Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Αμπαλάρουν» το νέο αντιλαϊκό πακέτο

Η συζήτηση για τα προσχέδια κρατικών προϋπολογισμών και τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη βρίσκεται στην ατζέντα του ερχόμενου Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Η συζήτηση για τα προσχέδια κρατικών προϋπολογισμών και τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη βρίσκεται στην ατζέντα του ερχόμενου Γιούρογκρουπ
Με κεντρική ατζέντα τη συζήτηση επί των προσχεδίων κρατικών προϋπολογισμών, που έχουν υποβληθεί από τα κράτη - μέλη, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, με την έμφαση βέβαια να δίνεται στη «γνωμοδότηση» που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιταλίας και την ενδοαστική διαπάλη που έχει ξεσπάσει γύρω από αυτόν.

Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει ακόμη ζητήματα της «χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» στην Ευρωζώνη και τις «εκκρεμότητες» στην πορεία για τη διαμόρφωση της λεγόμενης «τραπεζικής ένωσης», ζήτημα γύρω από το οποίο επίσης εκδηλώνονται σφοδροί ανταγωνισμοί με άξονα τους τρόπους διάσωσης και τη χρηματοδότηση των τραπεζών σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών, που θεωρούνται λίγο έως πολύ δεδομένοι.

Σε αυτό το φόντο, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της φετινής διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, προετοιμάζει τις πρώτες εκθέσεις αναφορικά με το μείγμα πολιτικής που καλούνται να εφαρμόσουν τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για την οποία ετοιμάζεται και δεύτερη έκθεση στο πλαίσιο του μηχανισμού της «ενισχυμένης εποπτείας», με τις ειδικές «δεσμεύσεις» και «υποχρεώσεις» που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Θυμίζουμε ότι η πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών», χωρίς την επιβολή του μέτρου για τις συντάξεις αλλά και με παράλληλη εφαρμογή των λεγόμενων «αντίμετρων», που διαφημίζει η κυβέρνηση, εκτιμά τα πλεονάσματα του 2019 στο επίπεδο του 3,25% του ΑΕΠ, δηλαδή χαμηλότερα από το στόχο (3,5%), γεγονός που μεταφράζεται σε πρόσθετες «εναλλακτικές» αντιλαϊκές παρεμβάσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε, πέρα από την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα, να δημιουργηθεί και ένα πρόσθετο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Μάλιστα, ως «εναλλακτική», που οδηγεί στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αναφορικά με την υπεραπόδοση του στόχου για το «πλεόνασμα», εξετάζεται η περαιτέρω συμπίεση κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, όπως επίσης και το ενδεχόμενο να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα η παραπέρα περικοπή του αφορολόγητου που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά «πανηγύρια» με κοντά ποδάρια

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας, στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που εξέδωσε χτες, βλέπει «ενδυνάμωση τόσο της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών όσο και της οικονομικής ανάκαμψης», με βάση τα αποτελέσματα για αύξηση 2,2% για το α' εξάμηνο του 2018 και με «βασική κινητήρια δύναμη» τις εξαγωγές και την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καταγράφοντας παράλληλα τη σειρά μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή, καταγράφει ότι «ο διεθνής περίγυρος γίνεται ολοένα και πιο ρευστός και αβέβαιος» ως αποτέλεσμα των μέτρων προστατευτισμού στην οικονομία των ΗΠΑ και του «εμπορικού πολέμου» με την Κίνα, το τέλος της «υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής» από τις κεντρικές τράπεζες, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τις εξελίξεις στην Ιταλία και τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μ. Ανατολή, που «εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας».

Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι Ελλάδας - Ρωσίας

«Δυναμικές ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας» εντοπίζει η πλευρά του ΣΕΒ, με αφορμή τη χτεσινή δεύτερη Συνάντηση του «Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας - Ρωσίας», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το ενδιαφέρον των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων εστιάζει στους κλάδους της Ενέργειας, της μεταλλουργίας, των τροφίμων, των φαρμάκων και των δομικών υλικών.

Οπως τονίστηκε, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά αυξήθηκαν κατά 8,8% το 2017 σε σχέση με το 2016, φτάνοντας τα 234 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές από τη Ρωσία, η αξία τους για το 2017 υπολογίζεται στα 3,42 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 6,8% της συνολικής αξίας των εισαγωγών στην Ελλάδα.

Υπόθεση «Jumbo»

Την ίδια ώρα, στο χορό των υπό «διερεύνηση» υποθέσεων εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο της Αθήνας εισέρχεται και η «Jumbo AEΕ», διοικητικό στέλεχος της οποίας φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρεία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS, ενώ την ίδια περίοδο στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι αναφορικά με εξαγωγές συναλλάγματος, που αφορούν σε τέτοιου τύπου συναλλαγές.

Η «Jumbo» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα των ακινήτων ή άλλες».

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα που εμπλέκεται στη συναλλαγή επισημαίνει πως «μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους», ενώ αποφασίστηκε «η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης προβλέπει το ΔΝΤ(6/7/2018)
Στρατηγικές συμπλεύσεις στους στόχους του κεφαλαίου(6/7/2018)
Στα 2,3 δισ. το έλλειμμα το Μάρτη(23/5/2013)
Η κρίση περιόρισε τις δοσοληψίες με το εξωτερικό(26/1/2013)
ΑΤΙΤΛΟ(22/5/2011)
Υπεροχή της Γερμανίας στο εμπορικό πλεόνασμα(17/7/2010)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org