Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13162

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ «F-16»
Ανταγωνισμός κυβέρνησης - ΝΔ για την προσήλωσή τους στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

ΚΚΕ: «Φιλικός αγώνας» ο «καβγάς» των αστικών κομμάτων, με έπαθλο τα εύσημα της αστικής τάξης και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών


ΣΕΛ.  7

«Μαγειρέματα» με δεδομένες την αντιλαϊκή επίθεση και την εμπλοκή σε ΝΑΤΟικά σχέδια

  • Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι θα «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες έδωσε, χτες, ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη
  • ΚΚΕ: Οι εκλογές, όποτε γίνουν, είναι μια ευκαιρία για να καταδικάσει ο λαός τους σημερινούς, όσο και τους προηγούμενους κυβερνώντες, μαζί με όσα κόμματα ή στελέχη προετοιμάζονται για το ρόλο του μπαλαντέρ
  • Η πραγματική διαφορά στη σημερινή μιζέρια μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ

Για τον ελληνικό λαό είναι παντελώς αδιάφορο το αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να σώσει το «γάμο» του με τον ακροδεξιό του εταίρο κ. Καμμένο.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, με όποια σύνθεση ή συνοδοιπόρους, θα συνεχίσει την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και προωθεί τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, καρπός των οποίων υπήρξε και η συμφωνία των Πρεσπών.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία αναμονή

Τίποτα απολύτως δεν έχει να περιμένει ο λαός από το «ανακάτεμα της τράπουλας» που επιχειρείται αυτό το διάστημα στον κυβερνητικό συνασπισμό και συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα, μεταξύ άλλων και με τη φαρσοκωμωδία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή της αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών.

Οπως, επίσης, καμία αγωνία δεν πρέπει να αισθάνεται ο λαός για τις συνθέσεις και εκδοχές των κυβερνητικών σχημάτων που όλες τσακίζουν τη ζωή του και τον βάζουν σε μεγάλους κινδύνους για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών.

Το διακύβευμα, εξάλλου, του «παπά» που παίζουν τα αστικά κόμματα, των παζαριών και του «πήγαινε - έλα» των στελεχών τους, ενόψει και των εκλογών, δεν είναι άλλο από το πώς θα συγκροτηθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες και τα κυβερνητικά σχήματα της «επόμενης μέρας», που θα υπηρετήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τα «μεγάλα ζητούμενα» του κεφαλαίου.

Αυτά δεν είναι άλλα από τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για την «αναβάθμιση» της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή.

Αυτά και μόνο τα συμφέροντα είναι η «κόκκινη γραμμή» όλων των αστικών κομμάτων και ταυτόχρονα το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο στήνονται το αλισβερίσι της «επόμενης μέρας» και οι μετεγγραφές στελεχών που γίνονται με χαρακτηριστική ευκολία.

Σήμερα υπάρχει πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί, για να πολλαπλασιαστούν οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που δεν θα πιαστούν στα νέα δόκανα που στήνουν μέσα σε κάλπικες αντιπαραθέσεις και διλήμματα, κρύβοντας τη σύμπλευσή τους σε ό,τι αφορά στρατηγικές αντιλαϊκές επιλογές.

Είναι καταρχήν η συνηθισμένη εναλλαγή ρόλων, που επιβεβαιώθηκε και στην κυβερνητική εναλλαγή που έφερε τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση: Οι αντιμνημονιακοί που έγιναν μνημονιακότεροι των μνημονιακών, οι φιλειρηνιστές που έγιναν ΝΑΤΟικότεροι των ΝΑΤΟικών κ.λπ.

Τώρα άλλωστε, μέσα στον κουρνιαχτό των αλληλοκατηγοριών και των δηλώσεων, δεν είναι λίγα τα στελέχη τους που το ομολογούν, με αρκετό κυνισμό είναι η αλήθεια.

Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό το πώς η υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη και στέλεχος των ΑΝΕΛ «υπενθύμισε» πως και μνημόνια έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά «άλλαξαν ρότα και ψήφισαν ένα Μνημόνιο», αφού αυτό «συνέφερε τον τόπο», δηλαδή την αστική τάξη.

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα είπε για να προαναγγείλει τη διαφοροποίησή της από την υποτιθέμενη γραμμή των ΑΝΕΛ για καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και αποχώρηση από την κυβέρνηση!

Αποκαλυπτική ήταν και η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, που όταν ρωτήθηκε αν μια ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορεί να περνάει «κρίσιμα» νομοσχέδια, θύμισε με αφοπλιστική «ειλικρίνεια» ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νομοσχεδίων που φέρνει η κυβέρνηση υπερψηφίζονται επίσης από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Οσο για τα ευρωατλαντικά σχέδια, που περνάνε μέσα και από την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δεν έχει κανείς παρά να ανατρέξει στις πρόσφατες δηλώσεις Πάιατ, πως «σε ό,τι αφορά τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό, δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις» ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό και ότι «αυτά που σκέφτεται η ΝΔ είναι πολύ κοντά στα όσα συζητάμε με την κυβέρνηση».

Αν κάτι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω, είναι ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις φτηνές παραστάσεις των ημερών με το γνωστό τέλος. Αντί να ψάχνουν τις επουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα, μπορούν να κάνουν οι ίδιοι τη διαφορά, με τη συμμαχία και τον αγώνα τους, δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού.


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΓΗΠΕΔΟΥ ΑΕΚ - ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Ενας ακόμη νεκρός εργάτης, θυσία στο βωμό του κέρδους
  • Σε συνθήκες παγετού δούλευε ο 60χρονος, που έχασε χτες τη ζωή του, πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Επιτόπου βρέθηκαν το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.
  • ΚΚΕ: Αυτή είναι η «νέα εποχή» της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης και του τέλους των μνημονίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μπροστά στο μέγιστο δυνατό κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων δε λογαριάζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

ΣΕΛ.  10


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο - προαναγγελία απολύσεων

ΣΕΛ.  20
ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τα προβλήματα και τον νεκρό από την κακοκαιρία

ΣΕΛ.  17
ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τις νέες «μεταμνημονιακές» αυξήσεις στα διόδια

ΣΕΛ.  15
ΤΟΠΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΚΚΕ στη Θεσσαλία

Παρουσιάστηκαν χτες σε εκδήλωση της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος στη Λάρισα


ΣΕΛ.  8  -  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ