Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κι άλλο ξέπλυμα

Με τούτα και με κείνα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το απαραίτητο «ξέπλυμα» στην Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα. Δείχνοντας τον ακροδεξιό «μπαμπούλα», η «Αυγή» ανακοίνωσε χτες ότι η Μέρκελ «φαντάζει αίφνης ...συμπαθητική». Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ γράφει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας στέκεται απέναντι στην «αντιευρωπαϊκή νέα Δεξιά» και επομένως «σύμμαχός» της σε αυτό είναι ο Αλ. Τσίπρας, αφού κι εκείνος δίνει «μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης»! Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για την «αλληλεγγύη» και τις «αξίες» που μοιράζονται οι ηγέτες της ΕΕ, όπως η Αγκελα Μέρκελ και ο Αλ. Τσίπρας, που ματώνουν τους λαούς της Ευρώπης, με μνημόνια ή χωρίς μνημόνια, με «αριστερές», νεοφιλελεύθερες ή ευρωσκεπτικιστικές - εθνικιστικές κυβερνήσεις. Οπως και για τις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις στα Βαλκάνια, στις οποίες πρωτοστατεί η κυβέρνηση, εισπράττοντας τα εύσημα από τους «εταίρους» της. Να λοιπόν που στην ...«προοδευτική συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υπάρχει μια θέση και για τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας, εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες, που την έχουν ήδη καπαρώσει, αν και συγκυβερνούσαν επί χρόνια με την Μέρκελ. Βεβαίως, η κυβέρνηση έφτασε να χαρακτηρίζει «διαβολικά καλό» τον Ντ. Τραμπ, εξωραΐζοντας τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, στην Μέρκελ θα κόλλαγε;

Μονά - ζυγά

Ως μια «μεγάλη μάχη» που δόθηκε από την κυβέρνηση και μάλιστα με επιτυχία, χαρακτήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων που η κατασκευή τους είχε «παγώσει» την περίοδο 2011-2015. Μάλιστα, τον Δεκέμβρη του 2017 η κυβέρνηση είχε κυκλοφορήσει και διαφημιστικό σποτ, από αυτά τα «δίκαια που έγιναν πράξη», με το οποίο προπαγάνδιζε ότι ο λαός «κέρδισε» από την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τους κατασκευαστικούς ομίλους 801 εκατομμύρια ευρώ. Από προχτές, δύο χρόνια μετά τις παραπάνω πομπώδεις ανακοινώσεις, ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες αυξήσεις στα διόδια, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 150%, χρηματοδοτώντας ακόμα πιο αδρά τους επιχειρηματικούς ομίλους που εκμεταλλεύονται τους δρόμους, ενώ έχει ήδη χρυσοπληρώσει την κατασκευή τους, όπως και την «επανεκκίνησή» τους με τις ανάλογες «ρήτρες». Μια διαδικασία που περιγράφεται δηλαδή από τη φράση «μονά κερδίζω - ζυγά χάνεις» για το λαό, υπονομεύοντας τις ανάγκες του για φτηνή και ασφαλή μετακίνηση. «Δίκαιο» για το κεφάλαιο, λοιπόν, που πράγματι έγινε πράξη.

Δεν αλλάζει

«Συνολικά, με την ολοκλήρωση των παραπάνω προσλήψεων και της κινητικότητας, το προσωπικό του ΣΕΠΕ θα φτάσει τα 950 άτομα, ενισχυμένο με πάνω από 240 εργαζόμενους ή κατά περίπου 35% σε σχέση με το 2014», σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει τους εργαζόμενους ότι παίρνει δραστικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων τους και γι' αυτό «ενισχύει» τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Ακόμα όμως κι αν γίνουν αυτές οι προσλήψεις και μετατάξεις, η εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώθηκε με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν πρόκειται να αλλάξει. Οπως δεν αλλάζει και το γεγονός ότι τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία αντιμετωπίζονται ως «κόστος» από την εργοδοσία και γι' αυτό είναι υποβαθμισμένα ή και ανύπαρκτα από τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Αλλά και στο ΣΕΠΕ, οι ελλείψεις σε μέσα, χρηματοδότηση και προσωπικό είναι τόσο μεγάλες, που δεν «σώζεται» με μερικές δεκάδες προσλήψεις. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με το σημερινό προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες θα χρειάζονταν περίπου 13 χρόνια (!) για να γίνει έστω και ένας έλεγχος στο σύνολο των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Δύσκολο επομένως να πιστέψει κανείς ότι κάτι θα αλλάξει για τους εργαζόμενους με τις προσλήψεις που υπόσχεται η κυβέρνηση.

Προνομιούχοι

«Ως καθολικό πρόγραμμα εφάπαξ πληρωμής, που δεν στοχεύει σε κάποια επιμέρους ευάλωτη ομάδα (υπάρχουν εξειδικευμένα τακτικά προγράμματα για αυτόν το σκοπό), το κοινωνικό μέρισμα ακολούθησε τις αρχές των προγραμμάτων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αξιολόγησε τους πολίτες στη βάση της ευημερίας τους ως νοικοκυριό (...) καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι τα άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη κατά κανόνα μοιράζονται τους ίδιους πόρους και έξοδα, επωφελούνται των οικονομιών κλίμακας στην κατανάλωση και συνεπώς βιώνουν το ίδιο επίπεδο ευημερίας». Αυτά διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομίας στον απολογισμό του για το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα», προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών έγινε «χωρίς να εξαιρεθεί κανένα είδος εισοδήματος ή χρηματικής ενίσχυσης προκειμένου να ωφεληθεί μία κοινωνική ομάδα έναντι της άλλης». Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για το τι σημαίνουν οι μηχανισμοί διαχείρισης της φτώχειας που στήνει η κυβέρνηση στα «πρότυπα» της ΕΕ: Η «ψιλή κρησάρα» και η αναδιανομή της φτώχειας ανάμεσα σε φτωχούς και εξαθλιωμένους βαφτίζονται «δικαιοσύνη» και τα εφάπαξ ψίχουλα θα πέφτουν ίσα για να κρατιούνται τα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά νοικοκυριά «μια ανάσα» μακριά από την απόλυτη εξαθλίωση. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού η κυβέρνηση λέει επιπλέον ότι τα δεκάδες χιλιάδες σπίτια όπου ένας εργαζόμενος ή ένας συνταξιούχος αγωνίζονται με το πενιχρό τους εισόδημα να συντηρήσουν ολόκληρη οικογένεια, γονείς, παιδιά ή και εγγόνια, που εξ ανάγκης ζουν κάτω από την ίδια στέγη, θεωρούνται περίπου προνομιούχοι (!) αφού απολαμβάνουν ...οικονομίες κλίμακας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1853 Γεννιέται ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης («Σχολή του Μονάχου»).

1879 Ξεκινά ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών και των ντόπιων πληθυσμών της Ζουλουλάνδης, που θα καταλήξει με νίκη των Βρετανών και την κατάλυση του ανεξάρτητου κράτους των Ζουλού.

1910 Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας.

1919 Το Κουξχάφεν της Γερμανίας ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση).

1923 Γαλλοβελγικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ της Γερμανίας, δίνοντας νέα ώθηση στις επαναστατικές διαθέσεις του γερμανικού προλεταριάτου.

1928 Στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας και έπειτα από προλόγιση του Νίκου Καζαντζάκη, ο διάσημος Ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι μιλά για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Λίγες μέρες αργότερα, η κυβέρνηση Βενιζέλου θα αποφασίσει την απέλαση του Ιστράτι από την Ελλάδα.

1933 Η ΚΕ και η ΚΕΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) βγάζει απόφαση για τη συγκρότηση πολιτικών τμημάτων στους μηχανοτρακτερικούς σταθμούς (ΜΤΣ) και τα σοβχόζ.

1945 Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945.

1946 Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1949 Ο ΔΣΕ επιτίθεται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Νάουσα (έδρα της 33 Ταξιαρχίας και ισχυρής δύναμης ΜΑΥ). Επειτα από δυο μέρες σκληρών μαχών, εξουδετέρωσε όλες τις οχυρωμένες θέσεις του αντιπάλου και κατέλαβε την πόλη.

1971 Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Σοσιαλιστή Προέδρου Χ. Τόρες στη Βολιβία. Χιλιάδες εργάτες βγαίνουν στους δρόμους, απαιτώντας την εκτέλεση των στασιαστών. Ενας από τους στρατιωτικούς που διέφυγαν τη σύλληψη, ο στρατηγός Χ. Μπάνζερ, θα καταφέρει τελικά να καταλάβει την εξουσία - με την υποστήριξη των ΗΠΑ - με νέο πραξικόπημα τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

1971 Ξεκινά στο Λονδίνο Διάσκεψη 15 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δ. Ευρώπης με θέμα τις πολυεθνικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις και την από κοινού αντιμετώπισή τους από την εργατική τάξη της Δ. Ευρώπης. Στη Διάσκεψη μετείχε και το ΚΚΕ.

1976 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η μοναδική αρνητική ψήφος ανήκε στις ΗΠΑ.

2008 Πεθαίνει ο Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης Εντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε τα Ιμαλάια.

2010 Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Ερίκ Ρομέρ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org