Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Συνομιλίες Ζαν Ιβ Λε Ντριάν - Μάας στο Παρίσι

Στην ατζέντα οι εξελίξεις στην ΕΕ και όχι μόνο

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υποδέχεται τον Γερμανό ομόλογό του

Copyright 2018 The Associated

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ υποδέχεται τον Γερμανό ομόλογό του
ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, βρέθηκε προχτές στο Παρίσι όπου συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ως συνέχεια διμερών επαφών συντονισμού, που αποτελούν μέρος ευρύτερων διεργασιών για το μέλλον της ΕΕ και αναμένεται να ενταθούν ενόψει και των ευρωεκλογών, καθώς το ψευτοδίπολο «πρόοδος - συντήρηση», στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αξιοποιείται για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλη την Ευρώπη.

Στην ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ για τη συνάντηση, αναφέρεται γενικά ότι «η γαλλογερμανική εταιρική σχέση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επανίδρυσης μιας πιο κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης και αυτές οι συναντήσεις παρέχουν μια ευκαιρία για να δυναμώσει ο συνεχιζόμενος διάλογος ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία για το μέλλον της ΕΕ και για κρίσιμα διεθνή ζητήματα».

Χωρίς ειδικότερες αναφορές στο περιεχόμενο της συνάντησης, η ανακοίνωση σημειώνει πως οι δύο υπουργοί αναμενόταν να παραβρεθούν σε «συζήτηση με πολίτες για την Ευρώπη» στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ (κεντρική Γαλλία) εστιάζοντας στο «τι είδος ενότητας (χρειάζεται) για την Ευρώπη του αύριο».

Εκεί - σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση - οι δύο υπουργοί αναμενόταν «να επιβεβαιώσουν την προσέγγιση (των δύο χωρών) σχετικά με την Τεχεράνη, που συνδυάζει την άσκηση πίεσης με τη διαπραγμάτευση». Για το θέμα της Ουκρανίας, οι δύο πλευρές «θα επιβεβαιώσουν την ανάγκη όλες οι πλευρές να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία του Μινσκ», ενώ η παρέμβασή τους θα έθιγε και την προώθηση «μιας διαρκούς σταθεροποίησης των Βαλκανίων». Ακόμα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι υπουργοί θα συνεχίζουν τις κοινές τους προσπάθειες για την υπεράσπιση της πολυμέρειας» ενόψει της γαλλικής προεδρίας στο G7 αλλά και της συμμετοχής της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επόμενη θητεία.

Τέλος, οι δύο υπουργοί θα επιχειρούσαν μια αποτίμηση των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της Συνθήκης των Ηλυσίων, που επισφράγισε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα αξιοποιείται πολύμορφα, στο πλαίσιο των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εντός αλλά και εκτός ΕΕ.

  • Δυνάμεις του Κεντρικού Γραφείου της Αντιμετώπισης της Διαφθοράς έκαναν έρευνα στα γραφεία της «Ανυπότακτης Γαλλίας» αλλά και του σπιτιού του επικεφαλής της, Ζαν Λικ Μελανσόν, μετά από εντολή του εισαγγελέα. Σύμφωνα με τηλεγραφήματα πρακτορείων, οι έρευνες αφορούν υποψίες για εικονικές θέσεις απασχόλησης συνεργατών ευρωβουλευτών και για τις δαπάνες της προεκλογικής εκστρατείας του Μελανσόν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Η ηγεσία του κόμματος κατήγγειλε «πολιτική, αστυνομική και δικαστική επίθεση». Ερευνα έγινε και στα γραφεία του «Κόμματος της Αριστεράς», από το οποίο προήλθε η «Ανυπότακτη Γαλλία».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ