Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Βαθαίνει η εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

ΓΕΑ

Χωμένες μέχρι τα μπούνια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και ευρύτερα αναδεικνύονται κάθε μέρα που περνά οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθιστώντας τη χώρα και το λαό στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Πολεμικής Αεροπορίας και όσα είπε χτες, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου. Ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε ότι τα αμερικανικά UAV, που έχουν σταθμεύσει εδώ και κάποιους μήνες στην αεροπορική βάση της Λάρισας, με το πρόσχημα «συνεκπαίδευσης», «θα συνεχίσουν για πολύ καιρό», «για σημαντικό διάστημα», «για αρκετούς μήνες» τη μεταστάθμευσή τους εκεί.

Ερωτηθείς και για την προσγείωση αμερικανικών μαχητικών «F-22» τον Αύγουστο στη Λάρισα (παρέμειναν εκεί για 2 μέρες), απέφυγε να απαντήσει αν έρχονται και άλλα αμερικανικά μέσα στην εν λόγω αεροπορική βάση, παρατήρησε ωστόσο με νόημα ότι σε άλλες χώρες τα «F-22», που θεωρούνται μαχητικά πρώτης γραμμής για την Αεροπορία των ΗΠΑ, «πραγματοποίησαν προγραμματισμένες επισκέψεις λίγων ωρών, αλλά εδώ έμειναν λίγο παραπάνω...», με ό,τι αυτό σημαίνει για τον χαρακτήρα που έχει λάβει πλέον η χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. «Θέλουμε τις συνεργασίες αυτές, έχουμε ανοικτή γραμμή με την USAFE (σ.σ. την ΠΑ των ΗΠΑ που σταθμεύει στην Ευρώπη), είμαστε ανοικτοί για συνεργασίες και με άλλες χώρες», σημείωσε ο Α/ΓΕΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, σημείωσε το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες συνεκπαίδευση με «F-16» του Ισραήλ, που επίσης έχουν προσγειωθεί στη Λάρισα και, όπως είπε, πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω απ' όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της υποστήριξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους φονιάδες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Α/ΓΕΑ μίλησε, εξάλλου, για δεκάδες ασκήσεις που κάνει η ΠΑ στο εσωτερικό και το εξωτερικό με τους «συμμάχους» της χώρας. Π.χ. εστίασε στο γεγονός ότι 4 «F-16» και προσωπικό υποστήριξης εδάφους της 337 Μοίρας βρίσκονται στη Νορβηγία, μετέχοντας στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την «TRIDENT JUNCTURE 18», όπου από ελληνικής πλευράς μετέχουν και επιτελείς στελέχωσης Στρατηγείου Ειδικών Δυνάμεων.

Υπηρεσίες κάθε είδους

Πρόσθεσε ότι πρόσφατα βρέθηκαν στο εξωτερικό για ασκήσεις μέσα και προσωπικό και από τις Μοίρες 331 και 341. «Σχεδόν κάθε μήνα, 1 με 2 κλιμάκια μας βρίσκονται στο εξωτερικό. (...) Θέλουν τη συνεργασία μας. Εχουμε πείσει το ΝΑΤΟ ότι είμαστε πλέον σε πολύ υψηλό επίπεδο», σημείωσε, παραπέμποντας στην ικανότητα του προσωπικού της ΠΑ να αναβαθμίσει, στο πλαίσιο συνεκπαιδεύσεων, τις ικανότητες της λυκοσυμμαχίας για πόλεμο.

Σημειωτέον, όλο αυτό η κυβέρνηση θέλει να το μορφοποιήσει ως άλλη μια υπηρεσία που σταθερά παράσχει στον ευρωατλαντικό άξονα. Εξ ου και ο Α/ΓΕΑ αναφέρθηκε εκτενώς σε σχέδια όπως:

-- Η «αναβάθμιση» του «διεθνούς χαρακτήρα» του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην Ανδραβίδα, όπου «προσφέρεται» το πρόγραμμα «Air to Air Warfare Training Course» σε τρίτες χώρες, διάρκειας δύο εκπαιδευτικών εβδομάδων. Την παρούσα χρονική περίοδο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής χώρες όπως η Ρουμανία, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

-- Η συνέχιση και σταθερή εκτέλεση ετησίως της Πολυεθνικής Αεροπορικής Ασκησης «Ηνίοχος 2019», με επίκεντρο πάλι την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Στην εν λόγω άσκηση μετέχουν Αεροπορίες από χώρες όπως ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανία. Η άσκηση του 2019 θα διεξαχθεί το διάστημα 1-12/4.

-- Εχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης σειρά έργων υποδομής της ΠΑ, όπως μεταξύ άλλων η επισκευή λιμενοβραχίονα Σκύρου, η αποκατάσταση αγκυροβολίων των αεροδρομίων Αράξου και Χρυσούπολης. Εγκαταστάσεις για τις οποίες λέγεται ότι επίκειται αξιοποίησή τους από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ ειδικά για τον Αραξο το ΚΚΕ έχει καταγγείλει τέτοιες εργασίες προκειμένου η βάση να φιλοξενήσει «ειδικά όπλα», πυρηνικά του ΝΑΤΟ.

Ενίσχυση των αμφισβητήσεων

Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν γίνεται για να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κάθε άλλο, αφού η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, που «παζαρεύει» τη μοιρασιά των ενεργειακών και άλλων πόρων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, διατηρείται και ενισχύεται, εντός ΝΑΤΟ, όπως φάνηκε από στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΓΕΑ, σύμφωνα με τα οποία:

-- Το 2017 έγιναν 1.103 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών από αεροσκάφη της τουρκικής ΠΑ και 3.317 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Καταμετρήθηκαν 257 οπλισμένοι τουρκικοί σχηματισμοί και 39 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους. Το σύνολο των εμπλεκόμενων αεροσκαφών της τουρκικής ΠΑ ανήλθε σε 1.330, ενώ σημειώθηκαν 176 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

-- Τα αντίστοιχα νούμερα για το διάστημα Γενάρης - Σεπτέμβρης 2018 είναι 913 παραβάσεις, 2.766 παραβιάσεις, 122 οπλισμένοι τουρκικοί σχηματισμοί και 25 υπερπτήσεις. Το σύνολο των εμπλεκόμενων αεροσκαφών της τουρκικής ΠΑ ανέρχεται προσώρας σε 1.167, ενώ έχουν ήδη σημειωθεί 72 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Ο ίδιος ο Α/ΓΕΑ μίλησε για 100 αεροσκάφη της τουρκικής ΠΑ ανά μήνα που αμφισβητούν ελληνικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Είπε επίσης ότι «από το 1974 και μετά έχουμε δημιουργία ιχνών και αμφισβητήσεων» στην περιοχή.

Χρήμα με τη σέσουλα για τις ΝΑΤΟικές «ανάγκες»

Την ίδια ώρα, η επικίνδυνη εμπλοκή «ματώνει» και οικονομικά το λαό, ώστε να καλύπτεται σταθερά η ετήσια νόρμα του ΝΑΤΟ 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες στους σκοπούς και τα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόστος αναβάθμισης ελληνικών «F-16», για το οποίο πέρυσι τέτοια εποχή, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός έδωσε τα χέρια με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, το πρόγραμμα «θα συμβάλλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ (...) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ».

Ολο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κόστος του προγράμματος δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. δολάρια. Χτες, ερωτηθείς σχετικά, ο Α/ΓΕΑ επιβεβαίωσε ότι στη συμφωνία μπαίνει τελικά ένα ποσό 1,5 δισ. δολαρίων, με «δέσμευση» από πλευράς των Αμερικανών ότι δεν θα ξεπεραστεί («do not exceed») και προσδοκίες από πλευράς της ΠΑ ότι το τελικό ποσό θα είναι μειωμένο από 10 έως 17% λόγω εργασιών που δεν θα χρειαστεί να γίνουν.

Στο Ελληνικό

Τέλος, στις εγκαταστάσεις του Λιμενικού στον Αγ. Θωμά στο Ελληνικό, λέγεται ότι θα γίνει αύριο Παρασκευή η τελική φάση της συνεκπαίδευσης «Jackal Stone», των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US Special Operations Command Europe - SOCEUR), που πρότερες φάσεις της έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα.

Από πλευράς Σωμάτων Ασφαλείας μετέχουν τα ΕΚΑΜ και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού, ενώ θα μετέχουν και στοιχεία των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και του αμερικανικού Στρατού.

Αντικείμενο της άσκησης θα είναι «η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και η προστασία και διάσωση πολιτών από θεομηνίες και άλλου είδους καταστροφές», σε άλλη μια επιβεβαίωση για τα προσχήματα που αξιοποιούν κάθε φορά οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί.

Οπως ανακοινώνεται, δε, από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, «θα ακολουθήσει εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα παραλάβει σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άλλον εξοπλισμό, που παραχωρούν στη χώρα μας οι ΗΠΑ». Μέσα που οι Αμερικανοί παραχωρούν με το αζημίωτο, εφόσον (και) το Λιμενικό αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας αποστολές που του χρεώνουν οι ΗΠΑ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας», προκειμένου να «θεσμοθετήσει» την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org