Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φερετζές

«Προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων»: Πίσω από αυτόν τον φερετζέ συνηθίζει πλέον η κυβέρνηση να κρύβει την επίθεση που ξεδιπλώνει σε όλα τα μέτωπα ενάντια στα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Τώρα τον φερετζέ αυτόν χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ως «κοινωνικά δικαιώματα» π.χ. εννοεί την «προστασία» του «δημόσιου χαρακτήρα» του νερού και της Ενέργειας ή τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους «κοινωνικούς εταίρους». Την ίδια στιγμή που παρουσιάζει ως «ριζοσπαστικές» αυτές τις προτάσεις, η κυβέρνηση έχει προωθήσει ακόμα πιο αποφασιστικά από τους προκατόχους της τις ιδιωτικοποιήσεις σε νερό, ρεύμα, φυσικό αέριο κ.ά., καταργώντας τον όποιο «κοινωνικό» χαρακτήρα τους, ενώ ο λαός χαρατσώνεται ανηλεώς για να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του σε Ενέργεια, λόγω της στρατηγικής της απελευθέρωσης. Από την άλλη, μόλις πριν από μερικές βδομάδες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφάρμοσε για πρώτη φορά τον νόμο Βρούτση (πλέον νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου), για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού, που απαγορεύει τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στα συνδικάτα και την εργοδοσία. Εκεί που απογειώνεται όμως η κοροϊδία από την κυβέρνηση, είναι στην προσπάθειά της να παραστήσει τον «φρουρό» των κοινωνικών δικαιωμάτων, όταν στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου που υλοποίησε, ψήφισε για λογαριασμό της εργοδοσίας ένα ακόμα πλήγμα, βάζοντας επιπλέον περιορισμούς στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος στους χώρους δουλειάς. Οπότε, καλός ο φερετζές των «δικαιωμάτων», αλλά εδώ η υποκρισία δεν μαζεύεται με τίποτα...

Νερό στο μύλο

Παραμένουν και διευρύνονται τα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του Ελληνα ομογενούς στην Αλβανία από αστυνομικά πυρά. Ταυτόχρονα, όμως, κλιμακώνεται και η προσπάθεια εθνικιστικών κύκλων στη μια και στην άλλη πλευρά να αξιοποιήσουν το περιστατικό για να δημιουργήσουν κλίμα, ρίχνοντας νερό στο μύλο επικίνδυνων αντιλαϊκών σχεδιασμών που «θρέφονται» από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς. Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν και όσοι εκμεταλλεύονται υπαρκτά ζητήματα με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ή τον «υπερβάλλοντα ζήλο» των αλβανικών ειδικών δυνάμεων, για να φτιάξουν προφίλ «ήρωα» στον νεκρό ομογενή, να βγάλουν λάδι τις εθνικιστικές απόψεις του, δίνοντας άλλοθι σε επικίνδυνες εξάρσεις που ανατροφοδοτούνται σε Ελλάδα και Αλβανία μετά το περιστατικό. Η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης είναι «ένα το κρατούμενο». Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο λαός να πέσει στην παγίδα που του στήνουν όσοι έχουν συμφέρον να βλέπει για εχθρό του τον αλβανικό λαό και όχι την αστική τάξη, το κράτος και τους μηχανισμούς της στη μια και στην άλλη χώρα, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που προωθούν ματωμένα σχέδια με το «διαίρει και βασίλευε» και την αναμόχλευση των εθνικισμών.

Βολική αξιοποίηση

Εικόνα «πολέμου» στα πανεπιστήμια, με φράσεις όπως «ρουτίνα οι καταστροφές», «γυαλιά - καρφιά», «ανομία» και άλλα παρόμοια πομπώδη προσπαθεί να δημιουργήσει ξανά η «Καθημερινή», με χτεσινό της ρεπορτάζ για την επίθεση που δέχτηκαν μέλη της ΚΝΕ από προβοκατόρικα στοιχεία στο Πάντειο. Τέτοια ρεπορτάζ τσουβαλιάζουν πονηρά τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών, με την ύποπτη δράση κύκλων που ενεργοποιούνται κάθε φορά που οι φοιτητές σηκώνουν κεφάλι. Κυρίως όμως επιβεβαιώνονται όσα τόνισε η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της, ότι επιθέσεις όπως η προχτεσινή στους ΚΝίτες αξιοποιούνται από αντιδραστικούς κύκλους που επιθυμούν ανάμεσα σε άλλα την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Θηλιά

Την ώρα που τα πρώτα στοιχεία της Γιούροστατ σε σχέση με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δείχνουν ότι η πορεία προς μια νέα καπιταλιστική κρίση έχει χαραχτεί - με την Ιταλία να βρίσκεται στον «προθάλαμο» - και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί τις τράπεζες της ΕΕ να είναι έτοιμες «για παν ενδεχόμενο», με βάση την πορεία των συζητήσεων για το Brexit, η «καρδιά» της καπιταλιστικής οικονομίας - ο τραπεζικός τομέας - στην Ελλάδα αγκομαχάει και η «τροφοδοσία» του νέου γύρου κερδοφορίας με ζεστό χρήμα σκοντάφτει πάνω στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που αποτυπώνει το μεγάλο πρόβλημα της απαξίωσης κεφαλαίου που παραμένει. Οσο για το τι σημαίνουν όλα αυτά για το λαό, μια εικόνα έδιναν τα χτεσινά ρεπορτάζ, με ειδήσεις όπως ότι οι τράπεζες προτείνουν το όριο για την υπαγωγή των σπιτιών των λαϊκών οικογενειών στο λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», που προστατεύει τυπικά και προσωρινά από πλειστηριασμούς, να μειωθεί δραστικά στα 100.000 ευρώ, καθώς και με την «πρόταση» που φέρεται να κατέθεσε η διοίκηση της Πειραιώς στους εργαζόμενους για «εθελοντική» άδεια άνευ αποδοχών και «εθελοντική» μερική απασχόληση. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν παραπάνω από πολλές αποδείξεις: Τα ζόρια και οι «στόχοι» της καπιταλιστικής οικονομίας, σε κρίση και ανάκαμψη, είναι θηλιά για τους ίδιους και τις ανάγκες τους. Και λύση για τους ίδιους δεν πρόκειται να βρεθεί από αυτούς που υπηρετούν αυτήν την πολιτική και ευθύνονται για τα δεινά του, αλλά μόνο σε σύγκρουση μαζί τους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org