Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Ανατόλι Λουκιάνοφ

Την Τετάρτη 9 Γενάρη, «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 89 χρόνων, ο Ανατόλι Λουκιάνοφ, τελευταίος Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

Ο σ. Α. Λουκιάνοφ γεννήθηκε το Μάη του 1930 κι από μικρό παιδί μπήκε στη μάχη της υπεράσπισης της σοβιετικής πατρίδας, δουλεύοντας στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο εργοστάσιο, όπως χιλιάδες άλλα παιδιά του πολέμου. Εχασε τον πατέρα του στη μάχη με το φασισμό, ενώ μετά τον πόλεμο τέλειωσε τη Νομική Σχολή και εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΣΕ.

Αναδείχτηκε σημαντικό στέλεχος του κόμματος και του σοβιετικού κράτους την περίοδο του '80. Ηταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (από το 1988) και Πρόεδρος (από το 1990) του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

Συνελήφθη (τον Αύγουστο του 1991) και φυλακίστηκε από τις δυνάμεις της αστικής αντεπανάστασης έως το Δεκέμβρη του 1992.

Από το 1993 έως το 2003 εκλεγόταν βουλευτής του ΚΚΡΟ, ενώ και στη συνέχεια προσέφερε στο κόμμα του, ως πρόεδρος του Συμβουλευτικού Οργάνου της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ στο ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

Σε μήνυμά του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς το αντίστοιχο Τμήμα του ΚΚΡΟ αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του σ. Ανατόλι Λουκιάνοφ, στελέχους του κόμματός σας και τελευταίου Προέδρου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

Ο σ. Α. Λουκιάνοφ αναδείχτηκε στα ηγετικά κλιμάκια της ηγεσίας του σοβιετικού ΚΚ και κράτους, ενώ η αντεπανάσταση δεν τον κλόνισε από τις πολιτικές του απόψεις, δεν βρέθηκε στις "τάξεις" εκείνων που πρόδωσαν την υπόθεση της εργατικής τάξης και πέρασαν με το μέρος του ταξικού αντίπαλου. Συνέβαλε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος στην πρώην ΕΣΣΔ και έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΡΟ.

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ