Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Νέο «αγκάθι» το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Με τον Ρώσο πρέσβη Αντ. Μασλόφ συναντήθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπόλαρης, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσει το κλίμα στις σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ επίκειται και ταξίδι Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα, την ώρα που οι Ρώσοι βάζουν ανοιχτά θέμα για τις νέες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, νέο «αγκάθι» ανακύπτει, το ζήτημα της λεγόμενης αυτοκεφαλίας της χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, την οποία στηρίζει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, δεχόμενο για αυτό τα εύσημα της αμερικανικής πλευράς, κόντρα στην αντίδραση της Μόσχας.

Στη βάση αυτή, ο Ρώσος πρέσβης παρέδωσε στον υφυπουργό την ανακοίνωση του ρωσικού Πατριαρχείου για το θέμα, ζητώντας ταυτόχρονα «την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανησυχία της ρωσικής πλευράς περί επικίνδυνων συνεπειών στην Ουκρανία».

Παραπέρα, ο Μασλόφ φέρεται να αναφέρθηκε στις «επιτυχημένες πρωτοβουλίες Ελλάδας και Ρωσίας, τα τελευταία χρόνια, για την προώθηση της συνεργασίας τους στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως απέδειξαν το Κοινό Αφιερωματικό Ετος Ελλάδας - Ρωσίας (2016), που κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στη χώρα μας, και το τρέχον έτος τουρισμού, το οποίο συμπίπτει με την επέτειο 190 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών». Εξάλλου, εν όψει και της σχεδιαζόμενης επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησης νέας πρωτοβουλίας, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε έναν ακόμη τομέα, όπως ο πολιτισμός ή η Εκπαίδευση.

Εσπευσε ο Πάιατ

Δεν περνά απαρατήρητο ότι λίγο μετά, στο υπουργείο έσπευσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ.

Οπως έγινε γνωστό από πλευράς ΥΠΕΞ, «συζήτησαν επίκαιρα θέματα του χαρτοφυλακίου του κ. υφυπουργού, και ιδιαίτερα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα», σε ευθεία διασύνδεση με τα όσα μεθοδεύονται γύρω από την Ουκρανική Εκκλησία και τις ρωσικές αντιδράσεις στα αμερικανικά σχέδια.

Επίσης, ο Πάιατ «αναφέρθηκε στην πρόθεση των ΗΠΑ να διατηρήσουν το θετικό momentum στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ. Επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση για συνεχή συνεργασία στους τομείς του χαρτοφυλακίου του υφυπουργού Εξωτερικών», ο οποίος ασχολείται και με τα θρησκευτικά ζητήματα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org