Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αποκρούει τις πιέσεις για «έξωθεν παρεμβάσεις» η κυβέρνηση

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Συρία δεν παρενέβη ποτέ στα εσωτερικά άλλων χωρών και δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να αναμειχθούν στα δικά της και να αναλάβουν ρόλο ή να επιβάλουν όρους στην επικείμενη συγκρότηση της επιτροπής κατάρτισης Συντάγματος, η οποία αναμένεται να προωθήσει την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τις συγκρούσεις. Αυτό τόνισε χτες μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Σύρος πρέσβης, Μπασάρ Τζααφάρι, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα του οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί, όπως αυτές «από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Βρετανία και τη Γαλλία».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η συριακή κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί έξωθεν παρεμβάσεις, ενώ κατήγγειλε το πρώην «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα» «που έχει ως αρχηγούς Αιγύπτιους και Τούρκους τρομοκράτες» πως δεν εφαρμόζει τους όρους της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για το Ιντλίμπ.

Προέβλεψε επίσης πως «πολύ σύντομα» το Ιντλίμπ θα επανέλθει στον έλεγχο των συριακών αρχών.

Πούτιν - Σίσι για ανοικοδόμηση και πολιτική διαδικασία

Χτες επίσης, στο Σότσι, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, τόνισε ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης και η επίσπευση των προσπαθειών για επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων είναι «καθήκον - κλειδί». Πρόσθεσε πως συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να «εντατικοποιήσουν το συντονισμό μεταξύ των χωρών τους για την πολιτική διευθέτηση στη Συρία» και πως τον ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συμφωνίας που ανακοίνωσε στις 17 Σεπτέμβρη για το Ιντλίμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος Σίσι είπε πως συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, πως συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη χώρα και να υποστηρίξουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης με έμφαση στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Παραιτείται ο Ντε Μιστούρα

Ο 71χρονος Σουηδο-ιταλός διπλωμάτης που έχει διοριστεί από τα μέσα του 2014 ως απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε την παραίτησή του στο τέλος Νοέμβρη επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους». Παραδέχθηκε ότι δεν έχει καταφέρει έως τώρα να συμβάλει στη συγκρότηση της συριακής επιτροπής κατάρτισης Συντάγματος (παρά τις τρεις λίστες υποψηφίων που του έχουν στείλει η συριακή κυβέρνηση, οργανώσεις της αντιπολίτευσης και κοινωνικοί φορείς) και ανήγγειλε ότι στις 24 Οκτώβρη θα επισκεφθεί τη Συρία γι' αυτό το σκοπό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ