Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εν αναμονή του διαλόγου με Βρυξέλλες

ΡΩΜΗ.--

Νέα επεισόδια στο παζάρι Ιταλίας - ΕΕ αναμένεται να δώσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησαν χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες, μετά το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η Ρώμη, χωρίς «προσαρμογές» που ζητούσε η άλλη πλευρά και διατηρώντας το στόχο για τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ σε 2,4%, 2,1% και 1,8% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πάντως, παρά τις διαφωνίες και το ότι οι τόνοι συχνά υψώνονται αρκετά, και οι δύο πλευρές δηλώνουν πρόθυμες για διάλογο. Ενδεικτικό είναι ότι ναι μεν ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί «υπερβολικά ευέλικτη» απέναντι στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά την ίδια στιγμή - σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA - πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν θα μπορούσε να αντέξει μια έξοδο της Ιταλίας από την Ενωση και πως «θα έχουμε έναν ενάρετο διάλογο με τους Ιταλούς φίλους μας, που γνωρίζουν ότι το επίπεδο του δημόσιου χρέους τους είναι πολύ υψηλό».

Και ο Σαλβίνι στη Μόσχα

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε ότι «τα χρηματοοικονομικά λόμπι στις Βρυξέλλες δεν μπορούν να δεχτούν την παρουσία μας στην κυβέρνηση» και επανέλαβε ότι «οι επικείμενες Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν την αρχή μιας νέας εποχής, με βασικές αλλαγές το μέλλον της Ευρώπης (...) Για τα ευρωπαϊκά κράτη θα υπάρξει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να δημιουργήσουν μια νέα Ενωση, η οποία θα είναι κυρίως μια Ενωση κυρίαρχων επικρατειών».

Ο Σαλβίνι αναμενόταν να φτάσει στη Μόσχα (όπου πρόσφατα βρέθηκε και ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ σύντομα αναμένεται και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε), ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής που θα συμμετείχε σε εκδήλωση της Ενωσης Ρώσων Βιομηχάνων.

Ο Κόντε επίσης έχει δηλώσει ότι οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας βλάπτουν ιταλικές εταιρείες, ενώ ο Σαλβίνι χαρακτήρισε τις κυρώσεις «οικονομικό και πολιτιστικό παραλογισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ