Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΤΕΟ ΣΑΛΒΙΝΙ
Ενίσχυση του «ευρωσκεπτικιστικού πόλου» συζήτησε στην Πολωνία

ΡΩΜΗ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Την ανάγκη «να αντισταθούμε στον γαλλογερμανικό άξονα με τον ιταλοπολωνικό άξονα» επισήμανε την Τετάρτη το βράδυ ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πολωνία, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι, τον Πολωνό ομόλογό του, Γιοακίμ Μπρουτζίνσκι, και τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Στη συνάντηση με τον Κατσίνσκι συζητήθηκε και η συνεργασία των δύο κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Μάη, στο πλαίσιο των αντιθέσεων εντός της ΕΕ για το μέλλον της Ενωσης και της Ευρωζώνης και το μείγμα της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής της, απέναντι και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Καθόλου τυχαία, την ίδια μέρα οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν στην υπογραφή μιας «συμφωνίας διμερούς συνεργασίας και σύγκλισης» (στις 22 Γενάρη στο Ααχεν), με στόχο να ενισχυθεί ο «γερμανογαλλικός άξονας», ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, στην οικονομία και την ασφάλεια.

Χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι με τον Κατσίνσκι μίλησαν «για το μέλλον της Ευρώπης και πώς να δώσουν μια νέα αίσθηση στο ευρωπαϊκό όνειρο, το οποίο σκοτώθηκε στις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια». Σύμβουλος του Κατσίνσκι έκανε λόγο για «συνάντηση σε καλή ατμόσφαιρα» και ότι «σίγουρα θα ξανασυναντηθούν». Δήλωσε επίσης ότι ετοιμάζεται ένα «κοινό σχέδιο δράσης» για μετά τις ευρωεκλογές, το οποίο «θα τροφοδοτήσει την Ευρώπη με ένα νέο αίμα, νέα δύναμη, νέα ενέργεια». Συνέχισε τονίζοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται «νέα κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι «η Πολωνία και η Ιταλία θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της νέας ευρωπαϊκής άνοιξης, με λιγότερα οικονομικά, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη δουλειά, περισσότερη προσοχή στην οικογένεια και περισσότερη ασφάλεια».

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο αστικό ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, που προωθούν διάφοροι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου (Σαλβίνι, Λεπέν, Ορμπαν, Κατσίνσκι και άλλοι), ενώ έντονη δραστηριότητα και προσπάθεια συντονισμού αυτού του χώρου έχει αναλάβει ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, ακροδεξιός Στιβ Μπάνον, που έχει ιδρύσει στις Βρυξέλλες το λεγόμενο «Κίνημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συστημικά, αντιλαϊκά, όπως και άλλοι υπηρέτες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου (19/4/2019)
Συνάντηση Σαλβίνι - Κατσίνσκι για συγκρότηση ευρωομάδας (9/1/2019)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org