Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Νεοφιλελεύθερη τοπική κυβέρνηση στην Ανδαλουσία

Την Τετάρτη το βράδυ ανακοινώθηκε η συγκρότηση τοπικής κυβέρνησης στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, από το Λαϊκό Κόμμα (PP), τους νεοφιλελεύθερους «Πολίτες» και το ακροδεξιό VΟΧ, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κυριαρχούσε στη συγκεκριμένη επαρχία τα τελευταία 36 χρόνια. Πρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Χουάνμα Μορένο, ενώ το πρόγραμμα των 37 σημείων που κατέληξαν τα τρία κόμματα κινείται στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης. Ιδιαίτερα προβάλλεται ότι δεν πέρασε στο σύνολό της μία από τις προτάσεις των ακροδεξιών για κατάργηση του νόμου κατά της βίας εναντίον των γυναικών και υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Δεκτό όμως έγινε το αίτημα μετατροπής της «Μέρας της Ανδαλουσίας», από επέτειο εθνικής μνήμης για τα εγκλήματα της δικτατορίας του Φράνκο στην περιοχή (όπου δολοφονήθηκε και ο ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα) σε «μέρα συμφιλίωσης».

Η αναδιάταξη στο πολιτικό σύστημα της Ανδαλουσίας, που επηρεάζει το γενικότερο της Ισπανίας, αξιοποιείται και για να φουντώσει ένας βολικός διπολισμός με το ψευτοδίλημμα «συντήρηση - πρόοδος». Με βάση το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της 2/12/18, στη Βουλή των 109 εδρών τα τρία κόμματα που συμπράττουν έχουν τις 59, ενώ οι Σοσιαλιστές και η συμμαχία της νέας σοσιαλδημοκρατίας των «Ποδέμος» με την «Ενωμένη Αριστερά» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), οι Πράσινοι και οι «αριστεροί εθνικιστές» έχουν 50 έδρες.

Ωστόσο, η αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζεται αδιάλειπτα με σοσιαλδημοκρατική ή νεοφιλελεύθερη διαχείριση, είναι που τροφοδοτεί και τις εθνικιστικές - αντιμεταναστευτικές δυνάμεις, όπως το VOX (που προέρχεται από το PP). Επομένως, είναι ψευδεπίγραφο το μέτωπο «ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό» που προβάλλεται στην Ισπανία, στη χώρα μας και αλλού από σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, που εξωραΐζουν τον καπιταλισμό, του οποίου προϊόν είναι και ο φασισμός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ