Στην ατζέντα οι εξελίξεις στην ΕΕ και όχι μόνο
Copyright 2018 The Associated |
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υποδέχεται τον Γερμανό ομόλογό του |
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, βρέθηκε προχτές στο Παρίσι όπου συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ως συνέχεια διμερών επαφών συντονισμού, που αποτελούν μέρος ευρύτερων διεργασιών για το μέλλον της ΕΕ και αναμένεται να ενταθούν ενόψει και των ευρωεκλογών, καθώς το ψευτοδίπολο «πρόοδος - συντήρηση», στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αξιοποιείται για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλη την Ευρώπη.
Στην ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ για τη συνάντηση, αναφέρεται γενικά ότι «η γαλλογερμανική εταιρική σχέση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επανίδρυσης μιας πιο κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης και αυτές οι συναντήσεις παρέχουν μια ευκαιρία για να δυναμώσει ο συνεχιζόμενος διάλογος ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία για το μέλλον της ΕΕ και για κρίσιμα διεθνή ζητήματα».
Χωρίς ειδικότερες αναφορές στο περιεχόμενο της συνάντησης, η ανακοίνωση σημειώνει πως οι δύο υπουργοί αναμενόταν να παραβρεθούν σε «συζήτηση με πολίτες για την Ευρώπη» στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ (κεντρική Γαλλία) εστιάζοντας στο «τι είδος ενότητας (χρειάζεται) για την Ευρώπη του αύριο».
Εκεί - σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση - οι δύο υπουργοί αναμενόταν «να επιβεβαιώσουν την προσέγγιση (των δύο χωρών) σχετικά με την Τεχεράνη, που συνδυάζει την άσκηση πίεσης με τη διαπραγμάτευση». Για το θέμα της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές «θα επιβεβαιώσουν την ανάγκη όλες οι πλευρές να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία του Μινσκ», ενώ η παρέμβασή τους θα έθιγε και την προώθηση «μιας διαρκούς σταθεροποίησης των Βαλκανίων». Ακόμα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι υπουργοί θα συνεχίζουν τις κοινές τους προσπάθειες για την υπεράσπιση της πολυμέρειας» ενόψει της γαλλικής προεδρίας στο G7 αλλά και της συμμετοχής της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επόμενη θητεία.
Τέλος, οι δύο υπουργοί θα επιχειρούσαν μια αποτίμηση των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της Συνθήκης των Ηλυσίων, που επισφράγισε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα αξιοποιείται πολύμορφα, στο πλαίσιο των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εντός αλλά και εκτός ΕΕ.