα αναφέρει τις ανησυχίες της χώρας του για τα εκλογικά αποτελέσματα στο Κονγκό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ απείλησαν με κυρώσεις όσους αξιωματούχους διαπιστωθεί πως νόθευσαν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το Κονγκό, που εξακολουθεί να ονομάζεται ψευδεπίγραφα «Λαϊκή Δημοκρατία», είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο (11η) με πάνω από 78 εκατομμύρια πληθυσμό, η πολυπληθέστερη γαλλόφωνη αφρικανική χώρα, με τον τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο της να είναι στα χέρια της ντόπιας αστικής τάξης και ξένων μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ