Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές Πομπέο στην Τουρκία

Συζήτησε με Ερντογάν και Τσαβούσογλου για την «ασφάλεια στην περιφέρεια»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Τουρκία βρέθηκε χτες ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αμέσως μετά τις επαφές που είχε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με αιχμή την υπόθεση Κασόγκι (βλ. σχετικό θέμα). Οι συναντήσεις σε Ριάντ και Αγκυρα προγραμματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα, χωρίς βέβαια να συνδέονται μόνο με την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αφού γίνονται σε μια περίοδο που που κλιμακώνονται σχεδιασμοί και παζάρια, π.χ. για τη Συρία, στα οποία οι συγκλίσεις ή αποκλίσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Στη 40λεπτη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Πομπέο συζήτησε θέματα που αφορούν την «ασφάλεια της περιφέρειας». Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ειδική αναφορά έγινε και στον «αγώνα κατά του ΡΚΚ» και της οργάνωσης του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν (τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016), αλλά και στις εξελίξεις στη Συρία.

Σε δηλώσεις μετά την αποχώρησή του από την Αγκυρα, ο Πομπέο χαρακτήρισε «λογική» την άρση των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία με αφορμή την υπόθεση Μπράνσον, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και πρέπει να το συζητήσω με τον Πρόεδρο».

Επίσης, ο Τούρκος επιτελάρχης στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Ντάνφορντ στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο Διάσκεψης των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, με θέμα την «καταπολέμηση της ακραίας βίας». Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Πάτρικ Ράιντερ τόνισε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δύο χώρες με βασικό ρόλο στο ΝΑΤΟ.

Το Συριακό εξάλλου βρίσκεται και στο επίκεντρο επαφών που συνεχίζει σε όλη την περιοχή, μέχρι τις 23 Οκτώβρη, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι.

Στον απόηχο της απελευθέρωσης Μπράνσον, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» έγραφε χτες ότι «η διοίκηση Τραμπ πρέπει να εκτιμήσει τις καλές προθέσεις της Αγκυρας, που αποσκοπούν να διασώσουν τη στρατηγική συμμαχία» και «να θυμηθούν ότι η Τουρκία παραμένει στρατηγικός τους εταίρος αν θέλουν να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας σε Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιεύματα για πιθανή έκδοση Γκιουλέν(2018-11-16 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι έρευνες για την τύχη του Κασόγκι(2018-10-17 00:00:00.0)
Ανταλλάσσουν ...κυρώσεις(2018-08-07 00:00:00.0)
Επίσκεψη ΝΑΤΟικού επιτελάρχη στην Αγκυρα(2018-08-02 00:00:00.0)
Ορθάνοιχτοι πολλοί «δίαυλοι» συντονισμού(2016-09-09 00:00:00.0)
Η τουρκική επέμβαση περιπλέκει τις κόντρες(2016-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ